SUKOB OKO PARKIRALIŠTA

OPTUŽUJU GRAD ZAGREB ZA OTIMAČINU ‘Grad naplaćuje parkiranje na zemljištu koje nije gradsko’

Čelnici HAŠK-a Mladost tvrde da im je nasilno otuđeno klupsko parkiralište
Zagreb, 151214.Jarunska avenija.Parkiraliste u vlasnistvu Mladosti, koje se nalazi na Jarunskoj aveniji, Grad je promjenio u 3. parkiralisnu zonu.Na fotografiji: parkiraliste.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Grad Zagreb nasilno nam je oduzeo parkiralište na istočnoj strani parka Mladost, uz Dom odbojke, nasuprot Studentskog doma ‘Stjepan Radić’.

To zemljište je vlasništvo sportskog društva HAŠK Mladost, a ne Grada Zagreba, što je dva puta potvrdio i zagrebački Općinski sud. Usprkos tome, Grad je nama zabranio djelatnost iznajmljivanja parkirališta, da bi onda na istom prostoru nezakonito napravio svoje parkiralište, treću zonu Zagrebparkinga.

Sastanci u kafićima

Nama je to parkiralište bilo jedini izvor financiranja, svi u društvu volontiramo, a njime smo pokrivali računovodstvo i troškove ureda u Teslinoj. Ali, evo, nakon 110 godina postojanja i rada neki dan smo otkazali taj prostor jer ga više ne možemo plaćati, a sjednice održavamo po kavanama. S kojim pravom Grad može kršiti niz zakona i kakva je ovo otimačina?!

Tim je riječima situaciju opisao dugogodišnji predsjednik HAŠK-a Mladost Damir Karlović, inače profesor emeritus na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Podsjetimo, HAŠK Mladost već neko vrijeme “ratuje” s Gradom, tražeći da im se vrati sportski park Mladost jer smatraju da kompleks propada. Gradu su ga na upravljanje dali još 1987. godine, odmah nakon Univerzijade, a Grad je zauzvrat trebao financirati rad toga društva. Sporazumom se uredio iznos od 400 tisuća kuna godišnje (za tri zaposlena djelatnika društva, režije i materijalne troškove ureda...).

- No, prije tri godine prestali su nas financirati i zato smo odlučili iznajmljivati parkiralište sa 120 mjesta. Ishodili smo sve dozvole od Grada. Sami smo financirali uređenje , postavljanje naplatne kućice i rampe i za to smo digli leasing. Mjesečni prihod od parkirališta kretao se između 35 i 50 tisuća kuna, a tim novcem plaćali smo mjesečnu leasing ratu, tri djelatnika i troškove čišćenja parkirališta. Ostajalo bi nam oko pet tisuća kuna i time smo nekako pokrivali naš ured u Teslinoj - objašnjava Karlović.

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 151214.Jarunska avenija.Parkiraliste u vlasnistvu Mladosti, koje se nalazi na Jarunskoj aveniji, Grad je promjenio u 3. parkiralisnu zonu.Na fotografiji: automat.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Međutim, nastavlja, Gradski ured za prostorno uređenje, komunalne poslove i promet izdao je rješenje kojim se ekspresno uklanja naplatna oprema, a kao razlog navode “prometne uvjete”.

Grad bez odgovora

- Potpuno nejasno. Na pismene dopise nismo dobili odgovor, a kada dođemo u zgradu gradske uprave, šetaju nas od ureda do ureda i nitko nas ne prima na sastanak. Podigli smo novu sudsku tužbu, sud je tražio od Grada da se očituje, ali do danas nema odgovora. Mi smo legalisti, rastužuje nas i užasava cijela ova situacija. Otvoreno pitamo tko se želi dočepati imovine parka Mladost. I kakav je to odnos između Grada i najvećeg sportskog društva u gradu? Mi bismo trebali usko surađivati, a ne viđati se po sudovima. Očito je da se želi uništiti društvo kao vlasnik kako bi nakon likvidacije vrijedna imovina pripala Gradu - zaključuje Karlović i napominje da će predmet uputiti Državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:25