NOVI PARKIRNI REŽIM

Zagreb: U crvenoj zoni moći će se parkirati dva sata, u žutoj četiri, a u zelenoj šest sati

Zagrebparking u prijedlogu navodi da je na parkiralištima u centru sve više slobodnih mjesta, povlaštene karte više se ne prodaju, a zabrinjava i sve više fizičkih napada bijesnih vozača na kontrolore
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Koliko ste puta odustali od odlaska automobilom u centar grada zbog gnjavaže izazvane jednosatnim ograničenjem parkinga u crvenoj zoni? Koliko ste puta kažnjeni s 250 kuna jer ste zbog dugog reda u banci nekoliko minuta prekoračili vrijeme plaćenog parkiranja?

Na potezu je Grad

Je li tim mukama napokon došao kraj? Sudeći prema novom prijedlogu Zagrebparkinga, najprofitabilnije podružnice Zagrebačkog holdinga, jednosatnom je parkiranju u centru grada odzvonilo.

Zagrebparking je Gradu uputio prijedlog kojim traži izmjenu Pravilnika o korištenju javnih parkirališta. Prema tom prijedlogu, parkiranje u prvoj zoni, u kojoj je dosad bilo ograničeno na samo jedan sat, produljilo bi se za još jedan sat. U drugoj bi se zoni, umjesto dosadašnja dva sata, moglo parkirati četiri sata, a u trećoj zoni moglo bi se parkirati do šest sati.

Nova satnica sastavljena je nakon što su stručnjaci iz Zagrebparkinga pomno analizirali stanje na javnim parkiralištima u protekla dva mjeseca.

‘Tako više ne može!’

Tako su doznali da mnogi građani, korisnici parkirnih mjesta, negoduju i ističu potrebu uvođenja mogućnosti produljenja vremena parkiranja u svim zonama jer često ne uspiju završiti svoje poslove u ograničenom vremenu, pa su izloženi kažnjavanju kontrolora Zagrebparkinga.

Zbog opravdanog kažnjavanja kontrolori su bili na udaru bijesnih vozača, a od 1. siječnja ove godine čak ih je 15 fizički napadnuto.

Ima mjesta za parking

- Prijedlog nismo uputili zbog napada na kontrolore, iako je stjecajem okolnosti to sada čest slučaj. Učestali napadi upozoravaju da je situacija loša i nadam se da će novim prijedlogom biti zadovoljni i korisnici parkirališta - rekao je direktor Zagrebparkinga, Robert Mišeta.

Stroži režim izdavanja povlaštenih parkirnih karata i ukidanje donedavne prakse usmenog naručivanja karata smanjio je njihov broj za oko 10.000, od čega čak 5000 karata u crvenoj zoni.

Zbog toga je tijekom dana u svim zonama sve više slobodnih parkirnih mjesta, što je još donedavno bilo nezamislivo.

Poboljšanje prometa

Mijo Bezer, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za promet, pozdravio je prijedlog Zagrebparkinga te dodao da će taj prijedlog uputiti Gradskoj skupštini na izglasavanje koje se očekuje već u travnju. Prihvati li se prijedlog Zagrebparkinga, bio bi to značajan doprinos poboljšanju prometne situacije u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:43