SAM PROTIV SVIH

Milan Bandić: Ako Skupština želi nove izbore, imat će ih!

Ako se Proračun ne izglasa do kraja ožujka, Vlada je dužna raspustiti gradski parlament i raspisati nove izbore
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas kako, bez obzira na kritike i najave svih stranaka zastupljenih u Gradskoj skupštini da će odbiti prijedlog proračuna za 2011., neće odustati od novog sustava plaćanja vrtića koji se temelji na dohodovnom cenzusu. Pa i po pitanju raspisivanja prijevremenih izbora za Gradsku skupštinu što, očito, i priželjkuje.

- Prijedlog je proračuna u ime pameti, Boga i pravde. Ja sam protiv novih izbora, ali ako žele - imat će ih. Zagovaram ono što smo predložili. Intencija je prijedloga proračuna ravnomjerno raspodijeliti teret krize. Oni koji imaju puno, plaćat će punu cijenu, oni koji imaju manje, plaćat će manje, a oni koji nemaju, neće plaćati. Ne mogu dijeliti ono što nemam - rekao je Bandić uoči današnje sjednice Gradske skupštine.

Udar na građane

Iako Bandić nije htio konkretizirati “tko to”, prema njegovom mišljenju, “želi izbore”, posve je jasno da nastavlja otvoren rat sa svojom bivšom strankom. SDP je i prošle godine najavljivao kako neće prihvatiti proračun, a djelomično je te najave ispunio kad je odbio rebalans proračuna za 2010.

Ipak, gradski zastupnici danas neće glasovati o Proračunu, već će kroz prvo čitanje o njemu raspravljati. Tek u prosincu, bude li Bandić i dalje inzistirao na svojoj odluci, SDP i oporba mogu odbiti Proračun što podrazumijeva privremeno financiranje Grada Zagreba u trajanju od tri mjeseca. .

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a, ponavlja kako neće podleći pritiscima jer ne može pristati na Bandićev udar na građane i obitelji s malom djecom, opterećene kreditima, i kako je u tom slučaju spreman na izbore.

‘Podmirit ću sve obveze’

- Socijalna pravednost nije socijalni udar. Nadam se da će prevladati razum, ali ako ne - dobro. Pa i po cijenu prijevremenih izbora - rekao je Bernardić.

Osim rata sa skupštinskom većinom, Bandić vodi bitku i sa Zagrebačkim holdingom. Ivo Čović, predsjednik Uprave te zagrebačke megatvrtke, najavio je danas kako će, ne podmiri li Gradska uprava sve dugove prema Holdingovim podružnicama, naročito ZET-u, zatražiti nadzor Ministarstva financija.

Bandić mu je odgovorio kako će Grad podmiriti sve obveze temeljem potpisanih ugovora, ali istaknuo da neće podmiriti neodgovornost u ZET-u.

Prijetnje Holdingu

- Ispoštovat ćemo ugovor. Koliko imamo, toliko ćemo i davati. Ono što nećemo subvencionirati Zagrebački holding će morati potražiti na tržištu. Znam da im nije lako, a bit će im još i teže. Uputili smo Holdingu pismo na tragu njihovih zahtjeva. Ali mi se 16 mjeseci nismo ponašali kao pijani milijarderi. Godinu dana kadrovirali su prema stranačkoj križaljci, umjesto da rade svoj posao. Jer, da su radili i uštedjeli deset posto kao mi, imali bi novca.

Dosad je bilo ‘zagrabi, Mando, zagrabi’, ali nema toga više - slikovito je opisao Bandić i dodao da će Zagrebački holding dobiti još manje sredstava ako je istinita informacija da su u prvih šest mjeseci ove godine smanjili rashode za 151 milijun kuna.

Novi taksisti na ulicama tek u veljači iduće godine?

Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za promet, potvrdio je jučer kako neki članci Odluke o auto taksi prijevozu u Zagrebu, prema mišljenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nisu potpuno u skladu sa zakonima. U tijeku su izmjene i dopune te odluke, o kojoj će gradski zastupnici raspravljati na sjednici u prosincu, nakon čega će se raspisati javni poziv za izdavanje dozvola taksistima. Time će se dolazak konkurencije na zagrebačke prometnice prolongirati za minimalno mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:24