SVIJETLI PRIMJER

Škola drži rekord po jedinicama, ali rađa nove Fauste Vrančiće. Oni su rekli 'ne' markiranju, drogi i alkoholu

Dok neki markiraju iz škole i nižu jedinice, sedmero učenika upravo se priprema za izložbu mladih inovatora. Oni su zadimljene kafiće zamijenili kabinetom svog mentora Mladena Marušića

ZAGREB - Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića u Zagrebu, ovogodišnji hrvatski rekorder sa čak 75 posto učenika koji su imali jedinicu na polugodištu, istodobno je i rasadnik mladih genijalaca koji svojim izumima osvajaju svijet!

Nastava i subotom

Dok neki markiraju iz škole i nižu jedinice, sedmero učenika upravo se priprema za izložbu mladih inovatora INOVA-MLADIH koja će se održati ove subote u Zagrebu. Pod stručnim vodstvom mentora Mladena Marušića, nadareni učenici vrijedno su radili na svojim izumima, a nije im bilo teško doći ni subotom na nastavu.

Dražen Budiš, Štefan Jandrečić, Filip Devčić, Anđelo Pranjić, Filip Mandić, Kristijan Veverec i Lovro Dujnić odlučili su reći “ne” markiranju, alkoholu, drogama i lošim utjecajima okoline. Kafiće su odlučili zamijeniti kabinetom prof. Marušića. “Sedmorica veličanstvenih” ponos su Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i primjer drugima. Neki od njih možda su i nasljednici izumitelja čije ime nosi škola.

Devetnaestogodišnji maturant Lovro Dujnić, koji je i sam imao osam jedinica na polugodištu, upravo se vratio s međunarodnog salona izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi sa zlatnom medaljom. Lovro je pravi pokazatelj da negativne ocjene nisu uvijek mjerilo kvalitete i nadarenosti učenika.

Njegovo “Znanstveno vozilo upravljano internetom” pomelo je konkurenciju od 765 inovatora iz pedesetak država. S istim izumom pokupio je zlatnu medalju i kristalni globus i na prestižnom sajmu u Nürnbergu, kao i medalju Ruske Federacije. Sada se priprema i za natjecanje u Seulu s novim izumom - CMC uređajem koji je “sklepan” u dva dana, od dva stara printera i CD-roma.

- Bilo mi je dosadno, pa rekoh, idem napraviti nešto korisno. I tako sam za vikend napravio ovaj stroj. On radi na principu 3D printera - pojašnjava nam Lovro dok CMC uređaj sam ispisuje slova “Faust Vrančić”.

I drugi njegovi kolege s ponosom pričaju o svojim izumima. Kristijan je skuter koji inače ide 50 kilometara na sat uspio ubrzati do 140 kilometara na sat.

Filip Mandić napravio je transformator koji ima jedan ulaz i pet izlaza s različitim naponom, Anđelo je izumio stolicu na ljuljanje na električni pogon, Filip Devčić dovršava kopiju Lotusa 7, oldtimera iz 1956., Štefan izrađuje bolid od kolica iz šoping centra, a Dražen je stari Renault 5 iz 1989. pretvorio u automobil koji sada vozi 200 kilometara na sat, tri puta je brži i stabilniji.

Entuzijastički rad

U Hrvatskoj nažalost ne postoje posebni programi za ovakve nadarene učenike, a teško ih je i prepoznati i otkriti. Ipak, njihovu mentoru Mladenu Marušiću to je uspjelo. Kako?

- To su djeca natprosječne inteligencije, a osim toga moraju imati dobre motoričke sposobnosti i volju za rad. Oni odudaraju od ostalih. Kod njih ja postajem učenik, a oni nastavnici i želim im pomoći da svoje ideje dovedu do kraja.

Dok se u svijetu s takvim učenicima radi na poseban način, kod nas je to više zasnovano na entuzijastičkom radu, ali drago mi je kad vidim da su današnje pošasti i ovisnosti odlučili odbaciti i krenuti ovim putem - zadovoljan je Marušić, koji na pitanje kako mu je raditi s takvim učenicima jednostavno odgovara:

- Ja vas pitam, kad biste vi imali ovake učenike, bi li vama bilo lijepo raditi s njima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:48