PRIZNANJE

Žene u borbi protiv seksualnog nasilja

Na sjednici Gradske skupštine 11. veljače bit će proglašena Zagrepčanka godine, koja će primiti nagradu od 50.000 kuna

ZAGREB - Maja Mamula, ugledna psihologinja iz udruge “Ženska soba - Centar za seksualna prava”, najizglednija je kandidatkinja za dobivanje nagrade “Zagrepčanka godine”. Ona je favorit Odbora za javna priznanja, koji će osim nje, na sljedećoj sjednici Gradske skupštine 11. veljače, za nagradu predložiti i profesoricu Smiljanu Leinert Novosel.

Zaštita ljudskih prava

Gradski zastupnici tada će izabrati jednu od dvije predložene kandidatkinje, koja će to visoko priznanje, ali i novčani iznos od 50 tisuća kuna, primiti 8. ožujka, na svečanoj sjednici Gradske skupštine u povodu Međunarodnog dana žena.

Psihologinja Maja Mamula svojim je dosadašnjim radom znatno pridonijela borbi za spolnu i rodnu ravnopravnost, zaštitu ljudskih prava i suzbijanju seksualnog nasilja, ali i poticanju rasprava o toj problematici. Kruna je njezina dugogodišnjeg predanog rada otvaranje Centra za žene žrtve seksualnog nasilja 2008. u Zagrebu, prvog takvog u Hrvatskoj i u regiji, koji pruža besplatnu pomoć žrtvama nasilja i njihovim obiteljima.

Ugledne stručnjakinje

Mamula je lani također bila u finalu izbora, ali je priznanje dobila njezina profesorica s Filozofskog fakulteta, psihologinja Mirjana Krizmanić.

- Pa zatekli ste me s ovom informacijom jer sam u poslu preko glave. Iznenađena sam, ali ujedno i sretna zbog toga. Dobijem li ovo ugledno priznanje, bit će to nagrada i meni i cijelom mom timu - kaže Mamula.

Profesorica Smiljana Leinert Novosel ušla je u drugi krug zahvaljujući znanstvenom doprinosu u proučavanju ravnopravnosti spolova, ali i aktivnom sudjelovanju u kreiranju Nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

Uz Maju Mamulu i Smiljanu Leinert Novosel, ove su se godine na natječaj za Zagrepčanku godine prijavile još tri kandidatkinje: Diana Pečkaj Vuković, novinarka i spisateljica, Draženka Blaži, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, i Jadranka Boban Pejić, začetnica makrobiotike u Hrvatskoj.

Borba za ženska prava

Zbog čega su Mamula i Leinert Novosel ušle u finale, objasnio je Vlado Puljiz, član Odbora.

- U izboru je vrlo važan kriterij uspješnost borbe za ženska prava. Zbog toga ostale kandidatkinje, iako uspješne na svom području, nisu uvrštene u uži izbor - kaže Puljiz.

Učenici nagrađeni stipendijama

Odbor za javna priznanja predložit će Skupštini da se učenike osnovnih i srednjih škola, u sklopu nagrade “Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost”, nagradi novčanim iznosom, i to u obliku stipendije. Nagrada se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole te učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole koji su svojim djelovanjem pridonijeli afirmaciji ljudskih prava i toleranciji među mladima. Bit će im uručena na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenog 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:54