LIJEPE SPORTAŠICE

ZGODNE ODBOJKAŠICE 'Lijepe smo, snažne i pametne, a još nas i plaćaju više od 500.000 eura godišnje'

Hrvatski odbojkaški savez okupio je reprezentativke na fotosessionu kojim je obilježen početak priprema za Olimpijadu u Rio de Janeiru 2016.
 Neja Markičević / CROPIX;

Da članice hrvatske odbojkaške reprezentacije zaista spadaju među najljepše sportašice dokazuju fotografije, snimljene ovih dana u Zagrebu, koje će uskoro biti objavljene na kalendaru pod nazivom “Sve u 16”.

Hrvatski odbojkaški savez odlučio je napraviti jedinstveni kalendar s čak 16 mjeseci jer će toliko trajati reprezentativni ciklus priprema, utakmica i turnira do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. Dakako, glavne zvijezde kalendara same su odbojkašice za koje je HOS od najpoznatijih modnih dizajnera naručio haljine po mjeri.

Modne fotografije reprezentativki još jednom potvrđuju da se odbojkašice s punim pravom nalaze na listama najljepših sportašica svijeta. I dok je to opće poznato, potpuna je nepoznanica da su odbojkašice i među najbolje plaćenim sportašima u Hrvatskoj. Najbolje igračice zarađuju više i od puno razvikanijih nogometaša. Sve reprezentativke koje igraju u inozemstvu, Mia Jerkov u Japanu, Maja Poljak i Jelena Alajbeg u Turskoj , Sena Ušić Jogunica u Kini, Sanja Popović u Poljskoj, Samanta Fabris, Bernarda Brkić i Mateja Ikić u Italiji, Ana Grbac u Azerbejdžanu, Karla Klarić u Švicarskoj te Bernarda Čutuk u Njemačkoj, imaju sjajne ugovore koji im po sezoni jamče zaradu od 300.000 do čak 500.000 eura.

NA FOTOGRAFIJI: Djevojke iz Hrvatske odbojkaške reprezentacije u prostorima Jadran Filma snimile su kalendar za Hrvatski odbojkaški savez. Umjesto 12, ovaj kalendar će imati 16 mjeseci i isto toliko djevojaka. Foto: Neja Markičević / CROPIX

Takvi izvanredni uvjeti dokazuju da je odbojka ne samo jedan od najraširenijih i najpopularnijih sportova na svijetu, već da je riječ i o iznimno atraktivnoj i zanimljivoj igri kojom se još k tomu bave vrlo pristale i lijepe djevojke i mladići.

Vladimir Janković, nekadašnji odbojkaški reprezentativac, uspješan trener koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru te profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smatra da uopće nije čudno što djevojke koje se bave odbojkom odskaču po svom fizičkom izgledu od većine ostalih sportašica.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

- Odbojkašice su nježnije i ženstvenije jer je to sport u kojemu nema izravnog kontakta i duela s drugim igračicama, pa tako u toj igri nema ni faula ni grubosti. Ukratko, to je iznimno plemeniti sport što posebice dolazi do izražaja kod djevojaka. Osim toga, većina pokreta u odbojci opušta mišiće tijela, ruku, nogu, koljena, ramena i to je igra prepuna skokova zbog kojih se cijela muskulatura skladno razvija. Iznimno je pritom važna bilateralna aktivnost tijela i ruku, odnosno kretanja naprijed i nazad te u obje strane, jer to zahtijeva vrhunsku koordinaciju, usklađene pokrete ruku, ramena i nogu. Zbog toga u odbojci, za razliku od nogometa, rukometa ili tenisa, nema disproporcija u razvijenosti pojedinih dijelova tijela. Mlade odbojkaše i odbojkašice uvijek upozoravam da svi pokreti rukom moraju prolaziti kroz tijelo pa i to pridonosi da se muskulatura skladno razvija i da ima ujednačenu mišićnu masu. Muskulatura odbojkašica vrlo je mekana pa kod njih nema pogrbljenog ili iskrivljenog držanja, teškog i tvrdog pokreta i hoda. A to im omogućava da se na terenu kreću elegantno i meko poput manekenki.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

Profesor Janković upozorio je još na neke zanimljive fenomene. Tvrdi da puno roditelja, posebice onih koji su se bavili sportom, usmjeravaju svoju djecu prema odbojci jer u njoj vide priliku za skladan razvoj, posebice u vrijeme puberteta.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

Naime, u odbojci djevojčice od 14 ili 15 godina nisu još, kao u tenisu, gimnastici ili plivanju, fizički potpuno podređene bavljenju sportom niti su opterećene postizavanjem vrhunskih rezultata. S obzirom na to da su im se roditelji bavili sportom u prednosti su pred ostalima jer imaju fizičke predispozicije i talent za igranje odbojke. Primjerice, Seni Ušić Jogunica, jedinoj udanoj reprezentativki, otac i majka bili vrhunski košarkaš i odbojkašica, Maji Poljak i Miji Jerkov očevi su ostvarili sjajne međunarodne košarkaške karijere.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 20:37