ZGRADA U MEDULIĆEVOJ

KVADRAT ĆE STAJATI 4.000 EURA Na ovoj lokaciji počinje gradnja najskupljih novih stanova u Zagrebu

 Borko Vukosav

U Medulićevoj ulici, na jednom od rijetko preostalih nesagrađenih zemljišta između zgrada blokova u središtu Zagreba, do svibnja iduće godine osvanut će nova poslovno-stambena zgrada prema projektu arhitekta Djiva Dražića. Zgrada će se smjestiti na frekventnoj lokaciji vidljivoj na kraju prometne Dalmatinske ulice. Cijena četvornog metra budućih stanova, kako neslužbeno saznajemo, iznosi do četiri tisuće eura, što će vjerojatno biti i najskuplji stanovi u novogradnji u Zagrebu sljedeće godine. Vrlo je malo, naime, novogradnji u središtu grada pa se stanovi (ako investitori ne pretjeraju s cijenom) relativno dobro prodaju.

Zanimljivo je da će ova zgrada imati u prizemlju i visoki prolaz jer je u udubini ulice nešto kao mala dodatna ulica, ruralna izgleda. Ta lažna ulica, koja ide okomito na Medulićevu, ima veliki urbanistički potencijal jer može postati prolaz sve do Kačićeve ulice. No, za to bi trebala velika volja prvenstveno Grada, da se prolaz-ulica kao prvo imovinsko-pravno riješi. U tom prolazu ima mnogo zapuštenih dijelova, starih radionica, čak i jedna zgrada jednokatnica u vlasništvu države koja je dotrajala i prazna. A to bi ruglo grada uz malo volje moglo biti atraktivno šetalište, uz ne prevelike investicije.

No, vratimo se novoj zgradi koja će, nadamo se, donijeti promjenu i susjedstvu. Atraktivna lokacija, na pješačkoj udaljenosti od najvažnijih fokusa urbanog života. Nakon brojnih projekata i studija rađenih proteklih desetljeća, ali nikad realiziranih, na javnom arhitektonskom natječaju koji je krajem 2012. godine proveo vlasnik zemljišta, tvrtka Medulićeva projekt. Izabrano je rješenje projektnog biroa Entasis, autor arhitekt Djivo Dražić. Prema njemu je, početkom svibnja, nakon ishođenja potrebnih dozvola, počela gradnja. Radove izvodi tvrtka Nivogradnja.

Blok u Medulićevoj snimljen danas i simulacija kako će izgledati nakon što se izgradi novi projekt

- Položaj u sredini poteza Medulićeve ulice, koji čini niz historicističkih donjogradskih zgrada, a ujedno i u osi Dalmatinske ulice koja se kroz postojeći kolni prolaz “uvlačila” u unutrašnjost bloka, u mnogome je odredio arhitektonsko rješenje buduće zgrade koncipirano tako da su povijesne oblikovne karakteristike interpretirane na suvremen način - kaže Djivo Dražić.

Prostorna organizacija stambenih etaža, dodaje Dražić, ishodište također temelji na povijesnom tipološkom predlošku, ‘zagrebačkom tlocrtu’, koji karakterizira centralni položaj stubišta u stražnjem, dvorišnom dijelu tlocrta, dok se na uličnoj strani nižu sobe stanova koji su organizirani u punoj dubini tlocrta i orijentirani dvostrano, na ulicu i na dvorište.

Zgrada ima 13 stanova u četiri etaže i potkrovlju, dva lokala u prizemlju, dok je u podrumu garaža. U projektu, kako kaže arhitekt Dražić, primijenjena su rješenja koja zadovoljavaju najviše standarde u pogledu kvalitete materijala, te ekonomske racionalnosti, energetske učinkovitosti i održivosti u korištenju.

- Kolni prolaz u prizemlju, širine šest metara, zadržan je na istom mjestu kao, čime nije zapriječeno buduće uređenje unutrašnjosti bloka - ističe Dražić.

Rukovodeći se mišlju znamenitog arhitekta moderne, Bečanina Adolfa Loosa - dosta je šale, kuće moraju biti ozbiljne - Djivo Dražić projektirao je zgradu koja ne nudi pomodnost i senzaciju, već je u isto vrijeme i tradicionalna i suvremena, uz puno uvažavanje konteksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29