MOST SLOBODE

OVAJ POZNATI BROD U ZAGREBU STOJI POTPUNO ILEGALNO Vlasnik: Dozvola? Imam je, samo je sada nestala. Ni sam ne znam kako...

Vlasnik Vilibald Plevnik tvrdi da je nedavno podnio zahtjeve za sve dozvole, ali ne zna, kaže, gdje su nestali
 Marko Todorov / CROPIX

Trnjanski brod, koji je godinama plutao površinom Save, a posljednjih je godinu dana na zemljanom dijelu nasipa tik uz Most slobode, tamo je potpuno ilegalno. Iz Hrvatskih voda potvrdili su kako vlasnik broda Vilibald Plevik nije zatražio nikakvu dozvolu ni očitovanje bilo koje institucije.

Od Ministarstva poljoprivrede, naime, nije zatražio koncesiju za korištenje javnog vodnog dobra, što je morao učiniti. Prostorni plan Zagreba dopušta mogućnost da se za brod koji se nalazi u rijeci izda lokacijska dozvola, no brod nema ni to. Nedavno su radnici Hrvatskih voda obišli prostor i utvrdili da se brod nalazi na prostoru kojim oni upravljaju, a da za to nema niti jednu dozvolu.

Nisu saznali ime

- Vidjeli smo da se trenutno na brodu izvode radovi rekonstrukcije te uređenja trupa i drvene nadogradnje. Od radnika na radilištu nismo saznali ime vlasnika broda, pa smo ih uputili da ga izvijeste da je dužan podnijeti zahtjev za izdavanje vodopravnih uvjeta za postavu plutajućeg objekta - kažu u Hrvatskim vodama i dodaju kako je rješavanje ovog problema u nadležnosti Državne vodopravne inspekcije. Ona bi uskoro trebala stupiti u kontakt s vlasnikom, nakon kojeg će utvrditi sve detalje ovog neobičnog slučaja.

‘Nisam ovdje ilegalno’

Nejasno je, naime, kako im je promaknulo da se u rijeci, a kasnije i uz nju, nalazi brod koji nema nijednu dozvolu.

Vlasnik broda Vilibald Plevnik tvrdi kako to što tvrde Hrvatske vode nije točno. Dapače, ogorčeno tvrdi, oduvijek je imao dozvole za brod, no u međuvremenu su nestale. Kako, ni sam ne razumije, no tvrdi da na nasipu nikad nije ni bio ilegalno. Brod se nasukao i propao još u Jugoslaviji, tvrdi Vilibald, a od tada je zapravo bio u lošem stanju i u njega nije ulagao. No, stvari su se promijenile i sada želi obnoviti brod.

- Prije desetak dana ponovno sam podnio zahtjev za dozvolu. Prvo u Lučkoj upravi Sisak, a nakon toga i u Hrvatskim vodama. Gdje su dozvole nestale, to doista ne znam, ali činjenica je da je brod ovdje godinama, a da do danas ga nitko nije maknuo. To govori dovoljno, jer da sam ovdje ilegalno, odavno broda ne bi bilo - tvrdi Plevnik, koji ne pojašnjava zašto je čekao punih 25 godina da podnese zahtjev da se legalizira njegov brod na Savi.

Otvorenje na ljeto

Prije nekoliko je mjeseci sa sinom Arijanom započeo uređivanje broda, u kojem uskoro planira otvoriti ugostiteljski objekt. Trenutno bojaju brod, uklanjaju trule daske, a do ljeta namjeravaju završiti sve poslove i započeti s radom. Vilibald kaže kako nema dovoljno života na potezu uz rijeku, kao što je nekad bilo, i da bi jako želio da taj dio grada opet živne. Njegov brod bi tome mogao pridonijeti, nada se, a onda će možda njegov primjer slijediti i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:36