ODBILI MU ZAHTJEV

SRAMOTNA ODLUKA ‘Doktorica me poslala da nepokretan i u kolicima na operaciju putujem vlakom’

Osobi s invaliditetom nije odobren sanitetski prijevoz na operaciju koja mu je, prema riječima njegova kirurga, nužna
 Davor Pongračić / CROPIX

Smajil Omer iz Dubrave prije nekoliko je godina ostao prikovan za krevet. Prijeko mu je potrebna operacija kuka kako bi se mogao lakše kretati. Na tu operaciju u ponedjeljak mora ići u Lovran, no odbijen mu je sanitetski prijevoz te će zbog toga u ponedjeljak morati ići vlakom u invalidskim kolicima.

- To je nečuveno. Ukrcavat će me u taj vlak kao životinju jer mi je doktorica opće prakse odbila dati pravo na sanitetski prijevoz koji je tražio moj kirurg - priča nam Smajil Omer koji je 2013. teško stradao u prometnoj nesreći i došlo je do oštećenja kuka. Kirurg koji ga je operirao nakon nesreće preporučio je da operaciju obavi u Klinici za ortopediju u Lovranu te mu je operacija odobrena.

Bez obrazloženja

- I za prvu kontrolu u Lovranu mi je doktorica opće prakse odbila dati sanitetski prijevoz - ljut je Smajil koji kaže da mu je doktorica rekla kako o pravu na prijevoz odlučuje povjerenstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, kaže kako su mu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rekli da pravo na sanitetski prijevoz mora izdati doktor primarne prakse.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, pravo na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Nadalje, u Pravu na sanitetski prijevoz jasno piše kako osigurana osoba ima pravo na sanitetski prijevoz do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima ugovorenu i može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi naloga za sanitetski prijevoz koji je izdao izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu.

- Nemam pratnju, supruga je također na liječenju, tako da mogu ići jedino vlakom. Svaka čast Hrvatskim željeznicama, no ja imam pravo na sanitetski prijevoz - dodaje Smajil koji navodi kako su mu brojni doktori i pravnici rekli da mu pravo treba ovjeriti njegova doktorica.

Doktorica nedostupna

- Osjećam se prevarenim i razočaran sam. Doktorica mi nikad nije navela razlog zašto mi je odbila prijevoz - ističe Smajil Omer i najavljuje tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Od doktorice Mirne Babić dva smo dana pokušavali dobiti objašnjenje zašto njezin pacijent Smajil Omer nije dobio pravo na sanitetski prijevoz. Nismo je uspjeli dobiti, a u njenoj ordinaciji i Domu zdravlja rekli su da je na seminaru i da nije dostupna za komentar. Na naš upit o slučaju Smajila Omera do zaključenja broja nije odgovorio ni HZJZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:07