PROJEKT CARITASA

TRGOVINA ZA NAJSIROMAŠNIJE U Zagrebu se otvara prvi socijalni dućan

Korisnici socijalne pomoći, ali i zaposleni koji ne primaju plaću više će puta mjesečno namirnice dobivati besplatno
 Sandra Šimunović/CROPIX

U roku od mjesec dana otvorit će se prvi besplatni socijalni dućan u Zagrebu. Socijalni dućan djelovat će u novootvorenim prostorijama Crvenog križa u Sigetu, a bit će namijenjen zaposlenim građanima koji nisu primili plaću, građanima s visokim ratama kredita koje teško ili nikako otplaćuju, umirovljenicima i ostalim građanima kojima je potrebna ovakva pomoć.

Novi projekt

- Potaknuti teškom socijalnom situacijom naših sugrađana i sve većim brojem onih koji su u potrebi, Grad Zagreb pokrenuo je projekt socijalnog dućana u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Caritasom Župe sv. Antuna Padovanskog - kažu iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Dodaju da je osnovni cilj ovog projekta pružanje pomoći u naravi i sanitarno-higijenskom materijalu socijalno ugroženim sugrađanima, i to prvenstveno onoj grupaciji koja za sada nije uključena ni u jedan oblik slične pomoći.

Dogovori u tijeku

Socijalni dućan u Sigetu otvara se po uzoru na sličan projekt koji provodi zagrebački Caritas u suradnji s tvrtkom LIDL u Gajnicama. Potrebno je naglasiti da će zagrebački socijalni dućan biti besplatan, za razliku od onog koji se prije nekoliko dana otvorio u Sisku. Projekt socijalnog dućana je završen, no još se obavljaju sastanci s dobavljačima kako bi se prostor u Sigetu što prije otvorio.

- Važno je napomenuti da će trgovački lanci sudjelovati tako što će donirati robu koja je pred istekom, ali s minimalnim rokom uporabljivosti od tri dana prije isteka roka. Roba koja će se donirati moći će se dostavljati svakodnevno prema dogovoru, a skladišni prostor je osiguran na tri lokacije - kaže Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu. Napominje da u bazi podataka Caritas Zagrebačke nadbiskupije trenutno ima oko 2500 potencijalnih korisnika, no pročelnica Fortuna i njezin ured pretpostavljaju da će nakon otvaranja socijalnog dućana ta brojka biti znatno veća.

Cilj je da korisnici socijalnog dućana prime pomoć i nekoliko puta na mjesec, a nadasve da tu pomoć prime oni koji do sada nisu primili nikakav oblik socijalne pomoći. Korisnici socijalnog dućana pratit će se putem računalne baze.

Digitalni podaci

- Strukturu korisnika čine korisnici u sustavu socijalne skrbi, ali koji nisu obuhvaćeni mjerom pomoći u naravi, te korisnici izvan sustava. Informatička umreženost i provjera u bazi podataka omogućit će nam transparentnost u radu - dodaje Fortuna i otkriva kako Grad Zagreb i Crveni križ planiraju širenje mreže socijalnih dućana na području svih gradskih četvrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:41