ZABRINUTI ZA DJECU

STANARI MESNIČKE ‘Tražimo od policije da odmah postavi barijere punjene vodom’

Kreće potpisivanje peticije za novo preuređenje ulice, ali prije toga traži se od policije da odvoji cestu od nogostupa
 Tomislava Krišto/CROPIX

Stanari Gornjega grada jučer u 17 sati krenuli su s potpisivanjem peticije za ponovno uređenje Mesničke ulice.

U restoranu Fijaker, Majke za Gornji grad ili “Mazgge”, kako su se same prozvale, okupile su pedesetak ljudi koji su svojim potpisom dali suglasnost da se pošalje zahtjev za postupanje po službenoj dužnosti koji kane uručiti Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Od policije traže da se po službenoj dužnosti u Mesničkoj ulici postave fizičke barijere koje dijele kolnik od nogostupa te onemogućavaju parkiranje i zaustavljanje vozila, postavljanje zakonom propisane signalizacije na pješačkim prijelazima, dakle iscrtavanje tzv. zebri te vidljiviji položaj znakova ograničenja brzine.

Sve dok se ne osigura nogostup u Mesničkoj ulici, stanari zahtijevaju postavljanje plastičnih zaštitnih barijera punjenih vodom, postavljanje kamera i sustava za mjerenje brzine, policijski nadzor prometa te pojačan nadzor prometnih redara.

Također, traže da se ukloni ili promijeni trenutačna svjetlosna signalizacija u ulici (famozni katadiopteri), za koju tvrde kako stvara nepoželjni vizualni efekt i smeta u prometu.

Stanari tvrde da nadležna tijela nisu postupila prema zahtjevu stanara, upućenom 13. rujna sukladno članku 42. Zakona o općem upravnom postupku, dok su radovi još trajali. Zbog toga su se odlučili na zahtjev za postupanje prema službenoj dužnosti. A od DORH-a će zatražiti da utvrdi je li napravljen tehnički pregled ulice te na kome leži odgovornost za stanje Mesničke.

Također će od Zavoda za zaštitu spomenika zatražiti mišljenje o iscrtavanju prijelaza za pješake u Mesničkoj, s obzirom na to da u Gradu tvrde kako su upravo zbog tog zakona zebre samo naznačene, a ne iscrtane.

- Kao stanovnici Gornjega grada i roditelji smatramo da ne može kamen biti važniji od djeteta, a činjenicu je i da su zebre bile iscrtane i prije uređenja Mesničke - rekla je Ina Volmut.

Na sastanku je prisutne jako zanimalo i zašto nije prisutan nijedan čelnik Mjesnog odbora Gornjega grada. Odgovor su primili samo od potpredsjednika Romana Lalića, koji se opravdao službenim putem na Plitvice.

GERILSKA AKCIJA TIJEKOM VIKENDA Katadiopteri oblijepljeni da ne mogu svijetliti noću

Iako je gradonačelnik Milan Bandić najavio zamjenu postojećih katadioptera u Mesničkoj ulici, nepoznatom stanaru nestalo je strpljenja. Tijekom vikenda na solarne skupljače struje, koji se nalaze na tim uređajima, nalijepio je industrijsku traku, takozvani “Ducktape”. Tako je onemogućio katadiopterima da po danu prikupljaju potrebnu električnu energiju kako bi po noći svijetlili. Tijekom jučerašnjeg dana s većine katadioptera uklonjena je zaštitna traka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:45