U MINUSU 10 MILIJUNA?

U Zagreb Centrumu nemaju novca ni za plaće, a htjeli bi izgraditi novi centar Zagreba!?

Održavanje zemljišta Gredelja vrlo je skupo, a najveći dio mjesečnih troškova otpada na režije

ZAGREB - ‘Obavljajući svoju poslovnu djelatnost poduzeće ostvaruje dvije osnovne vrste prihoda: redovne (poslovni prihodi od financiranja) i izvanredne prihode’, stoji pod značenjem riječi ‘prihodi’ u jednom poslovnom rječniku.

Za sada u rječnicima ne postoji definicija poduzeća koje prihode uopće ne ostvaruje , no kada bi postojala, u opisu bi kao primjer radi lakšeg razumijevanja moglo stajati ime tvrtke čiji je osnivač Zagrebački holding - Zagreb Centrum.

Imovina jedini kapital

Ovo dioničko društvo za poslovanje nekretninama, koje se bavi osmišljavanjem novog centra Zagreba na zemljištu Gredelja površine 130 tisuća četvornih metara, naime, poznaje samo rashode. Iz godine u godinu sve su veći, a već sada se procjenjuje da će ovu poslovnu godinu završiti u minusu od čak deset milijuna kuna. U čemu je kvaka? Jedini kapital koji ova tvrtka ima jest imovina, odnosno zemljište Gredelja. Novac niotkud ne mogu zaraditi, ali zato su troškovi koje moraju pokrivati znatni.

Prije svega odnose se na održavanje zemljišta, plaćanje troškova režija, anagžiranje zaštitarske službe na samom zemljištu, isplatu plaća zaposlenicima (samo ih je dvoje, direktor Goran Krmpotić i njegova tajnica), a nedavno je, za odnose s javnošću, mimo postojeće službe unutar Holdinga, direktor Krmpotić anažirao vanjsku agenciju Hauska&Partner. Dodatni trošak: 72 tisuće kuna do kraja ove godine.

- Jedini prihod ostvarujemo od najma prostora Hrvatskom željezničkom muzeju i KUD-u Željezničar te od najma za bazne stanice T-Coma i Vipneta. No, to su iznosi od nekoliko tisuća kuna na mjesec, što ne pokriva ni moju plaću. A troškovi su veliki. Primjerice, samo struja nas stoji 150 tisuća kuna na mjesec.

Trpi sam projekt

Najgore od svega je što će zbog manjka prihoda trpjeti realizacija projekta. Raspisivanje natječaja, održavanje tribina... Sve to košta, a novca nemamo - kaže Krmpotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:18