DŽENTLMENSKI DOGOVOR GRADONAČELNIKA I SDP-A

Usvojen je proračun Grada Zagreba! Bandić: Ovo je kompromis na dobrobit građana. Nisam ja diktator da me se mora svrgnuti

Šef gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić kod glasovanja je sagnuo glavu, a podigao ruku
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Usvojen je Proračun Grada Zagreba za 2012. godinu u iznosu od 6,72 milijarde kuna!

To znači da će cijene dječjih vrtića biti jedinstvene i iznosit će 300 kuna na mjesec, dok će Zagrebački holding dobiti rekordnih 29,5 posto sredstava iz gradskog proračuna (1,95 miliajrdi kuna), što će mu biti dovoljno, uz manje korekcije dijela komunalnih usluga (poskupljenje javnog gradskog prijevoza i naknada za vodu) da preživi iduću godinu.

Usvajanjem Proračuna otklonjena je i bojazan da će metropola ući u model privremenog financiranja, odnosno da bi se u Zagrebu, u slučaju da se do 31. ožujka ne usvoji Proračun za 2012., mogli održati prijevremeni izbori za zastupnike u Gradskoj skupštini. Uz eventualne promjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o referendumu, bili bi izgledni i prijevremeni izbori za gradonačelnika.

Kako je Jutarnji već pisao, samom izglasavanju Proračuna prethodio je džentlmenski dogovor Bandića i vladajuće većine (SDP) o tome da bi za funkcioniranje metropole najbolje rješenje bilo usvajanje Proračuna.

O kompromisu sa vladajućom većinom za govornicom je govorio i sam gradonačelnik.

- Proračun je normalan. To je najbolja riječ. Govori se o kompromisu gradonačelnika i SDP-a... Kompromis je tu da ne radimo cirkus. Ovo je kompromis na dobrobit gradđana. Naravno da Sveto trojstvo, gradonačelnik, Skupština i Holding, razgovaraju i surađuju. Pa neću u ključnim odlukama razgovarati sa Saborom ili Gradskim vijećem u Splitu. Zahvaljujem svima koji su davali prijedloge i kritike. Prihvatio sam ono što je normalno i realno. Više ne mogu prihvatiti. Kauguma se ne može baš toliko rastegnuti. Ovih dana puno se pisalo o svrgnuću gradonačelnika. Pa nisam ja diktator da me se mora svrgnuti. Još samo nedostaje da trubači dolaze ispred mojeg stana u Bužanoj i traže moju smjenu. Da se uplašim i skočim s četvrtog kata. O komunalnim uslugama mogu reći da ih nismo povećavali četiri godine. Trebali smo svake godine to činiti pomalo. Ali sada ćemo to ispraviti. Dogovarat ćemo se i dalje kako da po leđima građana lupimo što manje - rekao je Bandić za govornicom.

Proračun je prihvaćen glasovima većine zastupnika u Gradskoj skupštini (ruke nisu digli HDZ-ovci).

U Skupštini se očekivala i repriza sjednice iz prosinca prošle godine, kada je šef gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić glasao protiv Proračuna, mimo kluba zastupnika SDP-a.

Od njemu bliskih suradnika doznajemo da se Bernardić oštro protivio usvajanju Proračuna jer smatra da Zagreb više ne može funkcionirati na čelu s gradonačelnikom Bandićem.

No, budući da su svi SDP-ovci pristali na usvajanje, po njihovom mišljenju relanog proračuna, to je učinio i Bernaradić. Doduše, na zanimljiv način: kod glasovanja je sagnuo glavu, a podigao ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:29