50-ak PARKIRNIH MJESTA

RIJETKA OAZA U ovoj ulici u centru Zagreba slobodno parkirajte besplatno. Unatoč oznakama, ne smiju vam naplatiti kaznu...

 Davor Pongračić/CROPIX

U centru grada, tek nekoliko koraka od Kvatrića i tik uz Maksimirsku cestu koji su u 2. zoni naplate parkiranja, nalazi se jedna od rijetkih ulica u ovom dijelu grada kojoj je parkiranje - besplatno. Na ulasku u Fijanovu ulicu ništa ne odaje da se parkiranje ovdje ne naplaćuje - na početku ulice stoji tabla s oznakom druge zone, a parkirališna mjesta uredno su iscrtana. Tek u razgovoru sa stanarima i ljudima koji ovdje rade vozač doznaje da ostavljanjem vozila ne riskira nikakvu kaznu.

Ova slijepa ulica već je nekoliko godina točka spora između Grada i suvlasnika, koji tvrde da su u zadnji tren zaustavili pokušaj uvođenja naplate parkinga u ulici.

Zagradili žardinijerama

Naime, preko noći je iscrtano pedesetak parkirnih mjesta na površini za koju je Grad smatrao da je u javnom vlasništvu, no zapravo je pripadala stanarima koji su tamo nekada imali vrtove. Nakon njihova prigovora Grad je donio odluku da je ulica u svojim karakteristikama zapravo preuska i premala da bi se u njoj uopće uvodilo naplaćivanje. Međutim, na popisu ulica koje spadaju u 2. zonu na stranicama Zagrebparkinga Fijanova je i dalje navedena, iako djelatnici te podružnice u njoj ne mogu naplatiti kaznu.

- Jednog dana su nam iscrtali parkirna mjesta na kojima su htjeli naplaćivati parking. Kako bismo to spriječili postavili smo žardinijere na parkirališta koja pripadaju nama. Nakon toga Grad je zaključio da je ulica uska te da se parking uopće ne može naplaćivati - rekla nam je predstavnica stanara jedne od spomenutih zgrada.

Iako se parking danas tamo ne naplaćuje, parkirna mjesta već se godinama nisu obrisala, a velik broj vozača koji nisu upućeni u problem i dalje kupuju parkirne karte kad stanu u ulici.

Marija Rebrović, koja već nekoliko godina radi u ulici, ispričala nam je kako je prvih tjedan dana zabunom plaćala parking.

- Vidjela sam parkirna mjesta i tablu na početku ulice, stoga sam uplaćivala parking za cijelo radno vrijeme, odnosno 8 sati. To sam radila punih tjedan dana, sve dok mi stanari nisu rekli da je parking u ulici besplatan - rekla nam je Marija.

Usmene informacije

Slično nam je ispričao i Zlatko Vuk, koji je doduše znao za besplatni parking, ali samo zato što su ga o tome prethodno upozorili vlasnici stana u kojem radi.

- Smatram da je dvosmisleno iscrtati parkirna mjesta, postaviti tablu koja označava drugu zonu naplate, a pod nju staviti strelicu koja pokazuje lijevo. Zar nije bilo lakše prebojati parkirna mjesta? - pitao nas je Zlatko.

Stanari ulice tvrde kako većina zna da se parkiranje ne naplaćuje, a znaju to i stanari okolnih ulica u kojima se plaća parkiranje, zbog čega često u njihovoj ulici ostavljaju automobile. Svejedno, većini više odgovara što je u ulici besplatan parking.

Povlaštene karte

Iz Zagrebparkinga doznajemo kako oni u ulici ne obavljaju kontrolu naplate, s obzirom na to da ne postoje prometno tehnički uvjeti za označavanje parkirališnih mjesta, a prometni znak koji je postavljen na početku Fijanove ulice s lijeve strane zapravo se odnosi na četiri parkirališna mjesta u Mandrovićevoj ulici.

Stanarima je također omogućena nabava povlaštene parkirne karte za parkiranje u 2. zoni zbog nedostatka parkirališta u ulici, što podružnica navodi kao razlog za postojanje ulice u njihovu službenom popisu.

Međutim, na pitanje zašto ne postoji oznaka besplatnog parkiranja u ulici nisu nam znali odgovoriti, već su nas usmjerili na nadležni gradski ured koji o tome odlučuje. Zašto je obilježena naplata i kako je došlo do spora sa stanarima Grad nam do zaključenja broja nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:21