POLITIČKA KRIZA

Skupština opet odbila Bandićev prijedlog: Roditelji i dalje ne znaju koliko će morati plaćati vrtić

Sram vas bilo! Ne možete riješiti minorni problem poput vrtića, bila je oštra Božica Šolić iz HDZ-a
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Politička kriza u Zagrebu, uzrokovana prepucavanjima gradonačelnika Milana Bandića i SDP-ove Gradske skupštine oko cijena vrtića, nakon današnje sjednice, očekivano, opet nije riješena, a posljedica toga je da roditelji i dalje ne znaju koliko će morati plaćati vrtić.

Gradska skupština je nakon višesatne rasprave s 31 glasom "protiv" i tri "za" odbacila Bandićev ponovljeni prijedlog prema kojemu bi roditelji plaćali vrtić sukladno dohodovnom cenzusu. Prema tom prijedlogu oni čiji je mjesečni prihod po članu kućanstva ostvaren u prethodnoj godini do 2000 kuna ne bi plaćali ništa, najmanje bi plaćale obitelji čiji je prosječni prihod po članu od 2001 do 2500 kuna i to 200 kuna, 400 kuna bi plaćali oni čiji je prihod po članu od 3001 do 3500 kuna, a punu ekonomsku cijenu od 1800 kuna plaćali bi oni koji imaju prihod jednak ili veći od 8001 kune.

Gradska skupština donijela je još u travnju ove godine odluku da cijena vrtića i jaslica bude jednaka za sve i da iznosi 200, odnosno 400 kuna, no gradonačelnik uporno pokušava progurati svoj prijedlog. Nakon što su tri ministarstva potvrdila da odluku o cijeni vrtića donosi isključivo Skupština , Ministarstvo financija je ipak zaključilo da te odluke moraju biti usklađene s proračunom. Međutim, gradonačelnik, koji jedini može zatražiti rebalans proračuna, to ne želi napraviti i nastavlja po svome.

- Gradonačelnik je pokazao da ne poštuje demokraciju i da su mu važniji građevinski lobiji nego djeca, jer rebalans se donosi kad su u pitanju izgradnje. Socijalno pravedna odluka je i dalje na snazi i za nju su glasali svi članovi Skupštine, a gradonačelnik u prkos zastupnicima ne želi raditi rebalans. Gradonačelnik prodaje malo socijalne demagogije i populizma, priprema se za izbore, a pri tome zaboravlja na građane - istaknuo je u ime kluba zastupnika SDP-a, HSU-a i NL Tatjane Holjevac, Mirando Mrsić.

Milan Bandić, međutim, nije ostao u vijećnici, pa je umjesto njega odgovarala njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, koja je branila odluku svog šefa.

- Zove li se i u Splitu, Rijeci, Karlovcu, Osijeku ili Slavonskom Brodu to jeftinim populizmom i demagogijom ili socijalnom pravednošću - upitala je gradske zastupnike Pavičić-Vukičević.

SDP-ova većina zatražila je od Vlade da zaustavi političku krizu i natjera Bandića da ispoštuje odluku Skupštine. Usvojili su i odluku u kojoj pozivaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da provede nadzor nad odlukama Skupštine.

- Mi imamo političku krizu jer imamo kapricioznog silnika, bahatog gradonačelnika koji kaže bit će po mome i pravnoj državi kaže neću. Tu nam je Vlada preko puta, premijerki možemo mahati, ali možda HDZ ne želi riješiti ovaj problem jer im odgovara da kažu kako ćete vi voditi državu, kad ne možete voditi ni grad. Pomozite nama malima i neka institucije odrade svoj posao - poručio je Tomislav Saucha iz SDP-a.

HDZ, pak, tvrdi da njima ne odgovora da se kriza prelama preko leđa roditelja i djece, a SDP-u su poručili da im nije njihova stranka kriva što se ne mogu riješiti Bandića.

- Sram vas bilo! Ne možete riješiti minorni problem poput vrtića i ne daj Bože da vi dobijete izbore - bila je oštra Božica Šolić iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:56