BITKA ZA ZAGREB

Stožer Škare Ožbolt o internoj HDZ-ovoj anketi: ‘Manipuliraju s podacima, stojimo daleko bolje!‘

‘Svaki dan naletimo na nešto iz čega vidimo da je Vesna Škare Ožbolt konkurencija HDZ-u. Ne boje se Tomaševića ni Klisovića, nego nje‘
Vesna Škare Ožbolt 
 Bruno Konjevic/Cropix

Rezultati istraživanja javnog mijenja u Zagrebu o rejtingu kandidata za gradonačelnika koji je naručio HDZ i pustio da djelomično procure u javnost nikako ne idu u prilog upravo HDZ-u. Tvrde to u stožeru Vesne Škare Ožbolt i kažu da HDZ manipulira s podacima.

- Informaciju o rezultatima istraživanja Vesna Škare Ožbolt je dobila od HDZ-ovih saborskih zastupnika koji su bili iznenađeni kako dobro stoji u anketama, a onda je poslije vidjela da su u javnost pušteni podaci u kojima ju se ni ne spominje - kaže Ante Šimunović, šef stožera Škare Ožbolt.

Ističe da prema informacijama koje ima njihov stožer Škare Ožbolt stoji daleko bolje u istraživanjima od HDZ-ova kandidata Davora Filipovića i ima podršku 10 posto birača u Zagrebu što ju je, kaže, plasiralo na treće mjesto.

Po rezultatima ankete koja je iz krugova HDZ-a došla do Jutarnjeg lista na trećem mjestu je Milan Bandić koji ima podršku između 7 i 8 posto ispitanika, dok mu se HDZ-ov Filipović približio s trenutnom podrškom od 6 do 7 posto i drži četvrto mjesto. Prvi je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo s podrškom od 29 posto ispitanika, a drugi SDP-ov Joško Klisović kojeg podržava između 12 i 13 posto anketiranih birača.

- Očigledno su iz HDZ-a pustili svoje istraživanje s točno određenom namjerom. Svaki dan naletimo na nešto iz čega vidimo da je Vesna Škare Ožbolt konkurencija HDZ-u. Oni se ne boje Tomaševića ni Klisovića, nego nje - kaže Šimunović. Nastavlja kako je to zato jer se u HDZ-u boje da bi mogla pobijediti aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, "a ljudima koji su u svim porama Holdinga i Grada nikako ne paše.

- Bili bi najsretniji da u drugom krugu budu Tomašević i Bandić i onda bi oni odradili za Bandića - kaže šef stožera bivše glasnogovornice pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i bivše ministrice pravosuđa, Vesne Škare Ožbolt. Na pitanje zašto vjeruje da bi Bandić u drugom krugu pobijedio Tomaševića i kako bi mu HDZ u tome mogao pomoći, Šimunović odgovara da bi plašili ljude s Tomaševićem, te tako mobilizirali svoje birače. Tako su, kaže, postupili i na prošlim izborima kada se Bandić u drugome krugu našao s Ankom Mrak Taritaš, te na kraju pobijedio jer su njegovi birači bili masovno izašli na birališta.

U stožeru Škare Ožbolt nisu komentirali rezultate Tomaševića i SDP-ova Klisovića. Šimunović tvrdi da Škare Ožbolt ima najširu bazu birača. Kaže da je najveća konkurencija HDZ-u i Bandiću, ali da prolazi i u centru, te u kvartovima gdje su birači više lijevo orijentirani.

U SDP-u su pak zadovoljni rezultatima HDZ-ove ankete koja je izašla u javnost, i to iz dva razloga. Prvi je da njihov kandidat Klisović već u startu dobro stoji s 12 do 13 posto podrške, a drugi da nakon svega nekoliko pojavljivanja u medijima u anketama stoji daleko bolje nego što je stajao Gordan Maras.

U odnosu na Škare Ožbolt kažu da je i njima neobično što se ne spominje u rezultatima istraživanja koje je naručio HDZ, te podsjećaju da su bili iznenađeni kada su u prosincu dobili rezultate svoje ankete. Škare Ožbolt tada nije bila ni u kakvoj kampanji, a uživala je podršku preko 7 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17