BITNO MANJE BROJKE

NIŠTA OD NAJAVLJENOG REZANJA ZA 3.000 KN Bandićeva plaća bit će samo 4 posto manja

U odluku o smanjenju koeficijenta plaće uvrštena je i odredba da se povećava osnovica za njeno utvrđivanje
Zagreb, 10.04.2014Cirilometodska ulica,gradska skupstina.Pocetak sjednice gradske skupstine gradonacelnik Zagreba Milan Bandic.Foto; Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Gradonačelnik Bandić od kraja prošle godine najavljuje da će svoju plaću smanjiti za 15 posto, a prije nekoliko dana izričito je rekao da će umjesto 18.000 kuna zarađivati oko 15 tisuća. Međutim, dok se odluka o smanjenju koeficijenta zaista nalazi na dnevnom redu Skupštine za ovu subotu, uz nju je neopaženo prošla i odredba o povećanju osnovice za obračun plaće.

Gradonačelnikova plaća kao i ona njegovih zamjenica uistinu će biti manja, no ne za najavljenih 15 posto, već za manje od četiri posto neto.

Iz odluke o kojoj će glasati zastupnici vidljivo je da se koeficijent gradonačelnika smanjuje sa 8 na 7,14, a koeficijent njegovih zamjenica Sandre Švaljek i Vesne Kusin bit će 6,07, umjesto 6,8. To nije smanjenje od 15, već od 10,75 posto, no njihova plaća bit će smanjena još i manje od toga.

Dodaci ostaju

Naime, u odluci se nalazi i dio koji se odnosi na vrijednost osnovice za obračun plaće, a koja će se povećati u odnosu na sadašnju. Ona će se, nakon stupanja na snagu odluke o kojoj glasa Skupština, uskladiti s osnovicom za obračun plaće državnih dužnosnika. Umjesto dosadašnjih 3925,78 kuna, osnovica će iznositi 4221,76 kuna, što je povećanje od 7,5 posto.

Plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika obračunava se kao umnožak koeficijenta i osnovice, čime se dolazi do osnovne plaće. Na tu plaću, dužnosnici ostvaruju pravo na povećanje od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, do maksimalno 20 posto, i taj se dio u novoj odluci ne mijenja.

Trenutna osnovna plaća gradonačelnika Bandića, bez dodataka, iznosi 16.199 kuna, a s dodacima na staž ona iznosi nešto više od 18 tisuća kuna. Nova osnovna plaća prema novom izračunu iznosit će 15.666 kuna. S obzirom na to da se taj dodatak na staž ne mijenja i ne ukida, ispada da si je gradonačelnik smanjio plaću za 533,45 kune.

U bruto iznosu, na njegovoj plaći Grad će iz proračuna uštedjeti 1262 kune.

Ukinuta odluka

Njegovim zamjenicama bruto plaća bit će umanjena za 1069 kuna, a neto iznos koji će primati bit će manji za 451,63 kune. U konačnici ispada da će njihova osnovna plaća biti manja za 3,17 posto, a Bandićeva za 3,30 posto.

Odluka o privremenom smanjenju osnovice za obračun plaća gradonačelnika i zamjenika donesena je u lipnju 2012. godine i trebala je vrijediti za tu godinu. Njena je valjanost dva puta produljivana i trebala je vrijediti sve do prosinca 2014. godine. No tu posljednju odluku, međutim, dokida sadašnja promjena članka 5. Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04