PROBLEMI U NOVOM ZAGREBU

‘Pogledajte kako su napravili ventilaciju i gdje drže frižidere. A znate li kad im je Grad izdao rješenje?‘

Očevid prostora koji prethodi rješenju o zadovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta obavljen je 70 dana prije početka radova koji su te uvjete trebali ispuniti
 Damir Krajač/Cropix; Privatna arhiva

Središće. Stambeno-poslovni kompleks Meandar. Sjeverna zgrada. Food Division. Jedan ugostiteljski objekt - nekoliko velikih problema s kojima su, kroz žalbe građana koji žive u blizini, upoznati nadležni gradski uredi, Državni inspektorat i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prvi problem - očevid prostora koji prethodi rješenju o zadovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta obavljen je 70 dana prije početka radova koji su te uvjete trebali ispuniti. A rješenje je bilo pozitivno. Drugo, ventilacija koja je napravljena za uredski prostor je prilagođena potrebama kuhinje u zalogajnici na takav način da se mirisi i buka koje iz nje dolaze šire stanovima.

Treće, u šahtu, koji prema protupožarnom projektu treba odvojiti napu od svih ostalih instalacija, u stvarnosti se nalaze i druge instalacije pa se stanari boje požara. Uz sve to, hladnjače istog tog ugostiteljskog objekta se nalaze u garaži na parkirnom mjestu broj G1028, priključene su na obližnji šalter i troše zajedničku struju iako prema članku 4. Kućnog reda piše da "nije dozvoljeno priključivanje nikakvih trošila osim već postojećeg motora za podizanje garažnih vrata."

- Da je to napravljeno na privatnom posjedu, u redu, to je stvar njegova vlasnika. Ali ovdje se radi o zajedničkom vlasništvu, a netko ipak samovoljno odlučuje što će se na njemu činiti - ljuti su susjedi koji na naš dogovoren sastanak dolaze s debelom knjigom u koju su uvezeni svi dokumenti koje su prikupili pomoću Zakona o pravu na pristup informacijama I gradskog arhiva i svoje upornosti.

image

Terasa sjeverne zgrade na 6. katu

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva

- Sve ovo dali smo i Državnom inspektoratu, a dijelove ima i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet - tvrde. S problemom su upoznati i nadležni gradski uredi kojima su slali upite i odlazili od jednog do drugog u potrazi za rješenjem. Bezuspješno. Kažu nam kako su razgovarali s pročelnikom za graditeljstvo Dinkom Bilićem koji im je obećao sastanak s pročelnicom za gospodarstvo Tatjanom Opertom i zamjenikom gradonačelnika Korlaetom. Do sastanka nikad nije došlo.

Kako je sve počelo?

Stambeno-poslovni kompleks Meandar nalazi se u samom srcu naselja Središće. Naime, u prizemlju zgrade u Ulici Julija Knifera 7 trebao je biti prostor uredske namjene, ali su u prostoru Celanove, tvrtke Milana Popovića, u ožujku prošle godine ipak počeli radovi na opremanju i uređenju ugostiteljskog objekta. Od kad je Food Division krenuo s radom, postoji problem buke i neugodnih mirisa koji se šire stanovima.

- Sve je napravljeno kako treba. Obavljena je prenamjena prostora i zadovoljeni su svi tehnički uvjeti za otvaranje restorana te su sve vrijednosti unutar zakonskih. Problem stvara nekoliko pojedinaca koji se bune jer ne razumiju osnovne principe vlasništva prema kojima vlasnik može kupiti prostor i prenamijeniti ga što je potpuno legalno - rekao nam je još krajem listopada vlasnik Food Divisiona Miljenko Weigand.

Trgovačko društvo HIC SALTA d.o.o. 4. ožujka 2021. godine zatražilo je utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta. Uz zahtjev su priložili Glavni projekt arhitekture za prenamjenom poslovnog prostora prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama iz siječnja 2021. godine. Očevid prostora je, kako pokazuje ovo pozitivno Rješenje o zadovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta, obavljen - 18. ožujka.

Gradski ured za graditeljstvo je 28. svibnja 2021.godine zaprimio prijavu početka građenja što znači da je očevid prostora i opreme obavljen 70 dana prije nego je građenje uopće počelo. Gradski ured za gospodarstvo ipak već tada donosi zaključak da je "utvrđeno da navedeni prostor i oprema ispunjavaju minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti vrste zalogajnica." Gradu Zagrebu smo poslali upit u kojem ih pitamo kako je to moguće.

image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade (detalj kapanja ulja)

Privatna arhiva

- Preslika prijave početka građenja nije uvjet za donošenje predmetnog rješenja, već je navedena samo u obrazloženju rješenja kao priložena isprava - odgovorili su na pitanje kako je rješenje doneseno na isti dan kada su predali prijavu početka gradnje. I dalje nije jasno kako su očevidom dva mjeseca prije radova mogli utvrditi da su zadovoljeni svi uvjeti.

