SREDSTVA BEZ KONTROLE

Zagrebački kulturnjaci traže reviziju: GDJE je NESTALO 11 MILIJUNA kuna? Zašto se najviše daje VAŠARSKIM zabavama?

Gradsko kazalište Komedija dobilo je tri milijuna kuna za tri premijere, istu svotu kao i prošle godine za pet premijera od kojih sve nisu niti ostvarene, i to u trenutku kad gradsku kulturu vodi čovjek koji je donedavno radio u tom kazalištu
 CROPIX

ZAGREB - Nezadovoljni rezultatima Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za ovu godinu, prema kojemu je za nezavisnu produkciju izdvojeno oko 11 milijuna kuna manje od predviđenog zagrebačkim proračunom, predstavnici nezavisne kulturne scene zatražili su danas hitnu korekciju programa do kraja ožujka .

Premda formalno ne postoji kulturna strategija Grada iz tog programa mogu se iščitati ciljevi gradske kulturne politike koja kontinuirano uništava brojne projekte i organizacije koje se profesionalno i ozbiljno bave suvremenom kulturom i umjetnošću, a istovremeno promiče 'vašarske' zabave i kvazitradicionalne manifestacije, rekla je Miljenka Buljević iz Saveza udruga Operacija grad na konferenciji za novinare.

Program je objavljen tek prije tjedan dana, iako su odluke kulturnih vijeća i gradski proračun doneseni krajem 2011., što Mario Kovač, predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, objašnjava klijentelizmom, odnosno da su se u tom periodu usklađivale odluke bez obzira na preporuke vijeća. Kako je moguće da su projekti kojima je vijeće dalo najviše ocjene dobiju 14 tisuća kuna, a oni koji su dobili loše ocjene više od 150 tisuća kuna, upitao se Kovač.

Najvećim problemom smatra netransparetnost u donošenju odluka jer, naglasio je, nitko ne zna tko točno odlučuje o svotama i prema kojim kriterijima, a kada se odgovorne 'stisne uz zid' oni se pozivaju na to da odluke donose u suradnji sa strukom putem vijeća.

Sabina Sabolović iz udruge "Što, kako i za koga" upozorava kako ne postoje čak ni štura, administrativna objašnjenja o načinu financiranja projekata, pa je Gradsko kazalište Komedija dobilo tri milijuna kuna za tri premijere, istu svotu kao i prošle godine za pet premijera od kojih sve nisu niti ostvarene, i to, naglasila je, u trenutku kad gradsku kulturu vodi čovjek koji je donedavno radio u tom kazalištu (zamjenik pročelnika Tedi Lušetić).

Vitomira Lončar iz kazališta "Mala scena" smatra da treba tražiti financijske i programske izvještaje za 2010. i 2011. jer je 'bijela knjiga' samo vrh sante leda, a ostaje sakriveno koliko su se prijavljeni programi i izvršavali. Neka kazališta su u tri godine odigrala jedan od 12 prijavljenih naslova, prijavi se jedno, a radi nešto drugo, ustvrdila je.

Goran Sergej Pristaš iz skupine BADco. upozorio je da Grad ne podupire europske projekte zagrebačkih organizacija, što rezultira gubitkom kredibiliteta kod međunarodnih partnera.

Samo organizacije okupljene u Savezu u ovoj godini iz fondova mogu povući više od 450 tisuća eura investicija, no kako bi se one realizirale treba osigurati sto tisuća eura iz lokalnog proračuna, a Grad je izdvojio tek 16 tisuća, rekao je. Gradu je važniji najam štandova i komercijalni sadržaji, manifestacije koje prate godišnja doba, za što je izdvojeno 1,2 miliuna kuna, istaknuo je.

Zvonimir Dobrović iz udruge Domino je ustvrdio kako kuturna politika u gradu sustavno vodi politiku održavanja nezavisne scene na aparatima koji se gase jedan po jedan, što onemogućuje njezin rast i nastavak aktivnosti prepoznatih od kritike, publike i međunarodnih partnera.

Ivana Hanaček, kustosica UrbanFestivala, istaknula kako se čak i unutar urbane kulture preferira zabava i vašar koji ne proizvode kulturni sadržaj, pa je ulični festival "Cest is the Best" dobio 150 tisuća kuna, a UrbanFestival tek 50 tisuća.

Snježana Abramović Milković iz gradskog Vijeća za međunarodnu suradnju smatra da je za sve kriva velika nekompetencija ljudi koji rade u Gradskom uredu za kulturu, a Naima Balić iz tog vijeća da Grad uopće ne poštuje odluke vijeća i odbija komunicirati s njima.

Osim hitne korekcije programa (prema kojemu je za nezavisne osigurano oko 44,4 milijuna kuna, od predviđenih 55,5 milijuna), zahtjeva se očitovanje Gradskog ureda o tome koje su osobe i po kojim kriterijima donijele završne odluke te očitovanje Gradske skupštine o programu i njegovim "katastrofalnim posljedicama za kulturu Grada Zagreba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:34