STANARI OČAJNI

ZAGREBAČKI KVART POD OPSADOM VRANA Jako su agresivne, ne boje se ni ljudi: 'Noću je to takvo drečanje, čak ulaze u stanove!'

 Ronald Goršić / EPH

Zbog vrana koje opsjedaju Folnegovićevo naselje, stanovnici nemaju mira ni danju ni noću. Ne mogu spavati od prodornog graktanja, a tijekom dana ih te ptice napadaju, ulaze kroz prozore u potrazi za hranom, izmetom i perjem začepljuju žljebove, što uzrokuje poplave.

- Noću je to takvo drečanje, teško je spavati. Svako malo se od njihova perja i izmeta začepe žljebovi na krovovima pa se kiša svuda slijeva. Čak i ulaze u stanove! Još ne kradu hranu iz kuhinje, ali stanu na prozor i onda se stresu tako da perje leti okolo. Ali znate kaj? Krivi su ljudi. Evo, tu po parku i tamo na dječjem igralištu znam vidjeti polovice štruce kruha. Namjerno ih hrane i normalno da ih je sve više. Zvao sam Grad, pisao im, ali nikakav odgovor nisam dobio. Nemam ja ništa protiv vrana, ali sada ih je već stvarno previše - kaže Zdravko Gerber.

Agresivne ptice

Da su ljudi krivci što je u kvartu posljednjih godina dramatično porastao broj vrana, smatra i umirovljenica Ljubica Šestan.

- Prvo bi trebalo kazniti ljude koji hrane mačke i ptice. Da nema hrane, ne bi bilo toliko vrana. Evo, vidite sva ova visoka stabla. Tu ih inače ima najviše. I po krovovima zgrada. Strašno je kad se njih stotinu odjednom počne glasati. Osim toga, uništavaju mlade kosove - tvrdi ova stanarka Folke.

U strahu od dolaska proljeća, kad će ih zbog gniježđenja biti još više, a bit će i agresivnije, zatražili su pomoć Dragana Vučića, predsjednika gradske četvrti Pešćenica - Žitnjak.

- Vrana je sve više. Te ptice se gnijezde samo na visokom drveću koje se godinama nije orezivalo. Jedino tako možemo riješiti problem. Najveća koncentracija vrana je u parku kod ulice Milke Trnine, oko košarkaškog igrališta, uz Aveniju Marina Držića, ali i drugdje unutar naselja. To su nevjerojatne ptice: jedu jaja drugih ptica, izvlače njihove ptiće iz gnijezda... Jako su agresivne, ne boje se ni ljudi. Glasne su, a i uništavaju aute i zgrade - tvrdi Vučić.

U Zrinjevcu su nam potvrdili kako će već tijekom sljedećeg tjedna početi s orezivanjem i uređenjem naselja.

Upozorenje stručnjaka

Od stručnjaka doznajemo da s time moraju završiti najkasnije do 15. veljače jer u suprotnome krše Zakon o zaštiti životinja. Ornitolozi udruge Biom, koja se bavi proučavanjem i zaštitom ptica, upozoravaju da ni vrane ni gačci nisu zaštićene ptice, ali se prema zakonu ne smiju uznemiravati kad se počnu gnijezditi.- Gniježđenje započinje oko sredine veljače, ali to ovisi od godine do godine. Nekada počne i ranije, nekada kasnije. Ako Zrinjevac obavi orezivanje prije gniježđenja, onda ne krši zakon. Ali ako gniježđenje počne ranije, onda ne smiju ništa dirati jer je svako uznemiravanje bilo koje životinje u vrijeme razmnožavanja kršenje Zakona o zaštiti životinja - rekao nam je biolog Vedran Lucić, koji nam je potvrdio da broj vrana i gačaca u Zagrebu raste iz godine u godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:37