RUŽAN INCIDENT U ZAGREBU

RESTORAN U KOJEM JEDU POLITIČARI I PODUZETNICI ZATVOREN Tko je gost koji je bacio amonijak u WC bosanskog restorana?

 EPH

Petero ljudi zatražilo je liječničku pomoć u noći s četvrtka na petak nakon što su u poznatom restoranu Sofra, u Green Gold centru na Radničkoj, udahnuli neugodni miris sredstva ubačenog u toalet koji koriste gosti.

Prepun gostiju

Restoran je u tom trenutku bio prepun, gosti su plesali, pjevali, jeli, a veći dio njih neugodni incident nije ni primijetio dok se restoran nije počeo puniti vatrogascima, policijom i drugim interventnim službama koje su odmah izašle na teren.

Inicijalna informacija kad je odaslan apel u pomoć bila je da negdje u prostoru centra curi plin, međutim dežurni tim Gradske plinare Zagreb proveo je mjerenja te utvrdio da curenja plina iz gradske mreže nije bilo. Iako će tek policijski očevid utvrditi točne okolnosti događaja, zasad se zna da je do incidenta došlo u kasnim satima, da se iz toaleta počeo širiti neugodan smrad te da nitko sve do petka ujutro nije znao o kojem se točno sredstvu radi. Nagađalo se da je riječ o suzavcu ili plinu, no neslužbeno doznajemo da se ipak najvjerojatnije radi o amonijaku čiji su neugodan miris stručne službe cijeli jučerašnji dan pokušavale eliminirati iz restorana. Jedna gošća restorana koja je svjedočila događaju ispričala je da među gostima nije vladala panika, sve dok nije spomenuta mogućnost da curi plin.

Zavladala je panika

- Atmosfera je bila vesela kao i uvijek. No, odjednom je zavladala panika. Stigli su vatrogasci. Mnogi nisu imali pojma da se nešto događa u WC-u. Mislim da je među osobama koje su potražile liječničku pomoć zaštitar te portir jer su očito pokušavali to nešto izvući van. Neki su čak pomislili da je možda netko od gostiju bacio i suzavac u zahodsku školjku. Ali kad se pojavila vijest da možda curi plin, u strahu od možebitne eksplozije napustili smo prostor - kratko je za Jutarnji rekla posjetiteljica Sofre.

Policija još uvijek provodi očevid u restoranu. U tijeku su pregledi i snimaka nadzornih kamera kako bi se razjasnila situacija koja je prethodila širenju neugodnog mirisa. Nije za isključiti da će, ako se otkrije počinitelj tzv. neslane šale, osim prijave morati restoranu nadoknaditi i pretrpljenu štetu u vidu gubitka zarade.

Restoran je zatvoren, a jučer do kraja dana nisu znali još hoće li uopće otvoriti za vikend. Vodstvo restorana, očekivano, smiruje situaciju.

Vlasnici smiruju goste

- Nije riječ ni o kakvom opasnom spoju, nije bilo ništa strašno. Ne znamo radi li se o djelatniku ili gostu, tek se utvrđuju okolnosti. I stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo maloprije su bili tu i utvrdili da se ne radi ni o čemu opasnom, samo sad moramo ‘ubiti’ taj smrad. Nadamo se da ćemo već u subotu raditi normalno - rekli su nam u restoranu Sofra. Na svojoj su Facebook stranici goste obavijestili o događaju.

Stigli i toksikolozi

“Sa sigurnošću možemo priopćiti da se ne radi ni o kakvoj tvari štetnoj po zdravlje, osim širenja neugodnog mirisa”, napisali su.

U restoranu je tijekom noći vladala prava izvanredna situacija. Na terenu su bili Policijska uprava zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba, Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, a koordinaciju svih službi radio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama u suradnji sa Županijskim centrom 112.

Tamo jedu političari i poduzetnici

Restoran s bosanskim specijalitetima Sofra jedan je od najpopularnijih u gradu, za rezervaciju stola vikendom potrebno se najaviti i do dva tjedna ranije. Omiljen je i među brojnim političarima i osobama iz javnog života, poput bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića, ministra financija Zdravka Marića, bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić, Severine… Prvi restoran otvoren je 2006. na Borovju, u Green Goldu su otvorili drugu podružnicu, a posljednji je otvoren u Point centru na Vrbanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:34