Trgovački lanac Metro nedavno je oglasio prilično neobičnu ponudu divljači. Tako građani sada prvi put mogu kupiti meso krokodila za gulaš po cijeni od 131,24 kune za kilogram, bijele pečenice bizona po 218,74 kune po kilogramu, but zebre bez kosti za 168,74 kune te meso medvjeda za gulaš po 224,99 kuna. Dio ove ekskluzivne ponude su za naše podneblje ipak primjereniji žablji bataci, kao i meso divljeg zeca.
Čini se da je ponuda iznenadila građane, što se može zaključiti po brojnim burnim polemikama koje su pokrenute na društvenim mrežama.
Na svojim stranicama tvrtka Metro Hrvatska je pojasnila da egzotična divljač nije neuobičajena ponuda brojnih lanaca hotela i vrhunskih restorana diljem Hrvatske te da je takvo meso često jelo na tanjurima vrhunskih chefova.
Stoga smo neke od najpoznatijih hrvatskih kuhara pitali jesu li kada pripremali jela od mesa krokodila, zebre, bizona ili medvjeda te kakve savjete mogu ponuditi kupcima za njihovu pripremu.
- Krokodila, bizona, pa čak i noja imao sam priliku pripremati zajedno sa suprugom u Kanadi. Radi se o vrlo ukusnom mesu koje je zdravo i sadrži malo kolesterola. Od krokodila se najčešće priprema rep, i to je nježno bijelo meso, dok je bizon najsličniji dobro odležanoj staroj govedini. Zebru nisam imao prilike kušati, ali pretpostavljam da je najsličnija konjskom mesu. Tko god odluči kod kuće pripremati neku od ovih egzotičnih namirnica, mogu samo poručiti neka hrabro krene u eksperiment - rekao je Tom Gretić iz Wine Vaulta.
Christian Misirača iz restorana El Bull isprva je pomislio da se radi o šali, a tek nakon što smo ga uvjerili da se proizvodi uistinu prodaju, otkrio nam je neke detalje.
- Nisam još probao krokodilovo meso, no uvjeren sam da je jako slično piletini i mislim da bi ga svakako valjalo probati. Probao sam već medvjeđi pršut, što nije neobično da se prodaje u Hrvatskoj, i jako je ukusan - tvrdi Misirača.
Više iskustva u kuhanju egzotičnog krokodilova mesa imao je prvi hrvatski profesionalni food stilist Tomislav Škunca.
- Prije otprilike dvadeset godina, dok sam radio kao kuhar u zagrebačkom hotelu Sheraton, imali smo priliku kuhati krokodilovo meso. Jako je zdravo i koriste ga ljudi koji imaju povećanu količinu masti u krvi - kaže Škunca.
I dok ostali dijele savjete za pripremu mesa, Marin Medak iz RougeMarina smatra da je ovakva ponuda u Hrvatskoj potpuno nelogična.
- Nemamo ni domaće farme pilića jer se takva proizvodnja ne potiče, nego jedemo industrijski proizvedene. Stoga mi nema smisla uvoziti krokodile ili zebre, građani jednostavno na takve egzotične namirnice nisu spremni - zaključuje Medak.
UGLEDNI KUHARI O NOVOJ ZAGREBAČKOJ PONUDI
Tom Gretić: 'Radi se o vrlo ukusnom mesu koje je zdravo. Od krokodila se najčešće priprema rep, a bizon je najsličniji govedini'.
Christian Misirača: 'Nisam još probao krokodila, no jako je sličan piletini. Za medvjeda mi nije neobično da se prodaje u Hrvatskoj'.
Tomislav Škunca: 'Već sam pripremao krokodila, nutricionistički je to jako vrijedno meso za ljude koji imaju masnoće u krvi'.
Marin Medak: 'Nema smisla uvoziti krokodile ili zebre dok nemamo ni prave farme domaćih pilića, već ljudi jedu industrijske'.