KREĆU RADOVI

UREĐENJE U POVODU SVEUČILIŠNIH IGARA Počinje obnova domova, 4500 studenata je bez smještaja, pa su najmodavci povećali cijene

Nakon više od mjesec dana odugovlačenja, sutra konačno počinju radovi na obnovi studentskih domova “Stjepan Radić” i “Cvjetno naselje” u povodu Europskih sveučilišnih igara koje će se iduće godine održati u Zagrebu i Rijeci.

Za izvođače radova je, nakon dva propala natječaja javne nabave, na kraju izravnim dogovorom dobila tvrtka Projektgradnja. Sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović potvrdio nam je da je projekt vrijedan 285 milijuna povjeren tvrtki koja je prije dvije godine jedva izbjegla zatvaranje.

- Nakon dva kruga javne nabave nismo našli izvođača čija bi nam cijena i uvjeti odgovarali, pa smo se izravnim pregovorima odlučili za Projektgradnju, koji su ponudili daleko najpovoljniju cijenu - rekao je Pavlović.

I dok sanacijski upravitejl SC-a napominje kako će radovi biti gotovi krajem godine, voditelj projekta athitekt Damir Ivšić uvjeren je da će radovi biti gotovi i prije zadanoga roka. No, oni kojih se to najviše tiče - studenti, nisu optimistični glede radova, pa smatraju da u obnovljene sobe neće ući prije proljeća.

Studenti zabrinuti

Upravo su jučer objavljeni rezultati natječaja za smještaj u studentskim domovima za iduću akademsku godinu.

- Ostvarila sam pravo na subvenciju dok se Cvjetno naselje ne obnovi. Kako sve kasni, uvjerena sam da neću useliti prije 2016. godine - kaže Marina Jurić, studentica četvrte godine novinarstva.

Dotad će živjeti kao podstanar, a sa 400 kuna kojima Studentski centar potpomaže studente koji čekaju završetak obnove, nada se da će platiti barem dio režija.

Nikola Jazvec student je na Fakultetu elekrotehnike i računarstva, a nije ostvario pravo ni na smještaj, ni na subvenciju. Ogorčen je, kaže, jer se domovi obnavljaju samo kako bi ostavili dojam na strance, a ne radi naših studenata.

- Kada se već moraju obnavljati, zašto sve toliko kasni? Da mi je vidjeti studente koji će se seliti iz stanova u dom usred zime na temperaturi od minus 10 stupnjeva - zabrinut je student Jazvec.

Prilika za iznajmljivače

Facebook grupe studentskih domova preplavile su ponude poput “mijenjam subvenciju za bilo koji useljivi dom” i “traži se cimer/i za zajedničku potragu za smještajem ili stan/soba (do kraja obnove domova)”, a u gradu se, naime, otvorilo, kako ga vlasnici nazivaju - novo studentsko naselje s čak 150 ležaja.

Privremeni smještaj

Smješteno je u neposrednoj blizini doma “Stjepan Radić”, a jedan od idejnih začetnika, Tihomir Krstanović, napominje da će imati razumijevanja za sve studente koji će biti tu privremeno dok im se obnavlja dom.

- Radi se o hostelu na višoj razini. Svaki stanar ima zaseban ulaz i kupaonicu. Svjesni smo da će biti onih koji će tijekom godine iseliti pa ih nećemo ograničavati nikakvim ugovorima - uvjerava Krstanović.

Cijena smještaja u četverokrevetnoj sobi sa svim režijama i bežičnim internetom iznosi 800 kuna, za trokrevetnu sobu izdvojit ćete 200 kuna više, a dvokrevetna stoji 1200 kuna na mjesec.

Otvorit će i restoran

- Možemo se dogovoriti i za jednokrevetnu sobu, ali u tom slučaju bi cijena bila oko 1600 kuna - kaže Krstanović.

Novo studentsko naselje je isključivo privatna inicijativa, pa su još u pregovorima oko otvaranja restorana sa subvencioniranom prehranom.

Uvjereni su, kažu, da će potražnja narasti kako će se bližiti početak nove akademske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:42