PRENAMJENA ZEMLJIŠTA

ZAGREB: STANARI SLOBOŠTINE BIJESNI ‘Obećali su nam vrtić, a sada na našoj livadi grade šoping centar’

‘U naselju nema ni jednog dječjeg vrtića i Grad nije smio prodati ovu livadu. Ali, ne odustajemo, kazneno ćemo ih prijaviti’, kaže čelnik Mjesnog odbora Ivica Vukšić
Zagreb, 161014.Stanari Slobostine bune se protiv rusenja stabala, koja su jutros radnici ispilili s gradske povrsine. Stanari tvrde da grad na toj livadi planira graditi i najavljuju da ce se boriti protiv toga.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Na mjestu koje je u Sloboštini godinama čuvano da bi se na njemu izgradio dječji vrtić uskoro će niknuti shopping centar. Riječ je o zemljištu u ulici Karela Zahradnika, s kojeg su prije mjesec dana uklonjena stabla. Bio je to prvi korak na putu do izgradnje. Trenutno se na livadi obavljaju infrastrukturni poslovi, a radovi na centru trebali bi početi nakon toga. Ne zna se točan datum početka radova na samoj zgradi, ali stanari su svjesni kako je riječ o svega nekoliko mjeseci. Ukoliko gradnju ne zaustave, umjesto dugo sanjanog vrtića stanari Sloboštine tako će dobiti peti shopping centar.

- Nikako nismo imali dovoljno sredstava za izgradnju vrtića, zbog čega smo to zemljište čuvali za vrijeme kada ćemo imati novca. Pa, kad se to dogodi, da ne moramo tražiti lokaciju, nego da odmah krenemo s radovima. Od 11 naselja u četvrti, samo Sloboština nema niti jedan vrtić i zaista je potreban. No, Grad je zemljište prenamijenio i prodao ga. Nitko u četvrti o tome ništa nije znao dok se na zemljištu nisu pojavili radnici. Uz to sam saznao da će protiv nas nekoliko, koji smo se borili da zemljište sačuvamo, biti podnesene kaznene prijave zbog ometanja izgradnje. Ona je, tako pričaju, odavno trebala početi, a mi smo je, eto, svojom borbom za javno dobro očito omeli - kaže Ivica Vukšić, predsjednik Mjesnog odbora Sloboština.

Stanari Zahradnikove ulice kažu kako neće dozvoliti izgradnju shopping centra ispod svojih prozora. Tvrde da je gradsko objašnjenje da se radi o izgradnji trgovine smiješno. Riječ je o 11 tisuća kvadrata, tvrde, i svima je jasno koliko će velika biti trgovina koja će na parceli niknuti.

Neja Markicevic / CROPIX
Zagreb, 161014.Stanari Slobostine bune se protiv rusenja stabala, koja su jutros radnici ispilili s gradske povrsine. Stanari tvrde da grad na toj livadi planira graditi i najavljuju da ce se boriti protiv toga.Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Čuli su cijeli niz priča o tome koji će lanac otvoriti trgovinu. To im je, kažu, svejedno - nemaju ništa protiv ijedne trgovine, samo su odlučni u tome da ne dozvole nepotrebnu izgradnju u svojoj četvrti.

- Željeli smo vrtić ili barem parkiralište. U ulici nam nedostaje oko 150 parkirnih mjesta, a u naselju gotovo tisuću. Na kraju, eto, nećemo dobiti ni jedno niti drugo: naša će djeca i dalje u vrtiće odlaziti drugdje, a mi nećemo imati gdje parkirati. Ispred zgrada će nam niknuti još jedan shopping centar. No, ovih smo dana opet otišli u Državno odvjetništvo da nadopunimo prošlu kaznenu prijavu, koju smo podigli protiv Grada. Nećemo odustati od borbe i nećemo dozvoliti da nakon svih sumnjivih poslova gradnja počne. Ne damo nečijim sumnjivim interesima da unište našu livadu - tvrdi Jelenko Antolović, jedan od stanara Zahradnikove ulice.

Sve je po propisima, dozvola je pravomoćna

U Gradu su potvrdili kako je u rujnu ove godine za livadu u Sloboštini izdana građevinska dozvola za gradnju prodavaonice s pratećim sadržajima i transformatorskom stanicom. Pojašnjavaju kako se zemljište nalazi u zoni za gradnju mješovito-pretežne namjene, pa je dozvola izdana u skladu sa svim propisima.

- Građevinska dozvola je pravomoćna, a izdana je u skladu s Generalnim urbanističkim planom. Pravni interes za izdavanje građevinske dozvole dokazan je kupoprodajnim ugovorima kojima je investitor stekao pravo vlasništva - odgovorio je jučer na upit Jutarnjeg lista Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:42