OGLASILI SE I SINDIKATI

ZG Holding želi povećati cijene karata ZET-a, a na uniforme za čuvare troši čak 6239 kuna

ZAGREB - Zimske uniforme za čuvare u Holdingu stoje na skladištima i nitko ih ne želi preuzeti. Kako doznajemo, sindikati, ali i voditelji podružnica ne žele preuzeti uniforme jer, kako su nam rekli, uniforme su preskupe, a neki dijelovi nekvalitetni, javlja portal Zagrebancija.

Prema našem izračunu jedan set zimske uniforme s PDV-om iznosi 6239,79 kuna. Zbog ovako visoke cijene voditelji podružnica, ali i radnici ne žele preuzeti uniforme. Ukoliko bi preuzeli uniforme onda bi se taj trošak zaračunao podružnicama. Kako su nam rekli sugovornici, ne žele da ih se optuži za nabijanje troškova i kupnju preskupe opreme s čijom nabavom nemaju veze, budući da je sve išlo preko Direkcije.

Sindikalni predstavnici iz istih razloga su poručili svojim članovima da ne podižu uniforme.

U Holdingu opovrgavaju da uniforma košta 6239,79 kuna, već tvrde da je cijena puno manja.

“Cijena zimske odore je 2.066,00 kn, ali na godišnjoj razini košta 1.033, 00 kn, odnosno i manje jer je u strukturi cijene i vjetrovka, koja kao dio ima najvišu cijenu, ali se kupuje za četiri godine”, stoji u odgovoru Holdinga.

U svom odgovoru u Holdingu se hvale kako su sklopili dobar posao:

“Vjetrovka je dobar primjer racionalnosti. Kad se kupuje, kao dio odore košta najviše - 1.015 kn, ali kupuje se za četiri godine, što na godišnjoj razini iznosi 253,75 kn”, stoji u odgovoru koji smo dobili u Holdingu.

U ovom odgovoru u Holdingu priznaju kako vjetrovka košta 1015 kuna te prema tome ispada da na vjetrovku otpada polovica cijene uniforme. Važno je reći da su u Holdingu u svom odgovoru zaboravili napomenuti kako su to cijene bez PDV-a, što znači da je iznos 23 posto veći. Tako da vjetrovka zapravo košta 1248,45 kune.

No, pravi je problem što odgovor koji smo dobili iz Holdinga ne odgovara istini. Naime, kada se zbroje stavke u narudžbenici, dolazi se do puno većeg iznosa nego što u tvrde u Holdingu, javlja portal Zagrebancija.

Kada se pogleda narudžbenica koju imamo u posjedu, može se doći do zaključka kako se Holdingovi čuvari oblače u dizajnerskom dućanu. Naime, pored vjetrovke koja bez PDV-a košta 1015 kuna tu je jakna od 730 kuna i cipele od 445 kuna.

Očito je da se pazi na izgled čuvara ako se za zimske hlače izdvaja 740 kuna, a na košulju 240 kuna. Pored toga, u set uniforme spada remen od 95 kuna, vesta od 140 kuna, kravata od 110 kuna te još neke ''sitnarije'' manje vrijednosti. Nužno je napomenuti da u set ulazi po nekoliko komada istog odjevnog predmeta. Kada se svi oni zbroje, te im se doda PDV, dolazimo do brojke od 6239,79 kuna po jednom setu uniforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26