SVIMA SVE JASNO

NA SKUPŠTINI NIJEDNO PITANJE O BANDIĆU Švaljek: 'Atmosfera je bila konstruktivna'

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je jutros s aktualnim satom
Zagreb, 301014.Cirilometodska ulica.Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na cijem je predlozenom dnevnom redu 15 tocaka.Na fotografiji: zamjenica gradonacelnika Sandra Svaljek i Vesna Kusin.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je jutros s aktualnim satom na kojem su zastupnici postavljali pitanja zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek, koja je preuzela upravljanje Gradom nakon što je gradonačelnik Milan Bandić završio u zatvoru, no o Bandićevu uhićenju, kao i uhićenju drugih gradskih čelnika nije bilo postavljeno niti jedno pitanje.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor izvijestio je kako je na dnevnom redu 15 točaka, među kojima prijedlog izmjena odluka o komunalnom redu i komunalnom doprinosu.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) zaželio je puno sreće i uspjeha Sandri Švaljek u sadašnjem "izvanrednom razdoblju za Zagreb".

Predložio je da Zagrebački holding osnuje tvrtku Energo Zagreb kako bi povećao prihode, a građani imali što jeftiniju i dostupniju električnu energiju, jer bi ta tvrtka mogla ponuditi svakom domaćinstvu za 50 kuna mjesečno jeftiniju struju.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 301014.Cirilometodska ulica.Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na cijem je predlozenom dnevnom redu 15 tocaka.Na fotografiji: zamjenica gradonacelnika Sandra Svaljek.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U gradu trenutno postoji stotinjak divljih odlagališta, istaknuo je HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić te upitao tko je odgovoran za odvoženje glomaznog otpada i zašto uopće nastaju takva odlagališta.

Naime, ta odlagališta lani je od studenog do svibnja ove godine uklanjala tvrtka Cezar, koja je u vlasništvu uhićenog Petra Pripuza, a zbog tog posla uhićeni su između ostalih i gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić. U tom poslu, smatra Uskok, Holding je oštećen za 2,4 milijuna kuna.

Novi natječaj za uklanjanje glomaznog otpada raspisan je u srpnju, no kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek natječaj je poništen, te kako su u tijeku razgovori oko rješavanja tog problema sa Ministarstvom.

Anita Udovičić koja je na čelu tvrtke ZGOS to je potvrdila i napomenula kako je rješenje vrlo blizu.

- U roku od mjesec dana trebali bi dobiti dokolišnu dozvolu, koja je temelj da su glomazni otpad do kraja 2015.odlaže na Jakuševcu – istaknula je.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić rekao je da bi se postavljanje antene na trgovačkom centru Prečko trebalo regulirati s teleoperaterima. Moramo u GUP-u definirati što to Grad podržava, a ne da sve rješava ministarstvo, rekao je na što mu je Švaljek odgovorila da treba vidjeti o kolikoj ugrozi zdravlja se radi.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 301014.Cirilometodska ulica.Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na cijem je predlozenom dnevnom redu 15 tocaka.Na fotografiji: zamjenica gradonacelnika Sandra Svaljek i Davor Bernardic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tin Pažur (SDP) pitao je zašto je u kolovozu opet, po treći put, produžena dozvola za držanje domaćih životinja na Jakuševcu.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk najavio je sufinanciranje zatvaranja farmi na području Zagreba, pa i onih na Jakuševcu.

Čim dobijemo potrebne suglasnosti možemo raspisati natječaj o sufinanciranju izmještanja, odnosno zatvaranja farmi, rekao je Tuk.

Švaljek: 'Aktualni sat prošao u konstruktivnoj atmosferi'

ZAGREB - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek danas je ocijenila da je aktualni sat zagrebačke Gradske skupštine prošao u konstruktivnoj atmosferi priznavši kako je očekivala pitanja vezana uz funkcioniranje Gradske uprave i Holdinga nakon uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i drugih čelnika, ali da gradski zastupnici očito nemaju dodatnih interesa jer su iz Gradske uprave ovih dana o tome dobro i iscrpno izvještavali javnost.

"Očekivala sam pitanja vezana uz funkcioniranje Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, no s obzirom na to da smo dosta bili prisutni u javnosti, očito je da interes gradskih zastupnika za dodatnim informacijama nije postojao. Vjerojatno su i oni zadovoljni načinom na koji grad funkcionira", rekla je Švaljek novinarima nakon aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine upitana kako to da nitko nije ništa pitao niti rekao oko uhićenja Milana Bandića i drugih čelnih ljudi iz Gradske uprave i Holdinga.

Ocijenila je da je aktualni sat protekao u konstruktivnoj atmosferi.

"Imali smo veći broj pitanja, konkretnih i usmjerenih na rješavanje sasvim specifičnih pitanja iz života građana i smatram da smo dali najbolje moguće odgovore jer su na pitanja odgovarali i nadležni pročelnici gradskih ureda ili osobe iz Zagrebačkog holdinga. Mislim da su odgovori bili kvalitetni", rekla je Švaljek.

Zamoljena da pojasni situaciju s gomilanjem glomaznog otpada u Zagrebu i činjenicu da tvrtka Cezar, s kojom je sklopljen ugovor na milijun eura, više ne odvozi otpad, odgovorila je da je taj ugovor istekao 18. travnja, da je nakon toga bio raspisan natječaj koji je poništen te da trenutno nema ugovora.

"S obzirom na to da se razmatra novo rješenje za odvoz glomaznog otpada, bit će sigurno u jednom trenutku potrebni neki drugi natječaji, no za neki drugi predmet nabave", odgovorila je na upit hoće li Grad ići u novi natječaj.

Napomenula je da je razgovor s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem bio konstruktivan te da Grad i Ministarstvo zajedno traže rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43