MANIJAK SIJE STRAH

TROVANJE PASA U ZAGREBU Lista sumnjivih lokacija raste iz sata u sat: Pročitajte u kojim dijelovima grada su vaši ljubimci najugroženiji!

Vlasnici pasa u Zagrebu odlučili su reagirati na otrov posijan diljem grada: Najavili su prosvjed, formirat će građanske timove za nadzor, izradit će plakate upozorenja, pripremaju kaznenu prijavu, a planiraju i peticiju
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Vlasnici pasa u Zagrebu, koji danima žive u strahu i paze na svaki korak svojih ljubimaca, odlučili su reagirati na otrov posijan diljem grada. Najavili su prosvjed, koji će se u subotu u 12 sati održati na Cvjetnom trgu. Osim toga, bave se formiranjem građanskih timova za nadzor te planiraju izraditi plakate upozorenja i obavijesti vlasnicima ljubimaca.

- Ne smijemo dozvoliti da nas itko terorizira, zastrašuje i zlostavlja u našem gradu. Nitko ne smije ubijati one koje volimo, niti ugrožavati živote i zdravlje naše djece i naših životinja. Pojedinačnim akcijama i prijavama policiji nećemo učiniti ništa. Zbog toga pripremamo kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu - kaže jedna od članica Facebook grupe “Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa”, koja je u nekoliko dana prikupila preko četiri tisuće članova.

Uz prijavu, planira se priložiti i peticija protiv trovanja, koju je do sada potpisalo oko 1300 građana.

Peticija se može potpisati već danas, 28.veljače, poslije 16 sati, a potpisi će se prikupljati do ponedjeljka u 20 sati.

Lokacije za potpis peticije su:

- Veterinarska ambulanta VERSIC, Paraznik u Gajnicama, Zagreb

- Veterinarska ambulanta DIA VET, Ilica 474, Zagreb

- Veterinarska ambulanta BIBINO, Jurjevska 25, Zagreb

- VET SVIJET, Rudeska cesta 81, Zagreb

- PET SHOP SAPE, Gospodska 26 u Stenjevcu

- Knjizara i papirnica ANITA, Argentinska 5, Zagreb

- Caffe bar GIOVANNI, Argentinska 5, zagreb

- ZOO CITY, City centar One i Arena centar

- Salon za pse MR.DOG, Jahorinska 17, Mlinovi, Zagreb

Lista sumnjivih lokacija u Zagrebu iz sata u sat raste - više ih je 30, a sumnjiva su i neka mjesta u Splitu, Rijeci te na otoku Krku. Otrovi su različitih boja - ružičasta, bijela, plava, žuta... Prijatelji životinja, pozivajući se na dojave građana, izvjestili su kako je do sada u Zagrebu od trovanja uginulo devet pasa i deset mačaka.

U nekim su se medijima pojavila nagađanja vlasnika kako bi možda za trovanje mogli biti odgovorni zaposlenici Zrinjevca, no u toj gradskoj tvrtci tvrde kako je to nije istina.

- Riječ je o suludim špekulacijama. Mi kroz godinu uopće ne upotrebljavamo štetna sredstva, čak ni za travu na tramvajskim tračnicama. Odbijamo odgovornost za ovo što se događa, jer općenito nikad ne koristimo otrovne tvari. Uostalom, za suzbijanje štetočina su zaduženi neki mali koncesionari, ali znam da oni zimi ne stavljaju ništa, jer nema smisla. Glodavci i druge štetočine sad nisu aktivni, pa nema smisla ništa raditi kako bi ih se suzbilo. Mi surađujemo s policijom i pratimo cijelu situaciju. Uostalom, i sam imam psa, da mu se nešto dogodi bilo bi mi kao da sam izgubio člana obitelji, ali mislim da krivca ne treba tražiti tamo gdje ga nema - kaže Igor Toljan, direktor Zrinjevca.

Redakciji Jutarnjeg lista jutros se javio muškarac koji je početkom veljače, nekoliko dana prije prvih trovanja, nazvao policiju jer je vidio ženu kako baca otrov. Bila je na livadi u Vinogradskoj ulici, tik uz površinu na kojoj vlasnici dovode svoje pse. Policija je došla i ispitala je, a ona im je potvrdila kako baca otrov - za mrave.

- Bacala je prah po parku, a ne po cesti, kako im je utvrdiila. Policija ništa nije učinila. Nekoliko dana kasnije sam saznao da su se na livadi otrovala dva psa. Tako je sve i počelo. Užasno me ljuti što policija ništa nije učinila da zaštiti životinje - kaže naš čitatelj, koji je zamolio da ostane anoniman.

U policiji su nam potvrdili kako su izašli na teren.

- Nismo provjeravali da li je gospođa doista bacala otrov protiv mrava, kako je tvrdila, jer je padala kiša i oprala prah s ceste. No, rekla nam je kako je prah bacila samo na ulicu, ne i u park, a mi nismo imali razloga provjeravati. Nitko nam nije javio da su neki psi otrovani, pa se zato ništa ne događa - kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Oni, podsjetimo, niti dva tjedna nakon što su uzeti uzorci s livade u Maksimiru, ne znaju o kojem je otrovu riječ, a nisu ga uklonili s livade.

Po novom kaznenom zakonu, ubijanje životinja počinitelja bi moglo stajati i do godine dana u zatvoru.

Popis sumnjivih lokacija (Zagreb)

- Maksimir - livada nasuprot Novoj bolnici (Ulica Vrhovčev Vijenac i Bukovačka cesta)

- Svetošimunska

- Dubrava, kod OŠ Retkovac

- Bukovac - pokraj glavne staze petog jezera

- Zeleni dol

- Park Ribnjak

- Zelengaj

- Ulica Novi Goljak

- Goljak ulica

- pokraj Kliničke bolnice Sestre Milosrdnice, Vinogradska

- Trg Stjepana Radića - Miramarska

- Trg kralja Petra Krešimira IV

- Kajzerica - Savski nasip

- Ulica Braće Domany - Srednjaci

- Jarnovićeva ulica- Prečko

- oko Doma sportova

- Pantovčak

- Okolica Velike Gorice (Drnek i Poljana Čička)

- Heinzelova

- Remiza

- Hrgovići

- Špansko, okolica Doma zdravlja

- Branimirova livada, od križanja do Zavrtnice

- Trnje

- Malešnica, ulica Ivane Brlić Mažuranić

- Jelenovac

- Britanski trg, livada iznad autobusne stanice za Pantovčak

- Tuškanac

- Dubravkin put

- Kušlanova i Bužanova, oko škole

- Lašćinska, kraj vodovoda

- Jordanovac, ispred XV gimnazije

- Savica, Lastovska

- Sloboština - dječji park

- Vrbani, Ulica Vrbani, park

- Travno kod Mamutice

- Trnsko

Diljem zemlje:

- Otok Krk - Vrbnik

- Otok Krk - Krk područje iznad hotela Dražice i Koralja

- Split - Žrnovnica

- Split - Starčićeva ulica - Skalice

- Split - Kineski zid - Spinut

- Split - Plokite

- Lekenik

- Rijeka, Kumičićeva ulica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:29