NOVI UDAR NA DŽEP

ZET-ov pokaz za studente bit će 120, a radnički 360 kuna. Bandić: Uspio sam se izboriti za ovo

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Cijena karte kupljene izvan vozila bit će 12 kuna, karta kupljena u vozilu stajat će 15 kuna, karta kupljena SMS porukom 12 kuna, dok će e-vrijednosna karta stajati 10 kuna.

Naime, nakon više mjeseci prepucavanja i licitaranja oko cijene prijevoznih karata između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, gradonačelnik Milan Bandić danas poslijepodne dao je zeleno svijetlo Holdingu i odobrio im poskupljenja. Ali, uz manje korekcije.

Snizio je iznos koji će, kako sam kaže, “najugroženije skupine”: studenti, đaci i umirovljenici morati izdavati za mjesečne pokaze. Tako od sutra učenici, studenti i umirovljenici svoje mjesečne karte moraju plaćati u iznosu od 120 kuna. Godišnje karte za njih će stajati 1200 kuna, a bit će omogućeno plaćanje u 12 rata pa će te kategorije, odluče li se za godišnju varijantu svoje pokaze zapravo plaćati stotinu kuna na mjesec.

- Borio sam se, borio i na kraju je ovo najviše što sam uspio izboksati. Od početnih prijedloga koji su podrazumijevali poskupljenje od 51 posto, uspjeli smo spustiti to poskupljenje na 29 posto. Ostatak novca koji je Holding mislio namiriti prvotnim prijedlogom poskupljenja, morat će namaknuti unutarnjim rezervama. Pola ribe, 50 posto ribe u Holdingu će morati uloviti sami - istaknuo je gradonačelnik prilikom predstavljanja novog cjenika ZET-a .

Predviđa se da će ovim poskupljenjem ZET uspjeti pokriti tek manji dio minusa s kojim poslovično završava svaku godinu. Prihod od karata uspjet će “podebljati” za manje od 100 milijuna kuna na godišnjoj razini. Usporedbe radi, samo 2011. godinu ZET je završio u minusu od gotovo 400 milijuna kuna.

Danas je izostala gradonačelnikova reakcija na moguće poskupljenje vode.

- Čekam da se Skupština Zagrebačkog holdinga očituje Gradu po tom pitanju kao što je učinila i po pitanju cijena javnog gradskog prijevoza. Tada ćemo donijeti svoje mišljenje - istaknuo je Bandić i pritom još malo odgodio pitanje poskupljenja naknade za vodu.

Cijene pojedinačne karte

e-vrijednosna - 10 kuna

izvan vozila - 12 kuna

u vozilu - 15 kuna

sms - prijevoz - 12 kuna

Dnevne karte

1 dan - 40 kuna

3 dana - 100 kuna

7 dana 200 kuna

15 dana 300 kuna

30 dana 400 kuna

Mjesečni pokazi

OŠ - 90 kuna

SŠ, studenti, umirovljenici - 120 kuna

opća (radnička) 360 kuna

Godišnje karte

učenici OŠ 870 kuna

SŠ, studenti, umirovljenici - 1200 kuna

radnici 3480 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:15