INOVA MLADI 2010.

Najgenijalniji izum - uređaj koji suncobran štiti od vjetra

Autori svih 260 inovacija izloženih na 10. jubilarnoj izložbi primili su vrijedne nagrade, poput novčanih potpora, atraktivnih putovanja i sudjelovanja na međunarodnim izložbama
 Vladimir Ivanov/CROPIX

Suncobran je nezaobilazni modno-zaštitni detalj na plažama, osobito u vrijeme kad se upozorava na štetno djelovanje ultraljubičastih zraka. No, koliko vam se puta dogodilo da - dok zaklonjeni pod umjetnom hladovinom uživate u šumu valova - snažan nalet vjetra polomi ili sruši vaš suncobran koji zatim trčeći lovite po plaži, uz smiješak onih kupača koji su toga bili pošteđeni?

Promatrajući takve i slične situacije, maturant Darijo Topić iz I. tehničke škole Nikola Tesla dosjetio se kako zauvijek spriječiti tu neugodnost koja ne mora biti sasvim bezopasna.

I kao što suncobran štiti od sunca, on je izmislio uređaj za zaštitu suncobrana od vjetra te ga predstavio na nedavno održanoj 10. jubilarnoj izložbi inovatora zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i fakulteta, INOVA MLADI 2010. Od ukupno 260 inovacija, prototip tog uređaja za zaštitu suncobrana proglašen je najinventivnijim.

Maturalni rad

- Napravio sam ga u sklopu maturalnog rada. Na suncobran sam ugradio elektromotor koji ga, kad se poveća brzina vjetra, automatski spušta kako se ne bi prevrnuo i poletio. Profesor Goran Ecimović, bez kojega ne bih uspio dovršiti inovaciju, potiho se nadao glavnoj nagradi, ali priznajem da ja nisam. Ovo mi je prvo takvo priznanje, iako sam i lani nastupao na izložbi - rekao je Darijo nakon jučerašnje dodjele velikog pehara na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Zlatni inovatori

Ocjenjivački sud na čelu s Ljiljanom Perišić, predsjednicom Saveza inovatora Zagreba, napokon je zlatnom medaljom nagradio i studenta Matiju Jakšića koji je još prije dvije godine izradio novčanicu za slijepe i slabovidne osobe. U međuvremenu je patentirao tu inovaciju, posjetio Hrvatsku narodnu banku, sudjelovao na međunarodnim izložbama i osvojio priznanje Saveza slijepih Hrvatske. Zlatni su inovatori i Adam Gračanin sa sklopivim barskim stolcem, Lovro Dujnić sa znanstvenim vozilom s kamerom kojim se upravlja internetom te Nika Hasenöhrl s detektorom za UV zračenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:18