POKRENULI PETICIJU

'ULICOM PUNOM DJECE JURE 100 NA SAT, PITANJE JE VREMENA KAD ĆE OPET NETKO STRADATI' Stanari zagrebačke Dubrave traže postavljanje 'ležećih policajaca'

 

'Ulica nam je, nažalost, poligon za brzu vožnju: dugačka je jedan kilometar i potpuno ravna. Svakodnevno nas teroriziraju luđaci koji voze 100 na sat ulicom koja ima ograničenje 40 ili 50 km/h', kaže nam Viki Vučetić, jedna od stanarki Ulice Vile Velebita u zagrebačkoj Dubravi.

U spomenutoj se ulici nalaze i vrtić i škola, no ljubitelje brzih automobila to ne brine baš previše.

'Evo i danas je oko 16 sati – dakle kad je ulica puna vrtićke i školske djece – jedan projurio 100 na sat u nekom nabrijanom BMW-u. Već nam je svima u kvartu dosta terora', prenosi Vučetić osjećaje svojih susjeda.

U susjednoj Ulici Mate Lovraka nedavno se dogodila nesreća u kojoj je jedan vozač mercedesom naletio na devetogodišnju djevojčicu nakon čega je svim stanarima ovog zagrebačkog kvarta doslovno prekipjelo te se pitaju čije dijete je sljedeće.

Pokrenuli su zato peticiju kojom traže od institucija hitno postavljanje uspornika ili neko drugo rješenje kakvih po europskim gradovima ima napretek.

Print screen
Ulica Vile Velebita u Dubravi

'Ova ulica ima više problema', priča nam dalje Viki. 'Osim tog naganjanja autima, puno ljudi se parkira na nogostupu ispred obližnjeg Kauflanda umjesto na službeni parking iza zgrade te i na taj način remete normalan promet. Osim automobila, ulicom prometuje i autobusna linija ZET-a 210, a nerijetko i šleperi - premda je potpuna ludost da šleperi prolaze kvartom.'

Problem ove ulice je i nedovoljna signalizacija.

'U našoj ulici definitivno nedostaje prometnih znakova. Ulica je prilično duga, a ima samo 2-3 zebre uz koje nema semafora - čak ni na onoj zebri ispred škole. Možete zamisliti kako to onda izgleda uz manijake koji voze sto na sat. Također, nema ni policije. Dolaze vrlo rijetko', priča dalje Viki.

Susjedna ulica u kojoj je vozač udario devetogodišnjakinju

Stanari bi željeli prije svega sigurnost za sebe i svoju djecu što bi se moglo postići uspornicima i općenito boljom prometnom regulacijom. No, iako su se obratili institucijama, odgovora još nema.

'Mi stalno hodočastimo u mjesnu zajednicu, ali ništa se nije dogodilo. Molili smo ih i da organiziraju prometnu patrolu za početak školske godine, ali ni od toga nije bilo ništa. Rekli su nam da pokrenemo peticiju, pa smo i to napravili. No, pitamo se jesu li svi uspornici po gradu postavljeni zahvaljujući peticijama? Ovime bi se definitivno trebao pozabaviti neki prometni stručnjak jer je samo pitanje dana kad će još netko stradati', kaže na kraju Viki Vučetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:38