NASTAVLJEN RAT

Skupština odbila Bandićev prijedlog o poskupljenju vrtića, uskoro izbori u Zagrebu?

Sudeći prema nedavnim izjavama, Bandić bi na temelju ove odluke mogao inicirati prijevremene izbore
 Damjan Tadić/CROPIX

Sa 39 glasova protiv i niti jednim za, Gradska skupština danas je odbila Prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o poskupljenju vrtića, odnosno plaćanju smještaja djece na temelju dohodovnog cenzusa od nula do 2000 kuna.

Sa istim brojem glasova za, Skupština je prihvatila prijedlog SDP-a i njegovih koalicijskih partnera da se zadrži postojeće stanje, odnosno da se vrtići plaćaju po jedinstvenoj cijeni od 200 kuna za jaslice i 400 kuna za vrtiće.

Ipak, unatoč ovoj prividnoj pobjedi SDP-a, u narednom će razdoblju i dalje vrijediti pravila igre koje je još u prosincu prošle godine predložio gradonačelnik Milan Bandić, a većina u Gradskoj skupštini prihvatila.

Bandić će, naime, ovu odluku Gradske skupštine najvjerojatnije staviti van snage u roku od sedam dana. U prijevodu, građani, odnosno roditelji i dalje moraju do kraja travnja prikupljati svu potrebnu dokumentaciju, jer postoji velika šansa da će se od 1. srpnja vrtići po novom, skupljem cjeniku.

Bandić se na ovaj potez odlučio jer smatra da je odluka Skupštine nezakonita, odnosno da nije usklađena s Programom javnih potreba u predškolskom odgoju, usvojenom u sklopu Proračuna Grada Zagreba za 2011. godinu.

Sudeći prema nedavnim izjavama, Bandić bi na temelju ove odluke mogao inicirati prijevremene izbore. Naime, prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi Vlada može raspustiti predstavničko tijelo (tj. Skupštinu) ukoliko krši zakone, Ustav i druge zakonske propise.

Na kraju svoje će mišljenje ipak morati dati Ministarstvo uprave na čelu s Davorinom Mlakarom, koje bi se moglo očitovati u narednih mjesec dana.

Argumenti na koje se pozivaju SDP i njegovi koalicijski partneri tiču se zaključka koje je skupština donijela u isto vrijeme kada i Proračun, a kojim je obvezala gradonačelnika da uskladi odluku po imovinskom, a ne dohodovnom cenzusu. Svoju prednost vide i u Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, koji u članku 48. govori da predstavničko tijelo (Skupština) utvrđuje mjerila u participaciji roditelja u plaćanju smještaja.

Zabrinutost oko nedorečenosti odluka pokazala je zastupnica HDZ-a Danira Bilić.

- Evidentno je da će državna tijela odlučivati o ovom. Sad svjedočimo "osobitoj politici SDP-a u predškolskom odgoju". Mjera za spašavanje proračuna, kasnije je izrasla u pravednost, a nema strategije razvoja predškolskog odgoja. Apsurdno je da je SDP koji se sad bori protiv prihodovnog cenzusa na prošloj sjednici njega izglasao za plaćanje produženog boravka u školi. Ne znamo koliko će trajati pravna bitka, a do tada je na snazi odluka iz prosinca. To govorim jer je ostalo još šest dana za predaju dokumenata za upis djece u vrtić i roditelji trebaju odnijeti dokumente - rekla je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:36