JEDNA NOĆ NA ADVENTU

Puricu s mlincima služe kao canapee, po euro više za vino i kobasice, na Trgu ne primaju keš, fritule skuplje od škampi i bakalara

Turisti su okupirali Zrinjevac, nepregledni su redovi pred kućicama, a na uslugu se čeka po 30 minuta i dulje

Reporteri Jutarnjeg testirali su hranu na Adventu

Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, spektakularnom izvedbom ‘Orašara‘ na ledu i paljenjem tisuću lampica na Zrinjevcu u subotu navečer otvoren je još jedan zagrebački Advent. Otvaranje tradicionalne blagdanske manifestacije, koja će trajati sve do 7. siječnja 2025., ove su godine obilježile velike gužve, puno stranih turista, nešto tradicionalnija gastronomska ponuda, poneki vrlo popularni novitet, ali i promjene u načinu plaćanja. Prošle je godine otvaranje pokvarila kiša, ali je zato ove odaziv bio uistinu velik, a kako je istaknuo i gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nego što je zapalio lampice na Zrinjevcut, nikada nije vidio toliko posjetitelja. Gradski su političari kratkim govorom otvorili svaku od adventskih manifestacija, ali gromoglasni je pljesak na kraju ipak izostao.

image

Zagreb, 301124.
Paljenje bozicne rasvjete na Trgu Nikole Subica Zrinskog uz prisustvo mnogih gradjana i posjetitelja uz nazocnost gradonacelnika Tomislava Tomasevica.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Darko Tomas/Cropix

Nepregledni redovi

Osim već nezaobilaznih lokacija poput tunela Grič, Jelačić placa, Zrinjevca i Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava, posjetiteljima se ove godine nudi i nekoliko novih lokacija kao što su Dolac, Gradec i sam Kvaternikov trg, na koji su se ove godine prvi put proširile gastronomska ponuda, božićne lampice i glazba. Da je adventska ponuda uistinu atraktivna može posvjedočiti i činjenica da su se u masi ljudi često čuli talijanski, španjolski, njemački i slovenski. Većina je adventskih atrakcija bila jako dobro posjećena, hodalo se brzinom puža, a „promet“ je na trenutke potpuno stao. Oni koji su željeli nešto pojesti ili popiti na kućicama morali su u redovima stajati minimalno dvadeset minuta, dok je vrijeme čekanja za popularnije delicije, kao što su Dubai fritule, bilo oko 45 minuta.

image

Zagreb, 301124.
Paljenje bozicne rasvjete na Trgu Nikole Subica Zrinskog uz prisustvo mnogih gradjana i posjetitelja uz nazocnost gradonacelnika Tomislava Tomasevica.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Darko Tomas/Cropix

Politika na glavnom trgu

Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća na glavnom zagrebačkom trgu mnogi su krenuli ka kućicama ne bi li nešto pojeli ili popili, no neki ipak nisu uspjeli. Naime, ove je godine uvedena nova politika, odnosno novi način plaćanja, pa ugostitelji prihvaćaju samo kartice. Dok smo stajali u redu i čekali svoju porciju, mnogi su se ljudi razočarano okretali nakon što su barem deset minuta stajali u redu te komentirali kako onda oni ne mogu jesti. One koji su pak imali adekvatan način plaćanja, na svakom je POS aparatu dočekalo pitanje žele li ugostiteljima ostaviti napojnice. Gotovo su svi to preskočili, a strancima koji nisu razumjeli što piše radnici su vrlo rado priskakali u pomoć.

image

Zagreb, 301124.
Svecano otvorenje Ledenog parka u sklopu Adventa u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

Tradicionalnija gastro ponuda

Kako nam se čini, gastronomska ponuda ovogodišnjeg adventa nešto je tradicionalnija nego što je bila prošle godine, a gotovo se na svakoj kućici može pojesti neka inačica kobasica, fritule, sarme ili bunceka, dok neki nude i moderan spin tih jela. U moru tradicije može se pronaći i nešto neuobičajeno, no za to će biti potrebno izdvojiti više novca. Gotovo je sve poskupjelo za oko jedan euro, pa se tako za čašu kuhanog vina trebaju izdvojiti četiri, za fritule pet, a za božićne rakije tri eura. Jedan od noviteta ovog adventa jesu i posebne keramičke šalice koje se mogu kupiti na kućicama.

