BERNARDIĆEV NAPAD

'ZA PORAZ U ZAGREBU KRIV JE SAMO ZORAN MILANOVIĆ!' Zagrebački SDP napao šefa stranke

 Damjan Tadić/CROPIX

Promjena SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba zbunila je birače i negativno je prihvaćena u javnosti, jedna je od stavki koje su usvojene na sjednici Gradskog odbora SDP-a koju je predvodio šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Na sjedinici održanoj u četvrtak dogodio se presedan. Naime, pojavio se politički analitičar Berto Šalaj kako bi, kao neovisni stručnjak, iznio analizu toga kako su i kada izgubljeni izbori u Zagrebu.

Doveo analitičara

Prema toj analizi, koja u potpunosti, neslužbeno doznajemo, korespondira sa stavovima šefa zagrebačke organizacije Bernardića i ljudi oko njega, izbori za gradonačelnika izgubljeni su još 2010., kada se gradonačelnika Milana Bandića nije pokušalo srušiti na proračunu za 2011. godinu. Šalaj je također zaključio da su izbori za zagrebačku Gradsku skupštinu izgubljeni zamjenom kandidata za gradonačelnika, odnosno nakon što je smijenjen Davor Bernardić, a postavljen Rajko Ostojić, i to na zahtjev premijera Zorana Milanovića. Zaključak analize, neslužbeno doznajemo, bio je da nema odgovornosti Davora Bernardića, nego da je za sve odgovoran premijer i šef stranke Milanović. Zaključci su usvojeni na Bernardićevo inzistiranje, i to, doznajemo, sa 24 glasa za i sedam protiv.

Prema zaključcima, uzroci izbornog neuspjeha su neiskorištene prilike za oduzimanje legitimiteta Bandiću i promjena kandidata za gradonačelnika. Nadalje, platforma za razvoj nije bila kvalitetno prezentirana, odnosno komunikacijska strategija je bila loša. Također nije bila prepoznata lista za Skupštinu, a i preuzimanje nadležnosti nad Holdingom loše je utjecalo na SDP.

Zaključci bez temelja

Naštetila je izbornom rezultatu, navedeno je među usvojenim zaključcima, i situacija na nacionalnoj razini koja je također štetila SDP-u u Zagrebu, a naštetile su i izjave te istupi anonimnih izvora po medijima. Zaključci su u konačnici usvojeni iako su bili u suprotnosti s većinom izrečenog na sjednici te u suprotnosti s raspravama dijela članova zagrebačke organizacije, ali i drugih SDP-ovaca koji su sudjelovali u raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50