BURNA SJEDNICA SKUPŠTINE: RASKOL U SDP-U

Zagreb dobio novi proračun, od 1. srpnja poskupljuju vrtići!

Bandićevom proračunu oštro se usprotivio šef zagrebačkog SDP-a Bernardić: 'Kao što je pokojni Račan govorio: Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada'. No, većina zastupnika SDP-a proračun je podržala
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je proračun Grada Zagreba za 2011. godinu u iznosu od 6,85 milijardi kuna sa 32 glasa za, 12 protiv i tri suzdržana. Zagrepčane tako od 1. srpnja iduće godine očekuju skuplji vrtići (do dvije tisuće kuna!), plaćanje naknade za produženi boravak djece u školi i plaćanje dosad u velikoj mjeri besplatnog, javnog gradskog prijevoza.

Već je u samoj raspravi o proračunu bilo jasno da SDP u izglasavanju neće biti jedinstven: Proračunu gradonačelnika Milana Bandića oštro se usprotivio predsjednik Gradske organizacije Davor Bernardić, dok je većina zastupnika SDP-a proračun odlučila podržati. To je potvrdilo samo glasanje o proračunu: SDP-ovci Davor Bernardić, Martina Jović i Zvane Brumić digli su ruke protiv Bandićeva proračuna, dok je Srđan Subotić napustio zastupničke klupe i odbio glasati. Proračun su odbili podržati i HDZ-ovci te HSS-ovci.

Umjesto Bandića, 'na tapeti' Čović: Holding će godinu završiti u minusu od 300 milijuna kuna

Izglasavanju proračuna prethodila je žustra rasprava, kao u zastupničkim klupama tako i na hodnicima Gradske skupštine. Zanimljivo, u sukobima su prednjačili upravo SDP-ovci, čiji su međusobni prijepori započeli još početkom prošlog tjedna kada je s Iblerovog trga stigla direktiva da se proračun mora prihavtiti. Očito, na taj se naputak oglušio predsjednik kluba zastupnika SDP-a Bernardić.

- Mnogo je razloga za odbijanje i samo jedan za prihvaćanje ovog proračuna. Ja sam za pravednost, ali za svih 800 tisuća Zagrepčana. Na vrtićima će se uštediti oko 100 milijuna kuna, a Grad istovremeno ne može naplatiti jednu milijardu kuna potraživanja. Jasno mi je kako funkcioniraju glasači, ali ja ne želim biti dio toga. Ovaj proračun ne zna kamo će, a nema ni konkretne strategije upravljanja novcem građana. Ne želim biti odgovoran za naše radnike u Holdingu i za manjak 150 milijuna kuna u projektu mjesne samouprave. Zbog toga ne mogu podržati gradonačelnikov prijedlog - rekao je Bernardić.

Dodao je da ne mijenja mišljenje u par dana, pritom vjerojatno misleći na kolege iz kluba zastupnika SDP-a koji su to učinili - Boris Šprem, Mirando Mrsić i Nenad Stazić.

Ipak napomenuo je da je SDP najdemokratičnija stranka i da se u njoj poštuje drukčije mišljenje.

- Bilo bi napoštenije da svi idemo na izbore kad se već predstavnička i izvršna vlast ne mogu dogovoriti. No Zakon o lokalnoj samoupravi to onemogućava pa bi se na izbore išlo samo za Skupštinu. I kao što je pokojni Ivica Račan govorio: Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada - rekao je.

S druge strane Tomislav Saucha pozvao je zastupnike da dignu ruke za proračun, ali je napomenuo da ga ne bi prihvatili da je Vlada (HDZ) izmijenila Zakon o referendumu i time otvorila put izglasavanju povjerenja gradonačelniku Milanu Bandiću, koji bi inicirala Gradska skupština.

Time je okončana najvažnija točka dnevnog reda u Skupštini, a do kraja dana zastupnici će raspravljati o autotaksi prijevozu, KK Cibona i organizaciji parkiranja u metropoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:21