POBUNA NEZAVISNIH KULTURNIH UDRUGA

Sječa nezavisne kulture

Preporuke o financiranju projekata daju Vijeća za kulturu, ali Grad ih ignorira iako ih je osnovao

ZAGREB - Sezona sječe nezavisne kulture bez milosti i kajanja otvorena je jučer na konferenciji za novinare u organizaciji Centra za nezavisnu kulturu i mlade, a drvosječe su grad Zagreb općenito i Gradski ured za sport, obrazovanje i kulturu posebno.

Pošteđene institucije

Konferencija je sazvana povodom drastičnog rezanja programskih sredstava za kulturne projekte u 2010. godini i ogromne diskrepancije u podnošenju balasta recesije između onih ustanova u kulturi kojima je vlasnik Zagreb, i onih koji u najširem smislu pripadaju organizacijama civilnog društva.

Ili numerički: gradskim je muzejima, kazalištima, centrima i periferijama budžet smanjen za 3,5 posto, dok je skupinama, među kojima su Bacači sjenki ili kolektiv WHW, iznos smanjen za čak 26,6 posto.

Ogorčeni kriterijima

Ili numerički ali u apsolutnim iznosima: gradske ustanove dobivaju 472 milijuna kuna, a nezavisni 65 milijuna.

Ogorčenje je tim veće, tvrde u Centru, jer je Grad sredstva uskraćivao paušalno i bez kriterija, pa su bez novca ostali i međunarodno prepoznatljivi projekti.

- Pozivam USKOK da posjeti Gradski ured za kulturu, jer bi tamo mogli imati puno posla. Mi smo prošle godine za svoje predstave dobili četiri relevantne međunarodne nagrade, sudjelovali smo na šest međunarodnih festivala i, povrh svega, dobili najviše ocjene i preporuke Vijeća za kazališnu djelatnost, dakle institucije koju je osnovao Grad Zagreb.

Kazna za poraz

Svemu tome usprkos, Gradski ured za kulturu smanjio nam je sredstva za 20 %. Mislim da je to zapravo kazna nama svima za Bandićev poraz na izborima, jer se nas percipira kao njegove najveće protivnike - rekao je Boris Bakal iz Bacača sjenki i dodao da bruto honorar za režiju u kazalištu košta koliko i cijela jedna nezavisna plesna produkcija.

Najgore su ipak prošli plesači, koji će i ove godine plesati na marginama zagrebačke svakodnevice. Od ukupnih sredstava namijenjenih za kulturu u ovoj godini na plesnu produkciju izvan zgrade HNK otpada tek 0,8 % proračuna, i to nakon što su ove godine smanjena za gotovo 20 posto. Vlastodršce pri tome ne amnestira izgradnja plesnog centra, jer on za poticanje plesne produkcije nema ni novca ni kadra, naglasila je Selma Banich iz EkS scene.

Raspuštanje organizacije

Slična je situacija i s Centrom za dramske umjetnosti, koji je s prošlogodišnjih 230 tisuća kuna potpore spao na samo 70 tisuća u 2010.

- Ako se nešto ne promijeni, morat ćemo raspustiti organizaciju i zaboraviti na sve aktivnosti planirane ove godine - kaže redatelj Oliver Frljić.

Koliko će takvih raspuštenika zagrebačka kultura imati na kraju godine, koliko će festivala i manifestacija biti ugašeno, teško je procijeniti.

- Jedno je sigurno. To ćemo, nažalost, znati kad bude prekasno - zaključila je Emina Višnić iz Centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Tko su udruge koje ostaju bez novca za programe?

  • WHW (Što, kako i za koga?) je udruga za promicanje vizualne kulture koja je prošla godine kurirala prestižni bijenale u Istanbulu
  • Bacači sjenki su jedna od najnagrađivanijih kazališnih skupina u Hrvatskoj i jedino naše kazalište kojem je BITEF dva puta dao nagradu
  • Dominoje neprofitna organizacija koja stoji iza festivala “Queer Zagreb”, jedinog koji u ovom dijelu svijeta program bazira na transrodnim temama
  • Centar za dramsku umjetnost je jedna od najstarijih organizacija civilnog društva uopće, a izdaje časopis “Frakcija” kojemu je Zagreb zbog izvrsnosti dao povelju
  • Queer Zageb

180.000,00 (2009.) 120.000,00 (2010.) ili -33,3 %

  • Urban festival

150.000,00 (2009.) 100.000,00 (2010) ili -50 %

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14