PROGLAŠENO 40 NAJBOLJIH ISTARSKIH RESTORANA

‘Pobijedila je Batelina, a ovo je dokaz da Istra ima neke od najboljih restorana u zemlji!’

Iznenađenja ovaj put nije bilo, ali su na kraju svi otišli presretni. Prošli je tjedan održana svečanost na kojoj su predstavljeni najbolji istarski restorani. Okupili su se vlasnici i kuhari najboljih i podijelili svoju sreću jedni s drugima te ponosno primili svoje nagrade.

Velike promjene

Za razliku od nekih drugih hrvatskih regija u kojima se izbor nije previše promijenio ove godine, Istru je dočekalo veliko iznenađenje - na vrh liste dospjela je konoba Batelina iz Banjola, dok je na ukupnoj listi najboljih restorana bilo velikih promjena. Neki su sasvim iščezli, dok su se drugi restorani strmoglavo uspinjali po ljestvici.

Ovo je samo još jedna od zaključnih svečanosti najzahtjevnijeg izbora za najbolji restoran Hrvatske. - Dobre restorane pokrenuli smo prije godinu dana sa željom da konačno damo ljudima pravi uvid u našu restoransku scenu - rekao je Saša Špiranec, jedan od osnivača projekta. Zajedno s Jutarnjim listom, najpopularnijim gastromagazinom u Hrvatskoj - Dobrom hranom i generalnim pokroviteljom Zagrebačkom bankom, tim iz Dobrih restorana stvorio je jedan od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjih deset godina.

U sklopu dvadesete izložbe Vinistra, jednog od najdugovječnijih i najcjenjenijih sajmova vina u Hrvatskoj, u prostorima AZRRI-a održana je dodjela plaketa i proglašenje 40 najboljih Istarskih restorana, dok je pobjednik, Batelina, svoju veliku nagradu primio u Zagrebu, na svečanom proglašenju finala Dobrih restorana.

Odmah nakon Bateline smjestio se Plavi podrum iz Voloskog, Wine Vault iz Rovinja i nakon njih Draga di Lovrana i Johnson koji su izveli veliko iznenađenje i popravili svoje pozicije u odnosu na prošlu godinu, opravdavajući povjerenje koje su im glasači dali prethodne godine. Lista najboljih nudi zanimljiv omjer raznih kategorija restorana jer su dovoljan broj glasova da bi ušli na finalnu listu osvojili donekle očekivani prestižni i luksuzni restorani poput San Rocca iz Brtonigle, Wine Waulta iz Rovinja ili Bevande iz Opatije, kao i neke neočekivane kultne konobe ili agroturizmi poput Astaree iz Brtonigle ili Tončića iz Oprtlja.

Demokratska metoda

Izbor Dobri restorani organiziran je demokratskom metodom glasanja nominiranih glasača koji uglavnom dolaze iz svijeta gastronomije ili je vrlo dobro poznaju. Glasači koji su kreirali listu su restorateri, chefovi, gastroblogeri ili novinari, poslovni ljudi i poznavatelji dobre hrane. Dakle generalno, dvije skupine ravnopravno. Ona koja zastupa ponudu i kojoj je istovremeno onemogućeno glasanje za sebe, te druga koja zastupa potražnju, to jest gosti restorana. Da bi se izbjegao klijentelizam ili bilo kakva vrsta pogodovanja, stvorena je baza od 300 stručnih i ravnopravnih glasača, a da bi se izbjeglo navijanje i lobiranje, glasanje je obavljeno tajno putem softvera posebno napravljenog za tu namjenu.

Ovo regionalno proglašenje najboljih restorana tek je jedna od faza projekta Dobri restorani, što nam je potvrdio i Tomislav Wruss, direktor medija EPH.

- Ovo je samo proglašenje, a proglašenje je vrh ledenog brijega. Nakon što smo u Zagrebu organizirali svečanu dodjelu za najbolje nacionalne i regionalne restorane, sada smo kroz ove mini dodjele nagradili najbolje od najboljih - objasnio nam je.

Podsjetimo, za najbolji restoran Hrvatske, ali i grada Zagreba izabran je Bistro Apetit, najbolji restoran u Dalmaciji je Pelegrini iz Šibenika, u Slavoniji je najbolji Waldinger iz Osijeka, u Središnjoj hrvatskoj Mala hiža iz Mačkovca, a posebnu nagradu za restoran prijatelj vina odnio je Dubravkin put iz Zagreba.

Veliko iznenađenje

Wruss nam je također potvrdio i da ove godine možemo očekivati niz proizvoda vezanih za Dobre restorane.

“Ponovno ćemo raditi luksuzno izdanje trenutno najboljeg i najpouzdanijeg vodiča kroz hrvatske restorane. Također možete očekivati i džepno izdanje vodiča, kao i prijevode na najvažnije svjetske jezike. Naravno, spremamo i novu verziju aplikacije Dobri restorani.”

Wruss nam je neslužbeno potvrdio da obožavatelji restorana mogu očekivati velike promjene u proizvodima vezanima uz Dobre restorane, ali još nije želio otkrivati kakvo iznenađenje nas očekuje.

- Jako nam je važna aplikacija Dobri restorani - nastavio je Wruss. - Radi se o jednoj od najskidanijih aplikacija koje se bave turizmom. Iza nje stoje veliki dijelovi cijelog niza naših grupnih proizvoda, kao primjerice Like Croatia izdavački brend.

10 najboljih restorana Istre

Batelina, Banjole

Plavi podrum, Volosko

Wine Vault, Rovinj

Draga di Lovrana, Lovran

Johnson, Moščenička Draga

San Rocco, Brtonigla

Marina, Novigrad

Monte, Rovinj

Kukuriku, Kastav

Le Mandrač, Volosko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31