INSPEKTOR RATKOVIĆ:

'KOLINDA NIJE SMJELA U USPINJAČU!' Inspektor optužuje ZET da je zataškao kvar kočnice

Voditelj uspinjače lažirao je nalaze testa i nije dopustio da se obavi još jedan test uoči inauguracije, kaže inspektor
 CROPIX

Nedjelja ujutro. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom dolazi do uspinjače. Tamo ih, među ostalima, dočekuje Đuro Ratković, inspektor, zaposlenik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. S njima ulazi u kabinu i vozi ih na Gornji grad. Dok predsjednički par razgovara, Ratković zna da nešto ne valja. Bio je u kontroli prije nekoliko dana, došao je ponovno jučer. Iako su mu rekli da je sve riješeno, zna da nije. Čudni zvuk u strojarnici koji se čuje kada se povuče kočnica za opasnost ne da mu mira. Što ako nešto pođe po krivu - razmišlja.

Na svu sreću, vožnja uspinjačom od 64 sekunde prolazi bez problema. Predsjednički par izlazi van i odlaze na Markov trg, na inauguraciju, ne razmišljaju o kočnici u slučaju opasnosti koja se nalazi u samoj kabini. No, Ratković razmišlja. Pao mu je kamen sa srca, ali je bijesan na radnike ZET-a. Sutra će doći u ponovnu kontrolu. Vidjet će da se ništa nije popravilo i zatvorit će uspinjaču. Do daljnjega. Dok se problem ne riješi.

‘Treba ga smijeniti’

U razgovoru za Jutarnji list Đuro Ratković optužuje voditelja uspinjače, Borislava Jamnića, da je zbog inauguracije ignorirao činjenicu da uspinjača nije posve sigurna.

- Došao sam u kontrolu u subotu. Voditelj uspinjače svima je rekao kako je test pokazao da je sve u najboljem redu i posve sigurno. Htio sam da se test ponovi, ali on je bio protiv toga. Tvrdio je da su svi problemi riješeni. Zapravo je svjesno lažirao rezultate testa i htio je mene prevariti. Radnici su napravili loše ispitivanje, a pred Stjepanom Tokićem, rukovoditeljem Centra za promet, su dokazivali da je sve dobro, iako nije, samo da bi ZET dobio na promociji - kaže nam Ratković.

Pojašnjava kako je četiri dana prije bio u kontroli uspinjače. Uočio je sitne nedostatke i zaposlenicima dao mjesec dana da ih uklone. Tada je shvatio i da se prilikom povlačenja kočnice u slučaju opasnosti čuje udarac u strojarnici. Htio je da se to hitno istraži, ali kad je došao u kontrolu nakon tri dana, rečeno mu je da je sve u najboljem redu. Problemi su uklonjeni, rekli su mu radnici uspinjače. Nisu mu dozvolili da detaljnije provjeri stvarno stanje.

Radnici su jučer popravljali sajlu uspinjače (foto: Damjan Tadić)

- Predsjednica i njen suprug bili su posve sigurni. Ja sam s njima bio u kabini za vrijeme vožnje i zaista nije bilo nikakve opasnosti. No, zapravo je svejedno tko se vozi: predsjednik države, umirovljenik ili razred pun djece.

Svi oni su jednako važni, jer se nikoga ne smije ugroziti. To što se nije poslušalo moj nalog da se postrojenje prekontrolira je zapravo potencijalno ugrožavanje nečijeg života. Borislava Jamnića zbog toga treba smijeniti, jer on ne zna svoj posao - pojašnjava Ratković.

Nije bilo problema

U ZET-u odbacuju Ratkovićeve tvrdnje. Kažu kako sva do sada provedena ispitivanja i nalazi tehničkih pregleda potvrđuju sigurnost vožnje uspinjačom.

- Tehnički detalji na kojima se trenutno radi nisu ni u kakvoj vezi s prijevoznom sigurnošću. Drukčijim informacijama od onih koje su nam dostavile resorne i tehničke službe ne raspolažemo, niti smo zaprimili dokument koji bi upozoravao na sigurnosne propuste - kaže Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:46