Samo šalice, bez pića, stoje 3,5 eura, a posjetiteljima se nudi nekoliko opcija. Šalice mogu platiti i zadržati te ih koristiti i na drugim kućicama gdje će im ugostitelji uliti novo piće koje će morati dodatno platiti ili ih mogu vratiti na kućicu s koje su ih uzeli te zauzvrat dobiti povrat novca.

Reporteri Jutarnjeg obišli su adventske lokacije i probali najzanimljivije od ponude, pod egidom: tradicionalno i novo. Evo što smo pronašli:

BAO BUNS SHRIMP TEMPURA

Kućica: Jellyfish in space

Lokacija: Advent Jinglingz – Kvaternikov trg

Cijena: 9 €

Sastojci: bao buns (mekana pahuljasta peciva), shrimp-surimi tartar, spicy mayo, krastavci

Zapažanja: Peciva su uistinu mekana, a krastavci cijelom jelu daju neku osvježavajuću i „laganu“ notu koja nije tipična za tradicionalna blagdanska jela. Začinjena majoneza lijepo spaja cijelu kombinaciju. Unatoč tome što ne izgleda tako, može se uredno jesti, ali za ovakvu cijenu punjenja bi trebalo biti znatno više.

image

Bao Buns Shrimp Tempura

Veronika Koprek/

STROOPWAFLE

Kućica: Sweet treat

Lokacija: Advent Jinglingz – Kvaternikov trg

Cijena: 4,50 € (po komadu)

Sastojci: stroopwafle-hrskava slastica kružnog oblika najčešće punjena medom ili sirupom, namaz i posip po želji

Zapažanja: Idealna poslastica za sve koji jako vole slatko. Premda je pečeno tijesto samo po sebi dosta suho, med i namaz po želji upotpunjuju cijelu kombinaciju. Tijesto je krhko pa malo otežava jedenje, ali je sve zajedno jako ukusno.

BIG „MEK“ TRDELNIK

Kućica: Tredelnik by Ms. Bun´s House

Lokacija: Europski trg

Cijena: 8,90 €

Sastojci: trdelnik (spiralno pečeno tijesto), mljeveno juneće meso, zelena salata, cheddar, kiseli krastavci, rajčica, umak big „mek“

Zapažanja: Cijela bi porcija za ovu cijenu trebala biti puno veća. U samom se trdelniku nalazi dosta punjena i mesa, ali big „mek“ umak dominira okusom. Pecivo je samo po sebi suho, ali ne upija umak pa je cijela porcija vrlo nezgrapna za jelo te ispada.

image

"Big Mek" trdelnik

Veronika Koprek/

BUNCEK BAGEL

Kućica: Shank

Lokacija: Caffe de Matoš – Legendarni Advent na Trgu

Cijena: 7,80 €

Sastojci: trgani buncek u bagel pecivu s kiselim zeljem i umakom od hrena

Zapažanja: Ovo je moderni spin na tradicionalnu blagdansku kuhinju koji je dosta uspješan. Porcija je velika, pecivo je mekano, meso ukusno, no u cijelom se jelu nalazi dosta hrena što bi onima koji nisu veliki njegovi obožavatelji moglo smetati. Premda ne izgleda tako, cijeli je spoj vrlo „uredan“ za jelo.

image

Buncek bagel

Veronika Koprek/

BLUE CHEESE MAC

Kućica: YesSir

Lokacija: Fuliranje – Trg Josipa Strossmayera

Cijena: 8 €

Sastojci: hrskava slanina, plavi sir, orah, parmezan, hrskavi luk

Zapažanja: Ispred kućice se stvorio popriličan red tako da smo morali probati tjesteninu sa sirom. To smo na kraju i dobili. Plavog sira bilo je samo u natruhama. Jelo je unatoč tome oduševilo. Ljubitelji popularnog mac and cheesea mogu uživati. Nažalost, za pravi spektakl nedostajalo je plavog sira, zbog kojeg smo se odlučili za ovu opciju.

