IDUĆI TJEDAN

OTKRIVAMO KONAČNI RASPLET KRIZE U ZAGREBU Bandić će predati sve ovlasti Vesni Kusin

Milan Bandić 365, stranka rada i solidarnosti osnovat će se do 1. travnja
 Ronald Goršić/CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić mogao bi već početkom sljedećeg tjedna opozvati punomoć koju je prije pet mjeseci dao svojoj prvoj zamjenici Sandri Švaljek i uz prisutnost javnog bilježnika ovlasti za upravljanje Gradom predati svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin.

Ona bi ga mijenjala dok je on u pritvoru, a koliko dugo će to biti, ovisi o Uskoku, Ustavnom sudu i na kraju krajeva samom Milanu Bandiću.

Na nju više ne računa

Ovakav Bandićev potez potvrdilo nam je nekoliko njegovih najbližih suradnika koji otkrivaju kako je to očekivano s obzirom na nedavne izjave S. Švaljek da se neće konzultirati s Bandićem oko gradskih pitanje te da ga ne planira posjećivati u Remetincu.

Stoga je gotovo sigurno da će davanjem punomoći Vesni Kusin Bandić isprovocirati ostavku Sandre Švaljek, koja ga zamjenjuje punih pet mjeseci i koja je pristala voditi Zagreb dok je on prvi put bio u pritvoru i dok je bio na slobodi uz mjere opreza.

Ovakvom odlukom Bandić bi joj direktno poručio kako na nju više ne računa, pa je sasvim izgledno, kažu nam njeni suradnici iz gradske uprave, da će ona dati ostavku i aktivirati mandat u Gradskoj skupštini koji je zaslužila drugim mjestom na Bandićevoj listi za lokalne izbore 2013. godine.

- Ne vidim razloga zbog čega bi ostala na svom radnom mjestu. S kime bi uopće mogla surađivati - kaže nam jedan gradski pročelnik.

Dio Bandićevih suradnika otkriva kako bi se takvim raspletom događaja, davanjem punomoći V. Kusin i mogućom ostavkom S. Švaljek, dosadašnju prvu zamjenicu u potpunosti maknulo iz političkog života jer se više ne bi pojavljivala u javnosti, a svojim radom i potezima ne bi mogla skupljati političke poene u slučaju njene moguće kandidature na prijevremenim izborima za gradonačelnika.

Zadužena za kulturu

Ako ostane Bandićeva zamjenica, S. Švaljek može postati gradonačelnica i bez izbora, ali samo ako Bandić ostane u pritvoru i ne da ostavku do 2. lipnja. Tada ga po zakonu mijenja S. Švaljek. No teško je očekivati da će Bandić tako nešto dopustiti.

V. Kusin je u Gradu bila zadužena isključivo za kulturna pitanja i mnogi se u gradskoj upravi pitaju kako će se nositi s komunalnom problematikom poput otpada ili donošenja GUP-a s obzirom na to da će ona biti ta koja će potpisivati službene akte, slati prijedlog točaka za dnevni red Skupštine, a vrlo vjerojatno ući i u Skupštinu Zagrebačkog holdinga.

Jedini ozbiljniji posao koji je vodila bila je Kulturna strategija Zagreba za razdoblje od 2015. do 2022. godine o kojoj će se raspravljati na sjednici Skupštine sljedeći četvrtak.

Ta je strategija važna prvenstveno kao osnovna podloga na temelju koje se Zagreb može kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a za što rok za prijavu istječe 17. travnja.

Budući da Bandićevi zastupnici više nemaju koalicijske partnere s kojima su činili većinu u Skupštini, vrlo je lako moguće da se taj prijedlog odbije i da V. Kusin padne već na prvom pravom testu.

- S druge strane, bez obzira na to što je taj dokument kasno poslan u proceduru u Skupštinu, svi oni koji odbiju Strategiju, bit će suodgovorni što će metropola ostati bez kandidature za tu prestižnu europsku titulu - kaže nam sugovornik iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Opet kreće s Peščenice

Taj će ured vjerojatno ostati objedinjen jer skupštinski Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog bivših Bandićevih koalicijskih partnera HSLS-a i HSS-a o osnivanju posebnog ureda za kulturu.

Iako će Bandić do daljnjega biti u pritvoru, u Praškoj 5 odlučili su aktivirati osnivanje političke stranke i to će se dogoditi do kraja ožujka, kako je najavio i sam gradonačelnik početkom mjeseca dok je još bio na slobodi.

Stranka će se zvati Milan Bandić 365, stranka rada i solidarnosti, a osnivačka skupština održat će se u sportskoj dvorani na Peščenici, gradskoj četvrti iz koje je Bandić počeo graditi svoju političku karijeru.

Osnivanjem stranke vodstvo udruge očito želi prodrmati svoje članstvo koje je palo u određeni defetizam nakon najnovijih događaja oko Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:55