Ured za graditeljstvo je 22. prosinca uputio dokument investitoru u kojem navode da spomenuta prijava početka građenja ne sadrži sve podatke – nije priložen glavni projekt u elektroničkom obliku kao ni propisane potvrde koje je investitor dužan priložiti temeljem Zakona o gradnji. Zbog toga, stoji u dokumentu, nije moguće utvrditi je li riječ o radovima na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima ili je za iste potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. Osim toga, uz zahtjev nije ni priložena punomoć kojom se arhitektica Željka Tomašić opunomoćuje za podnošenje tog zahtjeva. Dakle, sedam mjeseci nakon što je izdano rješenje o zadovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta, Gradski ured za gospodarstvo navodi da prijava početka građenja nije potpuna.

Objašnjenje ove nelogičnosti potražili smo od Željke Tomašić koja bila nadzorni inženjer naveden u prijavi početka građenja, HVAC Energetike i vlasnika Food Divisiona Miljenka Weiganda. Odgovor nismo dobili ni od jedne uključene strane.

Inženjer koji su nadgledali radove na cijeloj zgradi potvrdio je da prostor originalno nije pripremljen za ugostiteljsku djelatnost pa je prilagodba ventilacije bila ključni korak. Firma Kosović d.o.o., koja je radila protupožarnu zaštitu cijele zgrade, izradila je i projekt protupožarne zaštite za tu prilagodbu.

"Odsisni kanal s kuhinjske nape potrebno je voditi kroz građevinu po cijeloj visini u protupožarno odvojenom šahtu koji mora biti protupožarno odvojen od svih postojećih instalacija u građevini", stoji u projektu.

Da je Ravnateljstvu civilne zaštite priložen upravo ovaj projekt govori to što je inspektor koji je u siječnju stigao u Food Division zatražio upravo njega i dokumentaciju o čišćenju ventilacijskog sustava. Stanje u Ulici Julija Knifera pokazuje da ga se nisu pridržavali.

image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade (detalj kapanja ulja)

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva
image

Završetak cijevi na terasi sjeverne zgrade

Privatna arhiva

Kuhinjska napa je priključena na postojeću cijev koja je bila namijenjena za ventilaciju prostora i nalazi se u šahtu koji završava na terasi na šestom katu, dakle ne ide cijelom duljinom zgrade od osam katova kako je projektom predviđeno. U istom šahtu nalaze se i cijevi na koje su priključene ventilacije stanova i neke druge instalacije.

- Samo zamislite koja je to samouvjerenost, koja je to drskost da stvari ne izvedeš onako kako si predložio prema projektu - ogorčeni su susjedi.

Da bi se sve radilo prema Kosovićevu projektu, prvo bi trebalo zatražiti suglasnost ostalih suvlasnika u zgradi jer su vanjski zidovi i fasada zajednički dijelovi zgrade. Ipak, susjedi tvrde da ih nikada nisu zatražili suglasnost.

U cjelokupnoj projektnoj dokumentaciji o prenamjeni prostora u kojem djeluje Food Division, osim Kosovićevog projekta nalazi se i izvedbeni projekt koji nudi drugu opciju prilagodbe ventilacije, a potpisuje ga HVAC energetika. Njihov je projekt odgovor na pitanje što se zapravo nalazi na krovu. HVAC Energetika u svom projektu predlaže da se kuhinjska napa priključi na postojeći kanal koji je u prvoj fazi gradnje bio namijenjen samo za ventilaciju prostora, da se na krovu ugradi odsisni ventilator. Ispred njega, pišu, trebalo bi ugraditi filter s patronama aktivnog ugljena koji će eliminirati negativne otpadne mirise iz kuhinje, a iza njega prigušivač buke koja nastaje zbog brzog strujanja zraka.

Sve se jasno vidi na nacrtu projekta i pripadajućem opisu – no ni oni u potpunosti ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Cijev kanala okrenuta je na suprotnu stranu nego bi prema nacrtu trebala biti, nema ni patrona aktivnog ugljena, ni prigušivača buke. Cijevi ventilacije stanova nalaze se u istom šahtu kao i ventilacija ugostiteljskog objekta pa u prostorije, najčešće kroz kupaonicu, ulaze mirisi iz zalogajnice.

image

Garažno mjesto G1028 koje je pretvoreno u ostavu Food Divisiona

Karla Zupičić/Jutarnji list
image

Garažno mjesto G1028 koje je pretvoreno u ostavu Food Divisiona

Karla Zupičić/Jutarnji list

Dodatni problem – buka.