image

Blue cheese mac

XXL KOBASA

Kućica: Kužina

Lokacija: Caffe de Matoš - Legendarni Advent na Trgu

Cijena: 8,50 €

Sastojci: kobasica, bagel pecivo, coleslaw salata, špek, čvarci i umak

Zapažanja: XXL kobasa dolazi i s XXL cijenom. Osim veličine, ni po čemu se posebno ne ističe. Nećemo lagati, kobasica je ukusna. Mora i biti kada je priprema polufinalist ‘Masterchefa‘ Manuel Crnobrnja. Pecivo u kojem stiže XXL kobasica ostavilo je najviše impresija. Ipak, porcija koja nam je stigla nije bila bogata špekom i čvarcima.

image

XXL Kobasa

Veronika Koprek/

GERMKNEDLA NUTELA

Kućica: Ledena

Lokacija: Ledeni park na Trgu kralja Tomislava

Cijena: 7 €

Sastojci: germknedla, Nutella

Zapažanja: Germknedla ispunit će vaša očekivanja, ali ništa više od toga. Popularni zimski desert bit će najprimamljiviji mlađima. Osim Nutelle, germknedla dolazi i uz dodatke vanilije i Linolade. Porcija je velika, ali se i brzo pojede. Slasticom na kraju nismo oduševljeni, ali ni razočarani.

image

Germknedla Nutella

Anton Tipura/

BAKALAR NA BIJELO

Kućica: Rakova poslastica by smoothiekaša

Lokacija: Ledeni park na Trgu kralja Tomislava

Cijena: 8 €

Sastojci: pašteta od sušenog bakalara, domaći kruh, limun, ružmarin

Zapažanja: Tradicionalno jelo Badnje večeri jednostavno se mora probati. Rakova poslastica mogla bi biti nezaobilazna stanica ovog Adventa. Oduševila nas je jednostavnost i blagi okus bakalara koji se mora jesti uz limun. Ekipa na kućici je zabavna, tako da svakako trebate svratiti i uz bijelo vino uživati u ovom jednostavnom predjelu.

image

Bakalar na bijelo

Anton Tipura/

PURICA S MLINCIMA

Kućica: Noel

Lokacija: Hotel Esplanada

Cijena: 13 €

Sastojci: pečena puretina, emulzija od češnjaka, naan kruh

Zapažanja: Itekako smo razočarani ovim modernim spinom na tradicionalno hrvatsko jelo. Purica s mlincima bila je nevjerojatno slana, skoro do nejestivosti. Lepinja od naan kruha bila je gumenkasta. Samo jelo je, ako zanemarimo svu slanoću, ipak fino. Dodatak šipka bio je zanimljiv odabir. Vjerovat ćemo da je jelo koje nam je posluženo iznimka, da se nekome u pripremi omaklo previše soli.

image

Purica s mlincima

Anton Tipura/

SOURDOUGH LASAGNE CARBONARA

Kućica: Boogie Lab

Lokacija: Hotel Esplanada

Cijena: 11 €

Sastojci: sourdough tjestenina, bešamel, umak od žumanjka, hrskava panceta, parmigiano-reggiano

Zapažanja: Lazanjom dominira okus sira. Sourdough tjestenina bila je zapečena tako da je cijelo jelo okusom najsličnije pizzi. Nedostajalo je hrskave pancete kako bismo dobili dojam da jedemo carbonaru. Ipak, isplati se naručiti ako ste ljubitelj lazanja. Cijena je veća, ali ove godine je sve skupo! Vjerujemo da se isplati dati tri ili četiri eura više i pojesti sirastu lazanju, umjesto obične kobasice koje se nude na drugim kućicama.

image

Sourdough lasagne carbonara

Anton Tipura/

DUBAI FRITULE

Kućica: Gdje je Jura?

Lokacija: Fuliranje - Trg Josipa Jurja Strossmayera

Cijena: 11,10 €

Sastojci: tamna belgijska čokolada, bijela čokolada, pasta od pistacija, kadaif

Zapažanja: Veličina porcije je zadovoljavajuća i preljev od Dubai čokolade ističe se od konkurencije i tradicionalnih preljeva. Moramo reći kako nas je unatoč skepticizmu zbog naglog porasta popularnosti ove delicije okus oduševio. Osim dobre čokolade, i fritule su bile među boljima koje ćete ovaj Advent imati prilike kušati. Iako smo ostali oduševljeni, sama cijena fritula ih svrstava u kategoriju slastice koju ćete probati jednom kako biste zadovoljili znatiželju.

image

Dubai fritule na Fuliranju 2024.

