ODLAZE NAKON SAMO 75 DANA

OTKAZI U VRHU MEGAKOMPANIJEBandić smjenjuje Upravu Holdingajer se ne žele odreći otpremnina?

Ova će odluka, ukoliko ju gradonačelnik provede, Holding koštati 2,77 milijuna kuna, koliko su dogovorene otpremnine
Zagreb, 210515.Krizanje Ukranjinske i SR Njemacke.Otkrivanje spomenika Ukrajinskom pjesniku Tarasu Sevcenku.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Ugovori koje smo potpisali povoljniji su za Holding nego za članove uprave. Ugovor nam omogućuje radno mjesto samo do isteka mandata, što dosad nije bio slučaj. Vjerujem da niste do sada imali vremena pročitati naše ugovore zbog obaveza koje su vas dočekale nakon višemjesečnog izbivanja. Naša primanja su niža od onih prijašnje uprave. Troškovi smijenjenih članova prethodne uprave na novim radnim mjestima s važećim ugovorima godišnje iznose 2,5 milijuna kuna. Naša trenutna smjena, za što nema razloga, iznosi 2,7 milijuna kuna bruto.

Ovako otprilike izgleda odgovor uprave Zagrebačkog holdinga gradonačelniku Milanu Bandiću na njegov prošlotjedni zahtjev da reguliraju svoje ugovore i time se odreknu visokih otpremnina. Taj je odgovor gradonačelnika toliko naljutio da je navodno svojim suradnicima najavio da će Upravu Hodinga, imenovanu prije manje od tri mjeseca, smijeniti već tijekom današnjeg dana. Odnosi na relaciji gradonačelnik - uprava Holdinga tako su se poprilično zaoštrili pa je prekid suradnje sasvim izgledan scenarij. Međutim, o tome Bandić jučer nije želio javno govoriti.

- Pustite otkaze. Stručne službe gradonačelnika rade svoj posao. Mi ćemo kvalitetno odgovoriti na taj njihov odgovor i bit će sve u redu - rekao je u službenom odgovoru na novinarsko pitanje.

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Zagreb, 100315.Predstavljanje clanova nove uprave Zagrebackog holdinga u zgradi Gradske uprave. Novu upravu sacinjavaju predsjednik Dejan Ficko, clanica za javnu nabavu Marija Cvrlje, clanica za pravne poslove Daniela Franic, clan za komunalne usluge Denis Nikola Kulisic i clan za financije Kresimir Kvaternik, a predstavila ih je zamjenica zagrebackog gradonacelnika Sandra Svaljek.Na fotografiji: Denis Nikola Kulisic, Daniela Franic, Dejan Ficko, Marija Cvrlje i Kresimir Kvaternik.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Uprava Holdinga: Denis Nikola Kulišić, Daniela Franić, Dejan Fičko, Marija Cvrlje i Krešimir Kvaternik

Ne boje se smjene

Predsjednik uprave Holdinga Dejan Fičko vjeruje da sadašnja uprava neće biti smijenjena te i dalje očekuju konstruktivan razgovor s prvim čovjekom Grada.

- Ne bojim se smjene. Govorim u ime cijele uprave jer smo praktički kao jedno tijelo. O novim ugovorima možemo razgovarati kada nam se obrate članovi Nadzornog odbora. To je zakonska obveza i tako stoji u osnovačkom aktu - rekao nam je Dejan Fičko.

Taj iznos napomenuli su i u svom odgovoru. U slučaju smjene članovi nove uprave moći će sudski potraživati otpremninu koja je određena u njihovim ugovorima i koje im je na potpis ponudio Nadzorni odbor. Prema tim stavkama, svaki od članova uprave u slučaju političke smjene ima pravo na polovicu bruto plaće, za svaki mjesec do isteka mandata. Plaća Dejana Fička iznosi 33 tisuće kuna bruto, ostali članovi imaju 30 tisuća kuna bruto, a mandat im istječe 2019. godine. Jedina koja nema takav ugovor je Danijela Franić. Prema toj računici, ukoliko ih Bandić smijeni ovaj mjesec, Fičko će na sudu moći potraživati 742 tisuće kuna u bruto iznosu, dok svaki od ostala tri člana imaju pravo tražiti otpremninu od 675 tisuća kuna u brutu. Stoga ispada da bi moguća smjena uprave Holdinga, mogla biti teška 2,77 milijuna kuna, što je veliki novac za Grad i Holding.

Bandiću. Naveli su kako pojedini savjetnici i pomoćnici uprave k imaju veća primanja od predsjednika i članova uprave te ugovore ne neodređeno.

Sudjelovanje u izboru

- Da nas danas opozovete, za što ne postoji valjani razlog, trošak otpremnina iznosio bi u brutu 2,7 milijuna kuna - stoji u njihovom odgovoru.

Odkad su mu vraćene ovlasti Bandić je napadao Upravu prvenstveno iz razloga što ih on sam nije birao. Oni su izabrani putem natječaja dok je Grad vodila njegova bivša zamjenica Sandra Švaljek.

SINDIKAT Čeka li novu upravu smjena?

Da je smjena ove uprave vrlo moguća, smatraju i u koaliciji sindikata Holdinga. Njihov je stav da bi takva odluka bila pogrešna.

- Imali smo nekoliko sastanaka i planove koje nam je predstavila uprava mi smo podržali. Mislimo da su radili jako dobro.

Ako ih se smijeni, cijeli Holding ponovno će biti obezglavljen, što svakako nije dobro - smatra Darko Kleinberger, predstavnik koalicije sindikata

Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:37