ILEGALNA KONKURENCIJA

Životna ispovijest šefa Oryx taxija za NEDJELJNI: Nismo propali, samo ne želimo poslovati nezakonito. Ali vratit ćemo se na ulice!

Nakon pet mjeseci rada i 40 milijuna uloženih kuna, ORYX Taxi je ovaj tjedan objavio da se povlači iz Zagreba. Ivan Zubak, potpredsjednik Uprave Oryx Grupe, samo za Nedjeljni otkriva kako ih je konkurencija svojim ilegalnim poslovanjem prisilila na gašenje taksi poslovanja
 Ivan Klindić/CROPIX

Mladi poduzetnik Ivan Zubak odlučno je i ponosno prije pet mjeseci predstavio projekt ORYX Grupe, ORYX Taxi. Sve je izgledalo obećavajuće, stotinjak automobila bilo je parkirano na glavnom zagrebačkom trgu, vozači su ponosno stajali pokraj svojih vozila, a Zubak je predstavio sve inovacije koje su uveli u obavljanje taksi djelatnosti. Danas, samo pet mjeseci kasnije, ORYX Taxi prestao je voziti zagrebačkim ulicama. Do daljnjega. No, iako razočaran u tržišnu utakmicu u kojoj je izgubio, Ivan Zubak ne prihvaća poraz i navodi da će ORYX Taxi ponovno voziti Zagrebom.

U četvrtak je ORYX na svojoj web stranici postavio obavijest da prestaju obavljati taksi djelatnost na području Zagreba nakon samo pet mjeseci rada. Upitali smo Ivana Zubaka kako su odlučili da je došlo vrijeme da prestanu s radom.

Ilegalno poslovanje

- Takva odluka ne donosi se preko noći. Ona je rezultat pomnog praćenja zbivanja na tržištu i mnogo iscrpnog rada i analize trendova, pojašnjava nam.

No to je samo maleni dio posla koju su obavili u ORYX-u. Od samog su početka svakodnevno pratili izvještaje i proučavali kako se uvođenje pojedinih novosti u poslovanju odražava na poslovni rezultat. Svaka inovacija ili dodatna vrijednost za korisnike predstavljala je značajna ulaganja u njihov razvoj, ali, kako kaže Zubak, ‘nije bilo moguće ostvariti njihov puni potencijal jer okolnosti na tržištu to nisu dopuštale.’

- Svi smo svjesni da je danas u mnogočemu cijena usluge ili proizvoda često odlučujući, iako ne i jedini faktor. No kada konkurencija formira cijene temeljem nezakonitog poslovanja koje omogućava niže troškove, mi koji se pridržavamo zakona u toj situaciji nikako ne možemo biti konkurentni, osim da i sami počnemo poslovati na takav način, što ne želimo, objašnjava jedan od razloga gašenja ORYX-a.

U priopćenju za javnost stoji da se više nisu mogli sudjelovati u tržišnoj utakmici koja nije fer, pritom optužujući konkurenciju za prljavu igru. No, iako se s konkurencijom obračunavaju na internetu, Zubak je malo pomirljiviji. Tvrdi da nikome ništa ne zamjera, već da samo iznosti ono što su primjetili u poslovanju, odnosno pravo stanje u konkurenciji. Smjene u trajanju od 12, pa čak i 15 sati, neredovite plaće, neisplata naknada za prekovremeni rad, rad nedjeljom, noću i praznicima, rad s vozilima bez valjanih licenci, rad s nekvalificiranim vozačima. Sve su to činjenice koej su konkurenciji pomogle da umanje troškove poslovanja, a samim time iomogućile da usluge nude ispod realne cijene, govori nam Zubak.

Isitče i kako oni nikada nisu imali problema s drugim taksi službama jer su se prema konkurentima odnosili s poštovanjem i pokušavali su biti kolege. Potkrepljuje to tvrdnjom da se ni u jednom medijskom napisu nisu imali što prigovoriti. Osim toga, dolazak konkurencije na zagrebačko tržište vidi kao pozitivnu stvar.

-Ne slažem se s tvrdnjama nekih da je kvaliteta pala s dolaskom konkurencije. Dapače, razina usluge se povećala. A to je neizbježno uvijek kad se iz monopola prelazi u sustav normalne tržišne utakmice. Kvaliteta usluge raste, a cijene najčešće idu dolje.

Poslovni neuspjeh

Ne sjećam se ni jednog primjera iz ekonomije da je uvođenje konkurencije dovelo do smanjenja kvalitete. No ako se povećanje kvalitete i niže cijene dogode zahvaljujući nezakonitom poslovanju, onda to nije u redu, kaže Zubak.

Gašenje ORYX Taxija Zubak vidi kao poslovni neuspjeh, ali objašnjava da je svaki projekt koji se iz bilo kojeg razloga mora zaustaviti, a da to nije unaprijed planirano smatra poslovnim nauspjehom, pa tako i ovaj. No, istovremeno kaže i kako su vrlo ponosni što je ovo prvi takav slučaj u posljednjih 35 godina poslovanja. No poslovni neuspjeh je bila realna opasnost s obizrom na rapidnu ekspanziju broja djelatnosti i projekata u posljednjih nekoliko godina nutar Zubak Grupe.

-To je rizik poduzetništva. Onaj tko ne ulazi u rizike ne može ostvariti ni uspjeh. Ako u sljedećih 35 godina poslovanja samo jedan od projekata koje ćemo pokrenuti bude neuspješan, smatrat ću to izuzetnim uspjehom, govori Zubak.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:46