AFERA PROČISTAČ>>>ŠEF OTPADNIH VODA

Luksuzna investicija: Direktor koji će Zagreb koštati 11 milijardi gradi vilu u zaštićenoj šumi

Grad Zagreb sklopio je s tvrtkom Ante Pavića štetan ugovor za izgradnju pročistača otpadnih voda koji ćemo plaćati do 2028.
 Ranko Šuvar/CROPIX

Ante Pavić, direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV), tvrtke u vlasništvu njemačkih tvrtki RWE i Wassertechnik te Vodoprivrede Zagreb , koja je izgradila zagrebački pročistač, u tajnosti, daleko od očiju javnosti, gradi luskuznu vilu u zaštićenoj park-šumi Grmošćica na Vrapču.

Atraktivno zdanje veličine veće od 400 četvornih metara zajedno s okolnim zemljištem, prema procjenama građevinskih stručnjaka s kojima smo razgovarali, u ovom trenutku vrijedi nevjerojatnih milijun eura, odnosno više od sedam milijuna kuna!

Zagrebački pročistač otpadnih voda već se pokazao kao najskuplja investicija u povijesti Hrvatske - umjesto dogovorene dvije milijarde kuna, Zagrepčane će taj projekt naposljetku stajati više od 11 milijardi kuna, a sudeći po vrijednosti kuće i veličini zemljišta u atraktivnom zelenom pojasu koje Ante Pavić posjeduje, unosno je biti i direktor tvrtke koja je pročistač izgradila.

Grad Zagreb je, kao što je Jutarnji pisao, do sada na račun tvrtke ZOV uplatio 3,6 milijardi kuna, a svake će im godine do 2028. na račun uplaćivati pola milijarde kuna . Takva računica proizlazi iz štetnosti ugovora i desetaka odobrenih varijacija, odnosno dodatnih radova na glavni projekt koji su iz godine u godinu podizali ukupnu cijenu projekta.

I dok Zagrepčani odnedavno plaćaju još skuplju naknadu za pročišćavanje voda (poskupjela je sa 2,83 kune na 4,68 kuna po kubiku za građane i sa 11,47 na 15,57 za gospodarstva), a Državno odvjetništvo istražuje štetnost ugovora koji je Grad Zagreb sklopio s tvrtkom ZOV, Pavić, doznajemo od stanovnika na Grmošćici, najmanje jednom tjedno dolazi i s radnicima dogovara svaki detalj izgradnje svoje oaze.

Samo Pavićevo zemljište, koje prema podacima iz zemljišnih knjiga ima površinu od 2822 četvorna metra, u ovom trenutku vrijedi najmanje pola milijuna eura. Vila u stanju u kakvom se sada nalazi i s procijenjenim dimenzijama 24 metra dužine i 15 metara širine vrijedi, prema procjenama naših sugovornika, oko 300 tisuća eura. Kada se tome pribroje dodatni radovi i uvođenje komunalne infrastrukture, lako se dolazi do otprilike milijun eura sadašnje vrijednosti.

Kao dodatna usporedba mogu poslužiti i oglasi ljudi koji prodaju stambene kuće i vile u tom dijelu grada; kuće manjih površina sa znatno manjim okolnim zemljištem prodaju se po cijeni od 650 do 700 tisuća eura.

Kako je uspio kupiti zemljište oko 3000 četvornih metara okruženo šumom Grmošćica i izgraditi takvo zdanje, pitali smo i samog Pavića.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:36