Krešimir Antunović/Krešimir Antunović

KOTLOVINA U ŠLAFROKU

Kućica: Kezele Vina & Kotlovina

Lokacija: Park Zrinjevac

Cijena: 6,80 €

Sastojci: svinjetina, luk, rajčica, paprika...

Zapažanja: Šlafrok u nazivu kotlovine je tortilja (vlasnik tvrdi da je riječ o mlincu koji sami pripremaju) koja nam je, nažalost, bila poslužena hladna. Nadjev je bio bogat, na trenutke čak i preintenzivnog okusa začinskog bilja, ali meso je bilo savršeno. Odlučili smo se za svinjetinu, ali u ponudi još imaju i piletinu, kobasice te vege opciju.

image

Kotlovina u šlafroku

Krešimir Antunović/

BRUCE LEE

Kućica: Eat me – Zagrebačka frajla

Lokacija: Park Zrinjevac

Cijena: 6,50 €

Sastojci: hrenovka, zelena salata, sir, grah, krastavci, kukuruz, blagi umak

Zapažanja: Američki način spravljanja hot dogova je i ove godine (pre)zastupljen na Adventu. Hrenovka je bila zadovoljavajuća, a dodatci su bogato posluženi. Ova porcija je svakako dobar omjer cijene i kvalitete.

image

Bruce Lee hot dog

Krešimir Antunović/

NOVITETI NA ADVENTU

1.ŽELITE LI OSTAVITI NAPOJNICU?

Uz već „tradicionalne“ kantice ili posudice na kojima uz neizostavan smajlić piše TIPS odnosno NAPOJNICE posjetitelje ovogodišnjeg adventa dočekalo je i nešto novo. Naime mogućnost da daju napojnicu sada im se nudi i prilikom kartičnog plaćanja sada im se nudi gotovo na svakoj kućici. No unatoč tome to mogu vrlo lako odbiti, sa strancima koji ne mogu pročitati hrvatski radnici vrlo rado uskaču u pomoć. To ne bi bio nikakav problem da se time dodatno ne produžuje vrijeme čekanja u radovima koje je već samo po sebi dugo.

2. SAMO KARTICE

Na Trgu bana Josipa Jelačiće ove godine plaća se isključivo karticom što je neke posjetitelje ove lokacije ostavilo gladnima. Ako želite uživati u kobasici, bunceku, kuhanom vinu ili sarmi okruženi lampicama i božićnim ukrasima na toj lokaciji ponesite kartice ili virtualne novčanike.

3. POSEBAN SUVENIR

Ove godine s adventa u Zagrebu posjetitelji mogu ponijeti i poseban poklon. Naime riječ je o keramičkim šalicama koje se mogu kupiti na kućicama zajedno s tradicionalnim blagdanskim pićima. Posjetitelji šalicu mogu vratiti i novac dobiti natrag ili ju zadržati te ju na drugim kućicama napuniti nekim novim pićem kojeg, naravno, moraju zasebno platiti.

4. KOČIJA DJEDA MRAZA

Za one najmlađe i ove se godine nudi nešto posebno. Riječ je o magičnoj vožnji u kočiji Djeda Mraza oko Zrinjevca koji je uzeo mali godišnji ne bi li uveselio mališane, ali i one starije koje će ova atrakcija zasigurno vratiti u djetinjstvo. Magična vožnja oko predivno ukrašenog Zrinjevca te radosni smijeh Djeda Božićnjaka zasigurno će postati jedna od najdražih adventskih uspomena svih posjetitelja.

5. POSEBNA BOŽIĆNA VOŽNJA

Zagrebački električni tramvaj i ove će godine dodatno obogatiti adventsku ponudu Zagreba jedinstvenim vožnjama za najmlađe sugrađane u Veselom božićnom tramvaju. Zbog velikih potražnja na prijašnjim adventskim manifestacijama ove se godine uvodi i novi pa će tako tračnicama voziti dva simpatična i prigodno ukrašena vozila. Djed Božićnjak, vile i vilenjaci ugostit će najmlađe putnike i njihovu pratnju u turističkom tramvaju iz 1924. godine, koji je podsjetnik na bogatu prijevozničku tradiciju, kao i u suvremenom tramvaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 14:19