BRUJI CIJELI GRAD

KONTROVERZNI SLUČAJ IZ DUBRAVE Je li ovaj čovjek zlostavljač ili žrtva manijaka koji krade pse?

Proglasom na internetu prozvan je za maltretiranje životinja i držanje u nehumanim uvjetima, no on tvrdi da za njih brine, šeta ih, hrani i vodi veterinaru
 Boris Kovacev / CROPIX

Potresna priča o zlostavljanim psima u gradskoj četvrti Dubrava preplavila je ovog vikenda društvene mreže i brojne portale. U optužbama se navodi kako vlasnik godinama u svom dvorištu zlostavlja pse, ne hrani ih, ne šeta, ne vodi veterinaru... Ekskluzivno za Jutarnji prozvani Mato Jozić ispričao je svoju stranu priče i odbacio navode koji mu se stavljaju na teret.

U proglasu koji se nezaustavljivo širi Facebookom, među ostalim, stoji da “na navedenom gradilištu, koje liči na smetlište i odlagalište, M. J. godinama ostavlja pse. Drži ih na kiši, snijegu i suncu, ne hrani ih, obilazi tek sporadično. Neki psi već su uginuli, a jedan je trenutno s tumorom ostavljen na lokaciji, da sam polako ugine. Pas kojeg je udario auto nije odveden veterinaru, već je bačen na navedenu lokaciju”. Oko slučaja se stvara atmosfera linča.

Vlasnik pasa Mato Jozić tvrdi da ga već godinama bezrazložno prijavljuju zabrinuti prolaznici i prijatelji životinja koji zapravo to i nisu. Svoje pse, tvrdi, voli i adekvatno brine o njima.

- Volim svoje pse najviše na svijetu i nikad ih ne bih ozlijedio ili zanemarivao - započinje Jozić. Više puta na dan, nastavlja, posjećuje Kalu i Zaru, kojoj je uistinu dijagnosticiran tumor. Psi imaju redovitu veterinarsku njegu, kaže pokazujući njihove knjižice. Kala je uistinu nestala iz dvorišta i podletila pod auto, no on tvrdi da je netko izrezao ogradu i pustio je van da strada. Veterinar je psa tada pregledao, a za Zaru koja boluje od tumora brine koliko može jer ju, kaže, nema srca eutanizirati.

NA FOTOGRAFIJI: Kućica za pse nije u skladu s pravilnikom; FOTO: Boris Kovačev/Cropix

Za sve krivi pojedince koji smatraju da psima nije mjesto u dvorištu, već u stanu.

- To je veliki pas, a mi imamo dosta mali stan. Psu treba prostor i zrak i zato sam ga stavio u vrt - kaže Mato.

Njegovu priču potvrdio je dio susjeda koji tvrde da je Mato brižan vlasnik koji svakodnevno šeta i hrani svoje pse. Tvrde čak da su usred noći vidjeli osobu kako škarama reže žicu na ogradi kako bi oslobodili pse. Drugi susjedi imaju drukčiju priču. Ponavljaju navode iz internet optužnice i uvjeravaju kako pse nikad nisu vidjeli u šetnji. Iako nisu vidjeli rane na psima, smatraju da je dvorište u kojem ga Mato drži strašno zapušteno, puno smeća i smrdi, a psi im djeluju tužno.

Oštećenu ogradu nam je pokazao i Mato koji je sve prijavio i policiji.

NA FOTOGRAFIJI: Jedna od susjeda koja brani Jozića u igri sa psom; FOTO: Boris Kovačev/Cropix

Da se radi o lažnim optužbama, smatra i Jadranka Dragović iz udruge Suza. Za ovaj slučaj zna još od 2006. godine, kad je vlasnik prvi put prijavljen.

- Prolaznici su se žalili kad su ugledali parcelu i ogradu. Kod ovog slučaja nema govora o zlostavljanju što nam je potvrdila i Veterinarska inspekcija - tvrdi Dragović. Mislav Kučenjak iz Veterinarskog ureda Grada Zagreba kaže kako je na terenu bio dva puta, u prosincu prošle godine i prije dva tjedna. Tada je Kali ustanovljeno da na prednjoj šapi ima kontuziju, koja je nastala u naletu automobila.

- Nisam na psu vidio nikakve znakove zlostavljanja ili pothranjenosti - rekao je Kučenjak. On je uputio dopis komunalnom redarstvu kako bi se utvrdilo je li je kućica u kojoj su psi smješteni adekvatna. Koliko je njemu poznato, oni su ipak pronašli nepravilnosti i izdali rješenje prema kojem uvjeti u kojima psi žive nisu u skladu s pravilnikom i naložili su vlasniku da očisti dvorište i popravi kućicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:52