SKROMAN PLAN

ZG Holding: Novi projekti svedeni na najnužnija ulaganja

Svota od 320 milijuna ‘novih investicija’ nije posve točna jer su se neki projekti i obveze prenijeli iz prošle godine
 Damjan Tadić/CROPIX

Skromno. Tom se riječi može se opisati Plan investicija Zagrebačkog holdinga za 2010., a to su nam priznali svi direktori podružnica u Holdingu, koji u ovoj godini planiraju nove projekte.

Dio obveza prenijeli su iz prošle godine, pa i svota od 320 milijuna kuna “novih investicija” (od ukupno 1,2 milijarde kuna) nije posve točna. Znatan dio “kolača” pojeli su stari dugovi, pa novi projekti podrazumijevaju samo nužna ulaganja. Prednjači Vodoopskrba i odvodnja koja će ove godine u novi stari projekt nove vodovodne mreže uložiti 194 milijuna kuna.

Garaža u bolnici Sveti Duh

Zagrebparking nastavlja razvoj videonadzora parkirališta, a dio novca osigurali su i za nastavak projekta gradnje podzemne garaže u bolnici Sveti Duh. Ostatak je namijenjen nadogradnji postojećih sustava naplate parkiranja na javnim površinama i u podzemnim garažama.

Čistoća će svoj novac uložiti u novi model prikupljanja smeća - najveći dio od 20,3 milijuna kuna investirat će se u nove kante za smeće za svako kućanstvo, a u koje će se odlagati i biootpad.

- Smeće ćemo napokon razvrstati i tako uštedjeti novac. Uskoro nećemo plaćati odlaganje biootpada, već ćemo ga kompostirati i budućnosti proizvoditi biogorivo - kaže direktor Čistoće Marko Melčić.





Obnova staza na grobljima

Promjene se očekuju i u podružnici Autobusni kolodvor, koji će se morati zadovoljiti sa samo milijun kuna. Novi direktor Ante Cicvarić kaže da će tim iznosom obnoviti upravnu zgradu i modernizirati naplatu parkiranja.

Ni Zrinjevac ne očekuje teška zadaća: obnovit će vozni park. Tržnice Zagreb ulažu u obnovu tržnica Dolac, Špansko i Veletržnice.

- Tržnicu u Španskom ćemo natkriti, a milijun kuna uložit ćemo u obnovu plohe tržnice Dolac - kaže direktor Filip Borac koji će ove godine raspolagati sa 10,7 milijuna kuna.

Direktorica Gradskih groblja Ljerka Ćosić realizirat će projekte iz prethodnih razdoblja, ali najavljuje i obnavljanje ulica i staza na grobljima Mirogoj i Miroševac.

Nove projekte pokretat će još pet podružnica Holdinga (od ukupno 13 koje posluju s plusom!), ali će dijeliti istu sudbinu kao i ostatak poduzeća - ulagat će minimalno i samo u prijeko potrebne projekte.





Svakom pomalo

194 milijuna kuna Vodoopskrba i odvodnja

35,1 milijun kuna Zagrebparking

23,1 milijun kuna Robni terminali Zagreb

20,6 milijuna kuna ZGOS

20,3 milijuna kuna Čistoća

14,3 milijuna kuna Zagrebačke ceste

13,3 milijuna kuna Gradska groblja

10,7 milijuna kuna Tržnice Zagreb

5,5 milijuna kuna Zrinjevac

1,0 milijun kuna Autobusni kolodvor

600 tisuća kuna Zagrebački digitalni grad

300 tisuća kuna AGM

320 milijuna kuna ukupan je iznos ‘novih investicija’





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:47