ŠTO I GDJE ZA 1. MAJ

PRAZNIK RADA U ZAGREBU Sindikalna povorka i 60 tisuća porcija besplatnog graha u Maksimiru

Prvosvibanjska sindikalna povorka krenut će prema maksimirskom parku iz Radničke ceste, nakon što se kod kružnog toka snimi "milenijska fotografija" sudionika koji će oblikovati "tri osmice" - što znači osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, simbolično držeći u ruci "crveni karton za Vladu"
Zagreb,010513.Danas je na Trgu Franje Tudjmana odrzan sindikalni prosvjed u povodu Praznika rada. Foto: Tomislav Kristo/ CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Sutrašnji Praznik rada i ove će se godine u Zagrebu obilježiti tradicionalnom sindikalnom povorkom ulicama grada i cjelodnevnim programom u Maksimiru, uz obavezni besplatni grah.

Prvosvibanjska sindikalna povorka krenut će prema maksimirskom parku iz Radničke ceste, nakon što se kod kružnog toka snimi "milenijska fotografija" sudionika koji će oblikovati "tri osmice" - što znači osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, simbolično držeći u ruci "crveni karton za Vladu".

Time će se aludirati na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su "tri osmice mrtve" te optužiti "spregu vlasti i kapitala" da ugrožavaju temeljna radnička prava - na plaću, rad i odmor.

Nakon toga se očekuje prigodno obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

Povorka kreće u 11 sati iz Radničke ceste, čime se želi simbolički ukazati da je ta ulica, nekada simbol hrvatske industrije, danas pretvorena u "zagrebački Wall Street", a ujedno se u njoj nalazi i sjedište Hrvatske udruge poslodavaca.

Sindikalci će putem prema Maksimiru proći pored nekoliko bivših tvornica u Radničkoj cesti - Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS, Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM i Kožara, te će u spomen na njih i bivše radnike paliti lampaše uz rub ceste.

Na ulazu u park Maksimir Sekcija mladih SSSH-a održat će performance s naglaskom na povijesnom značenju i važnosti Međunarodnog praznika rada, te će se dijeliti karanfili i Prvosvibanjski proglas sindikalnih središnjica, čime završavaju zajedničke sindikalne aktivnosti.

Izdvojeno obilježavanje 1. svibnja i ove će godine organizirati Hrvatska udruga radničkih sindikata koja će održati prosvjedni skup u poduzetničkoj zoni Čaporicama kod Trilja kako bi upozorila na blokadu tvrtke Oporaba.

U Maksimiru bi pak, po obećanju gradonačelnika Milana Bandića, trebalo biti "veselo i bez politike", uz 55 do 60 tisuća besplatnih porcija graha.

"Bit će graha koliko god ga bude trebalo, a naše sugrađane molim da dođu u što većem broju", poručio je Bandić. Porcije će ove godine osim njega dijeliti i pročelnici gradskih ureda, zavoda i službi i članovi Uprave Zagrebačkog holdinga, te svi direktori trgovačkih društava u vlasništvu Grada.

Također je najavio da u Maksimiru neće biti politike, te je pozvao stranke i neovisne liste da svoju promidžbu i materijale ostave izvan parka, a da u Maksimir dođu na grah, veselje i druženje.

Posjetitelje će na ulazu u park u 10 sati dočekati limena glazba, Zagrebačke mažoretkinje i KUD Horvati. Na pozornicama će se odvijati zabavno-glazbeni program s predstavama i radionicama za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:47