NEDJELJNI ISTRAŽUJE

'ŽESTOKO IM JE UZVRAĆALA, A ONDA PALA U DEPRESIJU' Prijatelji djevojčice koju je cyberbullying otjerao u smrt

Žalila se da je maltretiraju na društvenoj stranici Ask.fm. Spominjali su joj intimne fotografije, svađe zbog dečki i razne ucjene
 CROPIX

Vijest se među učenicima proširila u samo deset minuta. Zdenka Rogina, ravnateljica škole u Zlataru, prošli utorak navečer je shvatila da nešto nije u redu kad su se roditelji 15-godišnje učenice M. J. iz obližnjeg Lobora počeli raspitivati je li taj dan njihova kći bila na nastavi. Ispostavilo se da nije i da nitko ne zna gdje je otišla.

Dan prije djevojka se najboljoj prijateljici povjerila da neće doći u školu, ali joj nije otkrila zašto. Rekla joj je da se želi odmoriti, a doma se ponašala kao da je sve u redu. Ispraznila je perilicu za suđe, kupila kruh i majci ostavila kusur iz dućana pa otišla iz kuće, noseći samo svoju torbicu. U srijedu ujutro njezino je tijelo slučajno našla majka ni kilometar od obiteljske kuće, kod izvorišta na obližnjem brdu. Policija, zasad još neslužbeno, smatra da je riječ o samoubojstvu vatrenim oružjem koje je nađeno pokraj tijela, ali prije službene potvrde čeka se konačan nalaz obdukcije. Hoće li istraga otkriti neki novi moment u slučaju zasad se ne može predvidjeti.

Dogodilo se najgore

Obitelj se do posljednjeg časa, kažu nam dan nakon tragedije, nadala da je riječ o nestašluku, o nekom tulumu ili dečku, međutim dogodilo se najgore. U utorak, na dan njezina nestanka, policija, prijatelji i rodbina djevojčice pretraživali su čitav kraj do kasno u noć. Sljedeće jutro majka i teta su nastavile i našle je. Majku je to slomilo.

Ravnateljica Rogina, i sama šokirana, kaže da se u jednom trenutku ponadala da će sve biti u redu.

- Policajac je preko mobitela doznao da je djevojka nađena. Bila sam tada kraj njega i pomislila sam ‘hvala Bogu!’ Međutim, kad sam doznala da je nađena mrtva, ostala sam u šoku - priča Rogina koja je odmah odlučila prekinuti nastavu u svojoj srednjoj školi.

Nije ni stigla obavijestiti svoje osoblje, a vijest se već proširila među učenicima putem poruka, interneta i društvenih mreža. Većina učenika ima profile na Facebooku, Google Circlesu, Ask.fm-u, Twitteru i sličnim mrežama i mnogi su već znali ili slutili što će im nastavnici reći. Znakovito, jer se na tim društvenim mrežama vjerojatno krije i povod ili dodatni akcelerator za djevojčin čin.

‘Oni su divna obitelj’

- Odmah smo pristupili protokolu za krizne situacije. Prekinuli smo nastavu, a ja sam počela zvati roditelje da dođu u školu po svoju djecu i da budu posebno obazrivi prema njima. Svi roditelji, njih nešto manje od 500, imaju brojeve mobitela nastavnika i mene, to mi se učinilo kao najbolji potez, činimo sve da se ovakve stvari spriječe - objašnjava nam Rogina u petak, na dan kad se u školi pisala državna matura.

Zbog mature djelatnici škole su na jedan dan iz predvorja u drugu prostoriju uklonili stolove na kojima su bile slike tragično preminule M. J., svijeće i cvijeće, kako učenici ne bi doživjeli još veći stres na ovako važan dan. Bojali su se da nekome ne pozli.

Samo dan kasnije, jučer poslijepodne, svi zajedno su se cvijećem i u suzama oprostili od školske kolegice zajedno s obitelji i sumještanima na mjesnom groblju u Loboru. Cijeli kraj je u šoku, a mještani su danima uoči sprovoda čitali osmrtnice zalijepljene po gradiću.

- Oni su divna obitelj. Vode kafić, majka naporno radi u Oroslavju, često i u trećoj smjeni, a otac negdje u Zagrebu. Radišna su i normalna obitelj, a djevojku sam često viđala u dućanu gdje je kupovala namirnice. Znam da je majci često pomagala u kućanskim poslovima, a uvijek je bila malo povučena - govori susjeda. Da ništa nije ukazivalo na suicid, smatra i ravnateljica škole. Kaže da su u školi već imali slučajeva online ratova među učenicima, ali uvijek su ih zaustavili i riješili problem.

- Živimo u vrijeme kada informacije brzo putuju, kada su mladi izloženi svakakvim stvarima na internetu i kada se sve češće događaju ružne stvari, psovke i uvrede putem društvenih mreža. Upravo zato se trudimo što više razgovarati s djecom o opasnostima koje tamo vrebaju - kaže ravnateljica i dodaje da će u školu doći i tim za krizne situacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se pomoglo djeci i nastavnicima da se nose s događajem.

Internetsko nasilje

Iako mediji o samoubojstvima uglavnom ne izvještavaju, što zbog pijeteta i poštovanja prema žrtvi i njezinima najbližima, što zbog mogućeg negativnog psihološkog učinka, slučaj maloljetne M. J. ipak je završio na naslovnicima zbog mogućeg povoda za samoubojstvo, a to je nasilje na internetu. Dan nakon tragedije, naime, isplivale su informacije da je nesretnu djevojku tjednima, a možda i dulje na društvenim mrežama vrijeđala, maltretirala i sramotila grupa zasad nepoznatih vršnjaka. Riječ je o eskalirajućem problemu o kojem je važno pričati, posebno mladima, upozoravaju stručnjaci.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28