'ČEMU OPET MI?'

OMILJENA META PROVALNIKA 'Dvaput u tri mjeseca upali su nam u kuću, vezali nas i pokrali veliki novac'

‘Čemu opet mi’, pita se stariji bračni par koji se dvaput našao na meti istih pljačkaša u rekordno kratkom razdoblju
 Ranko Suvar / CROPIX;

Umirovljeni specijalac Božidar K. (58) i njegova slabo pokretna supruga Mirna (53) žive u strahu. U samo tri mjeseca nepoznati drski lopovi dvaput su im upali u kuću na zagrebačkom Gračanskom dolju.

U oba slučaja razbojnici su bili naoružani te im ukrali više od 60 tisuća kuna. Prva krađa dogodila se u svibnju ove godine, a druga prekjučer. Prestravljeni bračni par u šoku je nakon što su lopovi u četvrtak, oko dva sata poslije ponoći, ponovno razvalili vrata njihove derutne kućice.

- Čemu opet mi? Moja žena je slabo pokretna i oduzeta joj je cijela lijeva strana nakon moždanog udara. Znaju da se nas nitko ne boji i da smo nemoćni. Prijetili su nam pištoljem. Ispreturali su nam sve i odnijeli novac koji smo imali vrlo dobro skriven.

Znali su da smo proljetos prodali stan koji je moja supruga naslijedila od polubrata - uzrujano objašnjava bivši specijalac Božidar, koji u toj kući živi punih 18 godina.

U razmaku od točno tri mjeseca proživjeli su identičan scenarij. Naoružani lopovi uz urlike im upadaju u kuću i traže novac.

Za razliku od prve krađe, kada su im pljačkaši u petominutnom razbojničkom činu ukrali 2500 eura i 1300 kuna, ovaj su im put iz kuće odnijeli dvostruko više novca. Ukrali su oko 40 tisuća kuna i niz ulicu pobjegli u noć. Bračni par iz kuće je čuo samo jako škripanje guma njihovih automobila.

Jedan od razbojnika tijekom pljačke je pazio na njihove pse u dvorištu kako ne bi napali ostale lopove.

S obzirom na identični scenarij razbojničkog čina i činjenicu da bračni par živi u derutnoj kući te ničim ne odaju kako posjeduju bogatstvo, pretpostavlja se da je tročlana razbojnička banda u oba slučaja bila ista.

Kako nam je u svibnju, nakon prvog upada u kuću, ispričao pokradeni vlasnik, problemi su počeli proljetos. Tada je polubrat njegove supruge Željko Ž. pronađen mrtav u svojem stanu. Njegova jedina zakonska nasljednica upravo je Božidarova supruga Mirna. Nakon smrti brata, gospođa je odlučila prodati stan koji je naslijedila.

Posrednik u prodaji tog stana bio je, objasnio je Božidar K., njegov bratić Ivan D. koji je, ujedno, bio prisutan pri isplati 34.000 eura od prodaje nekretnine.

Vidjeli su, tvrdi gospođa Mirna, da je novac stavila u torbu, i ta joj činjenica budi sumnju.

Jutro nakon razbojništva, nakon te prve provale, u neposrednoj blizini svoje kuće, Božidar i Mirna pronašli su dva mobitela koje su im lopovi ukrali. No, nestalom novcu nije bilo traga.

Inače, Božidar je već punio novinske stupce 2009. godine kao zlostavljač petogodišnjeg labradora Bena u dvorištu svoje kuće.

Njega je prijavila susjeda i sestrična Mirjana B. D., rekavši kako je Božidar pokušao psa zatući kliještima po glavi te da je visio na lancu. Na upit kako je taj slučaj prošao, Božidar se prisjetio s knedlom u grlu.

- Psa nisam mučio, to su laži. Prekršajno sam sankcioniran s više od šest tisuća kuna. Sestrična me teško oklevetala. A nakon presude, kad je čula da sam oštro kažnjen, nasmijala mi se u lice i rekla: ‘Sve sam ti ja podvalila, Božo!’ - prepričao je opljačkani Božidar K. nakon neprospavane noći.

Zašto uvijek pljačkaju istu obitelj

Policija službeno nije objavila indicije o eventualnim počiniteljima i motivima ovog zločina, no žrtve su iznijele svoje sumnje.

Pretpostavljaju da se radi o osobi koja je dobro upoznata s njihovim materijalnim stanjem. Iako načinom života ne pokazuju da raspolažu većom svotom novaca, opljačkana gospođa nedavno je naslijedila i prodala stan svog polubrata. Nekolicina ljudi vidjela ju je kako u torbu sprema iznos od 34 tisuće eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:27