TREĆI POŽAR U TRI GODINE

Stanari zbog dima ne mogu spavati, uzrok se još ne zna

Paraglajder, kojeg se sumnjičilo za požar, jučer se sam javio policiji, koja je utvrdila da nije odgovoran
 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Gusti oblaci dima tijekom cijelog jučerašnjeg dana, više od 15 sati nakon izbijanja požara u pogonu C.I.O.S. grupe na Jankomiru, gušili su stanovnike naselja na krajnjem zapadu grada, najviše u Malešnici, Španskom, Gajnicama i Vrapču.

Nije se mogao vidjeti otvoren prozor ni na jednoj zgradi. Stanari su ogorčeni jer je riječ već o trećem požaru u posljednje tri godine na toj lokaciji, no kažu kako su posljedice ovog požara koji je izbio u ponedjeljak navečer najviše osjetili. Mnogi se boje za posljedice za vlastito zdravlje zbog dima koji udišu.

Zagađenje

- Kad sam došla u Vrapče, morala sam staviti vestu preko ustiju, jednostavno se nije moglo disati. Bolja je situacija bila u ponedjeljak navečer kada je požar izbio nego danas. Valjda je tako zbog vjetra. Sada se dim spušta nisko, grize za oči i nos - požalila se Branka Ferek koja živi u Gajnicama.

Jadranka Malčec živi u Malešnici i kaže gotovo cijelu noć nije mogla spavati od dima.

- Nisam cijelu noć spavala iako sam zatvorila sve prozore. I sada su zatvoreni jer ako vjetar puhne prema nama, počinjemo se gušiti - tvrdi Jadranka.

Adalbert Puklin, koji je lovio ribe na obližnjem jezeru Dubravica, na kojem su vatrogasci jučer poslijepodne postavili barijeru kako se zagađenje nastalo nakon gašenja drvenog otpada i namještaja u reciklažnom dvorištu C.I.O.S.-a ne bi širilo vodom, smatra da su najodgovorniji državni i gradski čelnici koji su suvlasniku te tvrtke Petru Pripuzu dali dozvole da, kako kaže, ima ogromno odlagalište otpada usred grada.

- Samo navoze smeće, a nikada ga ne odvoze. Pa tu je bolnica, tu žive ljudi - ogorčen je Puklin, dodajući kako se nada da će nakon ovog, zadnjeg u nizu požara u pogonu nekome doći pamet u glavu.

Plastika i gume

- Požar u C.I.O.S.-ovu centru za reciklažu jučer je, nakon cjelonoćne borbe s vatrenom buktinjom, u potpunosti lokaliziran - izjavio je Tomislav Resman, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Jankomir. Opožareno područje cijeli je dan osiguravao MUP. Djelatnici hitne pomoći su preventivno obišli lokaciju, no s obzirom na to da nije bilo potrebe za intervencijama, napustili su požarište. Iako su se mnogi stanovnici žalili da osjete smrad izgorjele plastike i gume, a ne samo opožarenog drveta, kako su u priopćenju naveli iz C.I.O.S.-a, djelatnici Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” kažu kako nije utvrđena prisutnost štetnih plinova ni u zraku ni na lokaciji požarišta ni u široj okolini.

- Sva trenutačna mjerenja upućuju na to da nema ozbiljnijih posljedica za grad Zagreb i okolicu, što je trenutačno najvažnija informacija - tvrde u Zavodu.

Inspekcija

U upravi C.I.O.S. grupe izrazili su žaljenje što je do incidenta došlo te istaknuli kako će uzrok požara i šteta biti poznati tek nakon svih potrebnih očevida. Međutim, jučer su, pak, rekli kako smatraju da je požar podmetnut jer je čuvar neposredno prije izbijanja vatre vidio paraglajdera kako leti iznad 30-ak metara visoke gomile otpadnih sirovina. No, doznajemo kako se prozvani paraglajder sam prijavio u policijsku postaju te izjavio kako nije odgovoran za požar.

U upravi C.I.O.S.-a su istaknuli kako imaju sve dozvole za gospodarenje otpadom, a to su nam potvrdili i u Ministarstvu.

- Inspekcijski nadzor lokacije na kojoj se nalazi Centar za reciklažu CE-ZA-R d.o.o. još traje. Zadnji koordinirani nadzor tog postrojenja, u kojem su uz inspekciju zaštite okoliša sudjelovale i ostale nadležne inspekcije, je bio koncem studenog 2016. Inspekcija zaštite okoliša u tom nadzoru nije utvrdila nepravilnosti. Nepravilnosti nisu utvrdile ni ostale inspekcije, osim elektroenergetske, koja je utvrdila tehnički nedostatak temeljem čega je donijela rješenje koje je još u zakonskom roku izvršenja - tvrde u Ministarstvu okoliša.

Procjena je da je požar zahvatio oko 2000 tona otpadnog materijala. Ozlijeđenih nema, a materijalna šteta je minimalna.

Tražimo oduzimanje dozvole za rad

Zbog požara otpadnih sirovina u pogonu C.I.O.S. grupe na Jankomiru jučer su prosvjedovali aktivisti Zelene akcije, Kriznog eko stožera Zagreb i Udruga eko Zagreb. “Tražimo hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe! Zahtijevamo detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se jasno ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora”, tvrde aktivisti.

Popis požara u C.I.O.S-u

1. 30. 11. 2008.

Eko-flor u Kloštar Ivaniću

Požar u tvornici za zbrinjavanje neopasnog kompostabilnog otpada, nije bilo ozlijeđenih. Buktinja je zahvatila i velike količine plastične ambalaže. Šteta je procijenjena na više milijuna kuna.

2. 21. 1. 2011.

Metis u Puli

Požar u dvorištu poduzeća za prikupljanje otpada izbio je u skladištu otpada i starog papira, a došlo je i do eksplozija spremnika goriva i u olupinama starih automobila. Nije bilo veće materijalne štete.

3. Planulo reciklažno dvorište tvrtke Cezar, na terenu je bilo 50 vatrogasaca, 2 helikoptera MORH-a te 17 cisterni. Gorjeli su rabljeni automobili i gume te hrpa otpada na koji se požar proširio. Nije bilo teže ozlijeđenih.

4. 14. 5. 2014.

Metis u Rijeci

Požar u pogonu tvrtke Metis na riječkom Kukuljanovu, izgorjelo je desetak madraca, jedan stroj i dvije kartonske bale.

5. 30. 3. 2015.

Felis u Sisku

U krugu tvrtke Felis produkti d.o.o. gdje se dogodio požar na 35 kV transformatoru. Uslijed tehnološkog kvara došlo je do eksplozije na transformatoru.

6. 20. 8. 2015.

C.I.O.S. na Jankomiru

Manji požar plastike ugašen je bio za sat i pol. Javna vatrogasna postrojba s četiri vozila i 20 vatrogasaca bili su na terenu, a zapalila se sitno mljevena plastična masa.

7. 20. 1. 2017.

Metis u Rijeci

Požar u pogonu papirnice Metis u Kukuljanovu ugašen je bio za sat i pol, a na teren je izašlo 14 vatrogasaca s četiri vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:10