NOVE CIJENE HOLDINGA

SERIJA POJEFTINJENJA KOMUNALNIH USLUGA U ZAGREBU Saznajte koliko ćete odsad plaćati ZET, odvoz smeća, parking i vodu

Već danas umirovljenici, učenici i studenti mogu kupiti pokaze ZET-a po cijeni od 100 kuna mjesečno, umjesto 120 kao do sada
 Damir Krajač/CROPIX

U sljedećih nekoliko dana pojeftinit će niz komunalnih usluga, od javnog prijevoza, preko otpada, parkinga u garažama, vode i odvoza otpada.

Prvi će niže cijene osjetiti studenti, učenici i umirovljenici koji već danas mogu kupiti mjesečne i godišnje karte za ZET po 20 posto nižim cijenama. Kako kažu u Holdingu, niže cijene posljedica su dobrog poslovanja i ukupno 220 milijuna kuna dobiti koje je ove godine zabilježila ta gradska megatvrtka.

Čeka se izračun za vodu

Za 20 posto su od danas jeftinije mjesečne i godišnje karte ZET-a za studente, učenike i umirovljenike, uskoro će jedan sat parkinga u javnim garažama biti jeftiniji jednu kunu, dok će noćne cijene pojeftiniti i do 50 posto, a za nekoliko dana će se znati i koliko će se smanjiti računi za vodu. Od ponedjeljka će se odvoz i zbrinjavanje jedne litre smeća naplaćivati po devet lipa, bez PDV-a, što će se množiti s brojem odvoza, od jednog do tri puta tjedno, te zaduženim volumenom kontejnera, koji za sada iznose 80, 110, 120 i 240 litara.

Veličina kontejnera

Svako kućanstvo će odlučiti o količini smeća koje planira bacati u kontejnere jer za nekoliko dana napokon počinje dugonajavljivana naplata odvoza otpada prema volumenu, kako doznajemo iz Zagrebačkog holdinga.

Popust kao poticaj

Na primjer, za spremnik od 120 litara koji se odvozi dva puta tjedno ukupan mjesečni iznos računa bi bio 115 kuna. Riječ je o novom modelu odvoza otpada koji se temelji na zaduženom volumenu spremnika umjesto dosadašnjeg obračuna po četvornom metru stana ili kuće. Broj odvoza ostat će nepromijenjen na cijelom području grada. Isto tako, na ukupan iznos naknade svim korisnicima je odobren popust kao dodatni poticaj u svrhu efikasnog gospodarenja otpadom u Zagrebu, no detalji oko popusta bit će poznati danas u 11 sati, kada će Zagrebački holding javnosti predstaviti novi model obračuna.

'Zahvaljujući novom obračunu, plaćamo manje račune, a istovremeno zadržavamo kvalitetu usluge odvoza otpada', stoji u promotivnim lecima podružnice Čistoća koji su tiskani u pedesetak tisuća primjeraka.

Jeftinije u većim kućama

Sve je napravljeno, kažu, prema propisima Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Uspoređujući stari i novi obračun, za stanove do 80 kvadrata, odnosno spremnike do 80 litara, razlika u cijenama je u nekoliko kuna, dok, primjerice, stanovi od 90 do 100 kvadrata po starom su obračunu plaćali stotinjak kuna mjesečno, a po novome će za odvoz otpada dobiti račun od 80 kuna.

Računi će, dakle, ovisiti o tome koliko otpada neko kućanstvo proizvede i koliko odvoza želi, a građani mogu odvajati plastiku, papir, staklo, metal i odnijeti ih na jedan od 167 zelenih otoka u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:38