BITNE PROMJENE

NOVI PRAVILNIK Psi se više ne smiju trajno vezati u dvorištu! A vlasnik koji ne pokupi izmet ljubimca bit će kažnjen i sa 1000 kuna...

Vlasnik ljubimca koji ne pokupi izmet bit će kažnjen sa 600 do 1000 kuna
 Boris Arbanas/CROPIX

Nova Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s izgubljenim životinjama prihvaćena je jučer na Skupštini, a u njoj se nalazi nekoliko bitnih novosti. Glavna se tiče hranilišta za mačke: Grad će ubuduće raspisati javni poziv udrugama da se jave za postavljanje hranilišta, a zahtjeve će im odobravati sam gradonačelnik. Uz to, još su dvije novosti: psa se ne smije trajno vezati ili držati u boksu, a vlasnik mora snositi troškove zbrinjavanja mladunčadi svojih ljubimaca.

Kazne iste

Nova odluka ne mijenja dosadašnje kazne za vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima. One se i dalje kreću od 600 do 1000 kuna, no komunalni redari rijetko ih naplaćuju. Osim toga, vlasnici pasa često ističu da je velik problem mali broj plavih kanti za smeće, namijenjenih upravo vrećicama za izmet. Na Skupštini je jučer bilo riječi upravo o tome.

Novi parkovi za pse

- U nekim zemljama se prilikom čipiranja ljubimaca uzme i DNK. Time se onda provjerava ako je pas obavio nuždu na cesti, a vlasnik je nije pokupio. To su neka od mogućih rješenja - smatra Dan Špicer, SDP-ov zastupnik.

Aktivisti za zaštitu životinja tvrde da je riječ samo o kozmetičkim promjenama.

- Što se tiče zabrane trajnog vezanja pasa, pitanje je kako to dokazati na sudu. Jedino ako 24 sata promatram nekog psa, onda mogu reći da je on uvijek zavezan. Osim toga, Zakon o zaštiti životinja nema odredbu kojom se držanje životinje neprestano na lancu zabranjuje. Kako će se onda sankcionirati takvo ponašanje, čak i ako se dokaže, kada ono zapravo nije protuzakonito - pita se Jadranka Dragović, predsjednica udruge Suza.

Odluka predviđa i tri nova parka za pse.

Riječ je o livadama koje se prostiru od Kušlanove do Heinzelove uz Branimirovu, livadi između Savezne Republike Njemačke i Ukrajinske ulice te istočno od Bijeničke ceste.

Oduku je prihvatila većina gradskih četvrti, no odbijenice su došle iz gradskih četvrti Donji grad, Stenjevec te Novi Zagreb-zapad.

- Odluka je poboljšanje u odnosu na prethodnu, ali su potpuno izostavljene divlje životinje, pa smo zato dali negativno mišljenje prijedlogu. Mi smo pokrenuli promjene Odluke zbog hranilišta u Vrbanićevoj ulici - tvrdi Nedjeljko Goje, predsjednik Gradske četvrti Donji grad.

Želimo im pomoći, ali za to nemamo više novca

Podaci za prošlu godinu pokazuju da komunalni redari nisu bili pretjerano uspješni prilikom kažnjavanja vlasnika koji ne počiste za svojim ljubimcem. Tako je jedna kazna tijekom cijele godine izrečena u četvrtima Maksimir i Medvešćak, 29 ih je u Donjem gradu, Trnju, Črnomercu i Podsljemenu, a 17 na Trešnjevci i u Podsusedu. Na Peščenici, u Dubravi, Sesvetama i na Žitnjaku napisane su 42 kazne, dok su rekorderi sa 155 kazni obje četvrti u Novom Zagrebu te Brezovica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:20