- Zbog velike brzine strujanja zraka kroz cijev na koji je priključena napa dolazi do vibracija koje se onda prenose na cijev ventilacije stanova. Dok je god instalacija izvedena na ovaj način, stanari se neće moći riješiti buke jer ventilator mora usisati 3000 m³/h zraka vrlo velikom brzinom - objašnjavaju susjedi.

Krajem listopada stanari su podnijeli dvije prijave Državnom inspektoratu - prva je samostalna prijava, drugu je krajem listopada potpisalo 27 stanara Meandra.

- Garantiramo da bismo, da smo išli od vrata do vrata, našli još barem sto ljudi koji se slažu s prijavom, ali za to tada nismo imali vremena. Željeli smo što prije krenuti s prijavom misleći kako je i dvoje ljudi dovoljno ako imaju problema s istom zalogajnicom, a kamoli 27 - kažu susjedi.

Dva mjeseca kasnije, u Ulicu Julija Knifera stigao je inspektor protupožarne inspekcije koja djeluje u sklopu Ravnateljstva civilne zaštite koji je zatražio dokumentaciju vezanu uz prenamjenu. Među njom i prije spomenuti Kosovićev projekt.

- Dana 20.1.2022. godine inspektor zaštite od požara, eksploziva i oružja obavio je nadzorni pregled nad provođenjem mjera zaštite od požara. Budući da je dostavljena potrebna dokumentacija, više nije bilo osnove za daljnje postupanje navedene Službe - odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova, unutar kojeg djeluje Ravnateljstvo civilne zaštite i navedeni Sektor za inspekcijske poslove. Iz Ministarstva su potvrdili da je dio stanara podnio žalbu na takvo rješenje.

image

Zgrada u Središću i restoran Food Division

Damir Krajač/Cropix
image

Zgrada u Središću i restoran Food Division

Damir Krajač/Cropix
image

Zgrada u Središću i restoran Food Division

Damir Krajač/Cropix

Susjedi nam objašnjavaju kako je, kada je stigao inspektor, nekoliko drugih zainteresiranih susjeda prisustvovalo nadzoru koji on vrši, iako se vlasnik restorana tome protivio. To se jasno može vidjeti u zapisniku inspektora u kojem navodi da se nekoliko susjeda tamo zateklo. Susjedi nam objašnjavaju kako je inspektor zatražio svu potrebnu dokumentaciju, ali ju vlasnik nije imao pa ju je dostavio naknadno. Iako su ga stanari zgrade molili da s njima otiđe na krov kako bi vidio završetak ventilacije koji nije odrađen prema Kosovićevu projektu, inspektor to nije želio učiniti.

Food Divisionu je naloženo i čišćenje ventilacijske cijevi, ali susjedi tvrde da do njega nije došlo. Barem ne na dijelu cijevi koji se nalazi na zajedničkom krovu što pokazuju e-mail poruke između vlasnika zalogajnice i upravitelja zgrade. Kada je vlasnik zalogajnice 23. veljače zatražio pristup krovu radi čišćenja, upravitelj mu odgovara da nema nikakvu tehničku dokumentaciju da na krovu uopće postoji ventilacijski sustav koji treba servisirati.

Osim Sektora za inspekcijske poslove, u Ulicu Julija Knifera stigli su i inspektori Državnog inspektorata. Još u veljači, kada je započelo istraživanje ove teme, odgovorili su nam da su nadzor u Food Divisionu obavile tri njihove inspekcije - turistička, sanitarna i građevinska. Samo je sanitarna uočila nepravilnosti, izrekla novčanu kaznu i naredila provođenje mjera zaštite od buke.

Susjedi se prisjećaju da je naknadno izvršeno još jedno vještačenje vezano za buku, ali ovaj put u stanovima i na krovu. Ustanovljeno je da je razina buke znatno viša od dozvoljene pa se očekuje reakcija sanitarne inspekcije. Susjedi kažu da buka nije mjerena u najugroženijim stanovima, dakle u onima čije ventilacijske cijevi završavaju u šahtu u kojem se nalazi i cijev povezana na napu.

- Nadamo se da će uskoro ponovno doći i građevinski inspektor te da će obići na krov i vidjeti da izvedeno stanje nije u skladu s projektom i da će se postupiti kako propisi nalažu - rekli su susjedi.

image

Zgrada u Središću i restoran Food Division

Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2024 20:18