CIJENE NE IDU DOLJE

NIŠTA OD BANDIĆEVA OBEĆANJA Švaljek: 'U proračunu nemamo novca za pojeftinjenje karata ZET-a'

U 2015. prihodi će biti 500 milijuna manji, tvrdi Sandra Švaljek
Zagreb, 060109.Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic pustio je u promet, stoti niskopodni tramvaj. Voznja je pocela na Remizi a zavrsila na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Ankica Vrdoljak / CROPIX
 Ankica Vrdoljak / CROPIX

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek jučer je ugasila nadu građana koji su očekivali smanjenje cijena karata u javnom prijevozu ZET-a.

Iako je ta nada među građanima tinjala više od godinu dana, odnosno od rujna 2013. godine kada je smanjenje najavio Milan Bandić, od nižih cijena vožnje u tramvajima i autobusima, prema riječima Sandre Švaljek, u potpunosti se odustalo.

- ZET-ove karte neće pojeftiniti. Za takvo što u proračunu za iduću godinu jednostavno nema mjesta jer, izmjenama Zakona o porezu na dohodak, Zagreb gubi 500 do 600 milijuna kuna prihoda. U proračunu smo predvidjeli nešto manju subvenciju ZET-u nego za 2014. godinu. - rekla je između ostalog Sandra Švaljek u emisiji Radija Sljeme.

A prema nacrtu proračuna za 2015., ZET je izgubio otprilike oko 100 milijuna kuna subvencija, što praktički znači da će se subvencije Grada Zagreba prema javnom prijevozniku smanjiti na oko 680 milijuna kuna.

Kako smo pisali, prijedlog proračuna za 2015., o kojem će se odlučivati na sjednici Gradske skupštine 2. prosinca, iznosi 6,85 milijardi kuna, što je smanjenje od 450 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun. Smanjenje od nešto više od šest posto opravdano je novom Vladinom poreznom politikom, a kako smo već najavljivali, proračun je usmjeren na obrazovanje, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, rekreaciju i kulturu, ekonomske poslove.

O proračunu, u kojem su ozbiljno zakinuta tek vijeća gradskih četvrti koja gube oko 24 milijuna kuna, što bi se moglo ispraviti rebalansom, ovisi i budućnost sastava političkih struktura koje trenutačno upravljaju Gradom.

Naime, neizglasavanjem proračuna moguće je da se početkom sljedeće godine u Zagrebu raspišu novi izbori.

U takav scenarij trenutačna vlast u Zagrebu ne vjeruje jer su nakon uhićenja Milana Bandića više puta ponavljali da je skupštinska većina na čelu s Listom Milana Bandića i HSLS-om sigurna te kako nikakvih turbulencija ne bi trebalo biti.

Hoće li te turbulencije izazvati jučer pušteni Milan Bandić, tek će se vidjeti...

Za javni red, sigurnost i okoliš samo 4% proračuna

Najmanje će se iz proračuna izdvojiti na javni red i sigurnost te na zaštitu okoliša, tek oko 270 milijuna kuna, što je jedva četiri posto proračuna. Većina gradskih ureda doživjela je smanjenje svojih proračuna, a najviše, oko 100 milijuna kuna, izgubio je ured Ivice Lovrića, pročelnika za kulturu, obrazovanje i sport, koji je nedavno pritvoren.

Među rijetkim dobitnicima svakako su Ured gradonačelnika kojem se proračun povećao za 13 milijuna kuna, odnosno na 117 milijuna kuna, te Stručna služba Gradske skupštine koja je dobila 2,3 milijuna kuna više nego ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:55